Známa mliekareň je na pokraji krachu. Spoločnosť so 70-ročnou tradíciou sa topí v problémoch
- Známa mliekareň ide do konkurzu
- Posiela ju tam iná mliekarenská spoločnosť
- Krachuje po dlhoročnej tradícii
- Známa mliekareň ide do konkurzu
- Posiela ju tam iná mliekarenská spoločnosť
- Krachuje po dlhoročnej tradícii
Na území Slovenskej republiky máme viac ako 20 mliekarní. Tie si pochopiteľne navzájom konkurujú. Je teda prirodzené, že niektoré firmy tento tlak neustoja a pohltia ich iní, väčší hráči. To je prípad aj mliekarenskej spoločnosti, ktorá pôsobila na Slovensku dlhé roky.
Podľa informácií v Registri úpadcov sú na pokraji krachu. Informáciu ako prvý priniesol portál HNonline.
Kto ju tam posiela
Webová stránka, ktorá zhromažďuje úpadcov, spadá pod Ministerstvo spravodlivosti SR. Denne tu môžeš nájsť viaceré oznámenia o konkurzoch. Web je verejný a rozkliknúť si ho môžeš kedykoľvek.
Medzi oznámeniami sa 11. júna objavila aj mliekareň Gemermilk, ktorá je známa hlavne pre výrobu masiel, tvarohov či sušených mliek a smotán. Spoločnosť má na Slovensku dlhoročnú tradíciu, teraz sa ale trápi.
Ako píše portál HNonline, niekedy sa stáva, že spoločnosti posielajú do insolvenčného konania samy seba. Upozorňujú, že mimoriadne nie je ani to, keď sa k tomuto kroku rozhodne pristúpiť jeden z veriteľov. A tak to bolo aj v prípade spomínaného Gemermilku.
Eseročka Gemermilk rs. Mliekareň sídli v Rimavskej Sobote a ako vyplýva z registra, do konkurzu ju posiela iná mliekareň. Je ňou AT Dunaj. Táto firma je zároveň veriteľom, čo rovnako vyplýva z oznámenia o začiatku konkurzného konania dostupnom na spomínanej stránke. V dokumente sa píše, že konkurzné konanie začalo v Banskej Bystrici minulý týždeň. Dátum vydania konkurzu je datovaný na 5. júna.
70-ročná história
Vznik spoločnosti Gemermilk sa datuje od roku 1953, uvádzajú na svojom webe mliekarne. Firma vyrástla na mieste bývalej octárne a presne tu vznikol podnik Gemerskej mliekarne. V roku 1954 spomínaný podnik zanikol a bol včlenený do Banskobystrických mliekarní vo Zvolene.
V roku 1991 nastala zmena. Vznikol samostatný podnik na základe rozhodnutia MPV ŽSR o zrušení š. p. Poľnohospodársko-potravinársky kombinát Rimava k 30.6.1991, ktorého súčasťou bola aj táto mliekareň. Mliekareň bola sprivatizovaná vo februári 1995 za účasti prvovýrobcov mlieka a manažmentu podniku v pomere 50:50 %.
V roku 2007 sa stala súčasťou francúzskej skupiny Senoble. Vlani mliekareň kúpil nový majiteľ a mal v pláne postupne rozširovať a modernizovať výrobné priestory a tiež export do okolitých krajín mimo Slovenska.
„Pôvodná kapacita 80-tisíc litrov mlieka denne sa postupne rozšírila až na 240-tisíc litrov mlieka denne pri prvotnom tepelnom ošetrení,“ dopĺňajú na svojom webovom sídle.
Veriteľ je silný hráč
Do konkurzu posiela mliekareň ďalšia mliekarenská spoločnosť s názvom AT Dunaj. Tá je súčasťou populárne skupiny Farmfoods. „Mliekareň a syráreň v Dubníku je súčasťou na seba nadväzujúcich stavieb, ktoré sledujú jediný cieľ – priniesť kvalitné mliečne výrobky na pulty obchodov združenia FARMFOODS,“ píšu na svojom webe.
Ďalej uvádzajú, že majú maštaľ pre 650 kusov dojníc, ktorá je jedna z najmodernejších na Slovensku. Z maštale sa zvieratá dostanú prepojovacou chodbou do modernej dojárne s paralelnými stojiskami pre 36 dojníc.
Výstavbu mliekarne začali na začiatku roku 2016. Inštalácie technológií spustili v polovici roka 2016 a po ich ukončení a dôslednej technologickej a dokumentačnej príprave bola Mliekareň – Syráreň Dubník v decembri 2016 schválená štátnymi orgánmi do skúšobnej prevádzky.
„Sortiment mliečnych výrobkov z Mliekarne a syrárne Dubník pokrýva takmer kompletnú škálu mliečnych výrobkov pre denné použitie aj na výnimočné príležitosti,“ uvádzajú. Nájdeš tu syry, zakysané mlieka, maslo, tvarohy či jogurty.
Mliekareň sa snaží vyrábať tradičné výrobky na moderných a inovatívnych zariadeniach, ktoré by neobsahovali žiadne tzv. „E-čka“. Samozrejme, až na prípady, kedy to nie je vyslovene nutné z pohľadu povahy výrobku tak, ako je to napríklad pri tavených syroch, ktoré bez taviacich solí nie je možné vyrobiť krémové.
Ako píšu, ich zariadenia spĺňajú vysoké štandardy z pohľadu technologickej kvality, ako aj z pohľadu hygieny výroby a zdravotnej bezpečnosti výsledného produktu.
Zdroje: HNonline.sk, Register úpadcov, Gemermilk.sk, Farmfoods