To, čo ješ, mení činnosť mozgu aj náladu. Nutričná koučka varuje pred potravinami, ktoré ti ničia pozornosť

  • To, čo denne konzumuješ, významne vplýva na tvoju dennú aktivitu
  • Dvojnásobne to platí u detí s ADHD, teda s poruchou pozornosti a hyperaktivitou
Pavla Pešková Gazdíková, mozog
LinkedIn/Pavla Pešková Gazdíková , DALL-E
  • To, čo denne konzumuješ, významne vplýva na tvoju dennú aktivitu
  • Dvojnásobne to platí u detí s ADHD, teda s poruchou pozornosti a hyperaktivitou

Výskum ukázal, že nevhodná strava môže zhoršiť symptómy ADHD až o 92 %. Toto zistenie je alarmujúce a zdôrazňuje potrebu venovať zvýšenú pozornosť strave, nielen u detí, ale aj u dospelých s touto poruchou.

ADHD, alebo Attention Deficit Hyperactivity Disorder, je neurovývinová porucha, ktorá sa často prejavuje už v detstve. Medzi hlavné symptómy patria problémy so sústredením, hyperaktivita a impulzívnosť.

U detí to môže vyzerať ako neschopnosť sedieť v pokoji, neustále behanie a šplhanie, problémy s dokončením úloh alebo ľahké odvrátenie pozornosti.

U dospelých sa symptómy môžu prejavovať ako ťažkosti so manažmentom času, organizáciou úloh, zapamätaním si termínov a zvládaním stresu. Ak si niekto nie je istý, či má ADHD, mal by sa poradiť s odborníkom, ktorý môže vykonať diagnostické testy a posúdiť symptómy.

Jedálniček sa neoplatí podceňovať

Výber potravín je pre ľudí s ADHD kľúčový. Zakladateľka Inštitútu výživových poradcov a health koučka Pavla Pešková Gazdíková zdôrazňuje, že existujú potraviny, ktoré môžu znižovať pozornosť, čo je pre osoby s ADHD veľmi nežiaduce.

Nevhodná strava môže mať za následok zvýšenú hyperaktivitu a zhoršenú koncentráciu. Medzi takéto potraviny patrí biele pečivo, ktoré obsahuje pšenicu a lepok. Štúdie ukazujú, že tieto zložky môžu spôsobiť zápalové procesy v mozgu, čo vedie k zhoršeniu pozornosti.

Farebné pečivo, ktoré neobsahuje celozrnnú múku, ale pšeničnú, tiež nie je vhodné. Tmavé pečivo sa často mylne považuje za zdravé, ale mnohé z nich sú len dofarbované a nemajú nutričné hodnoty potrebné pre správne fungovanie mozgu.

view-delicious-burger-with-french-fries
zdroj: freepik

Sladkosti a sladké bublinkové nápoje sú ďalším problémom. Obsahujú veľké množstvo cukru, umelé farbivá a konzervanty, ktoré môžu zhoršovať priebeh ADHD. Cukor spôsobuje prudké výkyvy hladiny glukózy v krvi, čo vedie k nárastu nepokoja a hyperaktivity. Priemyselne spracované potraviny, plné umelých prísad a konzervantov, môžu taktiež prispieť k zhoršeniu symptómov ADHD.

Na druhej strane, správne zvolená strava môže symptómy ADHD výrazne zmierniť. Pre deti aj dospelých s ADHD je dôležité zahrnúť do jedálnička potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny, horčík, zinok a antioxidanty.

Tučné ryby, ako napríklad losos, sú vynikajúcim zdrojom Omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravie mozgu a zlepšujú kognitívne funkcie. Avokádo zase obsahuje zdravé tuky prospešné pre mozog a nervovú sústavu.

delicious-donut-shop-ai-generated
zdroj: freepik

Špenát, bohatý na horčík, a ďalšie minerály, pomáhajú pri regulácii nálady a pozornosti. Chia semienka a ľanové semienka sú skvelým zdrojom Omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Ľanový olej je ďalším nápomocným zdrojom Omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú správne fungovanie mozgu. Hrušky zase obsahujú vlákninu a antioxidanty, ktoré sú prospešné pre celkové zdravie, a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.

„U detí s ADHD je potrebné mať v jedálničku aspoň 2 gramy Omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre správny vývoj mozgu. Nevyhnutný je aj horčík, zinok a zároveň odporúčam konzumovať potraviny, ktoré obsahujú antioxidanty. Preto pri nákupe venujte pozornosť zloženiu potravín,“ hovorí Pavla Pešková Gazdíková, zakladateľka Inštitútu výživových poradcov a lektorka výživových poradcov, študovala výživu vo Švajčiarsku, Holandsku a Číne.

Je autorkou metódy Health kouč, ktorá sa zameriava na holistický prístup k zdraviu a výžive. Jej rady a skúsenosti zdôrazňujú potrebu venovať pozornosť strave nielen u detí, ale aj u dospelých s ADHD.

Zdroje: AAP Publications, MDPI, DR. Roseann

Najnovšie videá

Trendové videá