Ak sa ti nedarí schudnúť, príčinou môže byť črevný mikrobióm. Vedci odhalili, ktorá diéta dosahuje najväčší úspech

  • Črevný mikrobióm zohráva zásadnú úlohu v procese chudnutia
  • Každá diéta má rozdielny vplyv na zloženie črevných baktérií
cvičenie zdravie jedlo
Canva/denisapolkaphotos, ildipapp
  • Črevný mikrobióm zohráva zásadnú úlohu v procese chudnutia
  • Každá diéta má rozdielny vplyv na zloženie črevných baktérií

Ako informuje Medicalnewstoday, vedci z University of Illinois v Chicagu vykonali štúdiu, ktorá skúmala vplyv proteínovej diéty na diverzitu črevných baktérií u myší. Štúdia bola predstavená na ASM Microbe 2024, výročnom stretnutí Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, ktoré sa konalo 15. júna 2024 v Atlante.

Vedci tiež analyzovali, ako sa fermentáciou proteínov črevnými baktériami môžu produkovať prospešné metabolity, vrátane mastných kyselín s krátkym reťazcom, a zároveň aj škodlivé metabolity, ako amoniak a sulfidy, ktoré sú spojené s gastrointestinálnymi poruchami.

Výsledky ukázali, že prechod zo sacharidovej stravy na proteínovú diétu viedol k výraznému zníženiu telesného tuku a rýchlym zmenám v zložení črevného mikrobiómu​.

Vedúci výskumu Samson Adejumo z University of Illinois Chicago uviedol, že hoci štúdia ešte neprešla odborným hodnotením, tieto výsledky otvárajú nové možnosti v personalizovanom prístupe k liečbe obezity a zlepšeniu metabolického zdravia​.

Význam črevného mikrobiómu v procese chudnutia

Črevný mikrobióm predstavuje komplexnú komunitu mikroorganizmov v tráviacom trakte, ktorá ovplyvňuje takmer každý aspekt nášho zdravia, od trávenia a imunitnej funkcie až po metabolické procesy a reguláciu telesnej hmotnosti.

Ako uvádza Mayo Clinic, niektorí ľudia zápasia s chudnutím aj napriek zníženému kalorickému príjmu a zvýšenej fyzickej aktivite. Tento fenomén môže byť čiastočne vysvetlený rozdielmi v zložení črevného mikrobiómu.

Výskum preukázal, že jedinci, ktorí úspešne znížili svoju telesnú hmotnosť, mali výrazne odlišné zloženie črevných baktérií v porovnaní s tými, ktorým sa dlhodobo nedarilo schudnúť.

Napríklad zvýšená prítomnosť baktérií rodu Phascolarctobacterium bola spojená s úspešným úbytkom hmotnosti, zatiaľ čo zvýšené množstvo baktérií rodu Dialister korelovalo s neúspešnými pokusmi o chudnutie.

Nový výskum o vplyve proteínovej diéty

Do krátkodobej experimentálnej štúdie, ktorá trvala 4 týždne, bolo zahrnutých 16 myší. Počas prvých 2 týždňov boli kŕmené štandardnou sacharidovou stravou. Následne sa rozdelili do štyroch skupín, pričom každá skupina dostávala rôzne typy proteínovej diéty.

Išlo o štandardnú bielkovinovú stravu, diétu s 10 % obsahom aromatických aminokyselín, diétu s 10 % obsahom aminokyselín s rozvetveným reťazcom a diétu kombinujúcu 5 % aromatických aminokyselín a 5 % aminokyselín s rozvetveným reťazcom. Každá diéta obsahovala rovnaké množstvo bielkovín.

Výsledky ukázali, že črevný mikrobióm reagoval odlišne na každý typ proteínovej diéty, čo preukázalo významné zmeny oproti sacharidovej strave. Použitím strojového učenia boli vedci schopní s presnosťou 97 % predpovedať, akú proteínovú diétu myši konzumovali, len na základe analýzy ich črevných baktérií.

Adejumo uviedol, že kombinácia 5 % aminokyselín s rozvetveným reťazcom a 5 % aromatických aminokyselín viedla k najnižšej telesnej hmotnosti. Aminokyseliny s rozvetveným reťazcom sú dôležité pre udržanie svalovej hmoty, zatiaľ čo aromatické aminokyseliny slúžia ako prekurzory neurotransmiterov a sú nevyhnutné pre zabezpečenie normálnych biologických funkcií tela.

Zdroje: Medcialnewstoday, Mayo Clinic

Najnovšie videá

Trendové videá