Nový prieskum: PS predbehlo Smer, Matovič mieri „do zabudnutia“

  • Najnovší prieskum preferencií ukázal nového víťaza
  • V rebríčku obľúbených strán vidíme viacero zmien
Michal Šimečka, Peter Pellgrini, Andrej Danko, Robert Fico. Prieskum jún 2024
Ilustračné fotografie TASR/František Iván, Martin Baumann
  • Najnovší prieskum preferencií ukázal nového víťaza
  • V rebríčku obľúbených strán vidíme viacero zmien

Voľby do parlamentu by na začiatku júna vyhralo Progresívne Slovensko. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu, ktorý sa konal na prelome mája a júna. Prieskumný model agentúry NMS Market Research Slovakia ukázal oproti predchádzajúcim výsledkom viacero zmien.

Z najnovšieho merania preferencií vyplýva, že Progresívne Slovensko by získalo 23,7 percenta hlasov. Nasledoval by Smer-SD s podporou 22,4 percenta a tretí by skončil Hlas-SD s 15,8 percenta voličov.

„Všetky tieto tri subjekty zaznamenali oproti začiatku mája nárast podpory. Najviac narástol Smer-SD o 1,4 p.b. (percentuálneho bodu, pozn. red.), čo je však stále plne v rozmedzí intervalu spoľahlivosti,“ píše NMS Market Research Slovakia.

Štvrté by sa umiestnilo hnutie Republika s podporou na úrovni 7,4 percenta. Nasledujú SaS a KDH, oba subjekty by získali 5,6 percenta. Pod hranicou zvoliteľnosti podľa prieskumu skončili SNS, Maďarská aliancia aj hnutie Slovensko.

SNS v prieskume získala 4,6 percenta, Maďarskú alianciu by volilo 3,4 percenta a hnutie Slovensko sa prepadlo o dva percentuálne body taktiež na 3,4 percenta. Do parlamentu by sa nedostalo ani hnutie Sme rodina (3 %) a tesne za ním skončili Demokrati (2,9 %).

„Aktuálny volebný model ráta s účasťou na úrovni 54,8 %, čo je oproti obdobiu spred atentátu na premiéra pokles až o 6,5 p.b. Môže však byť spôsobený aj sústredením sa voličov na eurovoľby, ktoré sa konali pár dná po zozbieraní týchto dát,“ píše agentúra.

Prieskum jún 2024
zdroj: Startitup/Archív Canva

Zistenia NMS

Agentúra eviduje Progresívne Slovensko na stabilnej úrovni už niekoľko meraní. Svoju podporu jemne posilňuje medzi najmladšími voličmi. Novinkou však je, že dokáže viac napĺňať svoj volebný potenciál. Ten pri PS v súčasnosti dosahuje 84 percent.

„Ďalší potenciálni voliči PS sú medzi podporovateľmi Hlasu, Demokratov (ďalšie 4 % u oboch subjektov) a SaS (3 % volebného potenciálu),“ dopĺňa NMS Market Research Slovakia.

Smer-SD oproti prieskumom zo začiatku mája narástol vo všetkých oblastiach, najviac práve pri volebnom potenciáli. V tejto oblasti si prilepšil o 3,4 p. b. a napĺňa ho na 74 percent.

„Ďalších 14 % z volebného potenciálu pre Smer-SD sa momentálne nachádza medzi voličmi Hlasu. Ich prebratie by Smeru prinieslo vo volebnom modeli nárast o ďalšie cca 4 p.b.,“ píše agentúra.

Hlasu zvolenie Petra Pellegriniho za prezidenta neuškodilo ani nepomohlo. Strana sa naďalej drží na hranici okolo 15 percent. Ide aj približne o výsledok, ktorý dosiahla v posledných parlamentných voľbách.

„Podrobnejší pohľad na presuny voličov od septembrových volieb však ukazujú, že Hlasu sa za ostatných 8 mesiacov obmenila až tretina voličov. Najčastejšie odchádzali k Smeru-SD, PS a medzi nevoličov,“ podotkla agentúra.

Republike sa darí stabilizovať v oblasti siedmich percent. Čerpala z elektorátu SNS, Smeru a pritiahla aj nevoličov. SaS klesla späť približne na svoj volebný výsledok, KDH napĺňa približne 70 percent svojho potenciálu a SNS od volieb stratila takmer polovicu voličov. Dokáže ich kompenzovať len čiastočne.

Zdroj: NMS Market Research Slovakia

Najnovšie videá

Trendové videá