Obľúbenú destináciu Slovákov zasiahli neznesiteľné horúčavy, po nich udrie „tepelná kupola“

  • V Chorvátsku je aktuálne mimoriadne horúco
  • Iné by to nemalo byť ani v najbližších mesiacoch
teplomer, pláž v Chorvátsku
Ilustračné foto: TASR/DPA/Matthias Bein, Unsplash/Sarah Labuda
  • V Chorvátsku je aktuálne mimoriadne horúco
  • Iné by to nemalo byť ani v najbližších mesiacoch

Počasie v Slovákmi milovanej destinácii má byť počas tohto leta extrémne horúce, píše iMeteo.sk. Teploty v Chorvátsku by sa dokonca mali vyšplhať až na neuveriteľných 40 °C. Podobne na tom sú aj Gréci, Taliani či ďalšie balkánske štáty.

Teploty v mestách ako Záhreb, Slavonski Brod či Šibenik budú v týchto dňoch konštantne stúpať, pričom v piatok by mali dosiahnuť zhodne 38 °C. Obzvlášť horúce budú aj noci, keď sa neočakáva pokles teplôt pod 25 °C, najmä na Jadrane, informuje Dnevnik. Počasie v Chorvátsku je aktuálne pod vplyvom africkej anticyklóny Minos, ktorá do Stredomoria prináša vskutku pekelné horúčavy.

Cez víkend by malo prísť mierne ochladenie, avšak celé leto v obľúbenej dovolenkovej destinácii by sa podľa meteorológov malo niesť v znamení horúčav. „Toto leto bude more teplejšie ako zvyčajne. More má už teraz 24, 25 °C a v júli a auguste pred horúčavami očakávame, že dosiahne 29 °C,“ uviedol meteorológ Nikola Vikić Topić .

Na snímke ľudia na pláži.
zdroj: TASR/Martin Baumann

Tepelná kupola

Aby toho nebolo málo, v Chorvátsku by sa tento rok mal vyskytnúť aj jav známy ako „tepelná kupola“. Tento pojem sa často spája s extrémnymi horúčavami v Európe, Kanade a Spojených štátoch amerických. Podľa National Ocean Service ide zvyčajne o hlavnú dominantu letného počasia na oboch kontinentoch.

Tepelná kupola vzniká kombináciou silných vysokotlakových atmosférických podmienok a fenoménu La Niña, ktorý nahrádza fenomén El Niño. Tento jav vytvára rozsiahle oblasti úmorného tepla, ktoré sa zachytáva pod vysokotlakovou „kupolou“.

Tím vedcov financovaný z programu National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) skúmal príčiny vzniku tepelných kupol. Zistili, že hlavnou príčinou je výrazná zmena teplôt morskej vody zo západu na východ v Tichom oceáne. Viac sme o tom písali v tomto článku.

Jav si môžeš predstaviť na príklade bazéna s ohrievačom. Voda okolo trysiek sa zahrieva veľmi rýchlo, zatiaľ čo vo zvyšku bazéna sa teplota zvyšuje oveľa pomalšie. Podobne, v Tichom oceáne teploty na západe za posledných niekoľko desaťročí stúpli výraznejšie v porovnaní s východom.

Chorvátsko zažíva ekologickú katastrofu

Jadranské more je obľúbenou turistickou destináciou vďaka krásnym plážam, čistému moru a malebným ostrovom. Medzi najpopulárnejšie miesta patria Dubrovník, Split, Hvar a Korčula.

Toto more je tiež bohaté na morský život. Nájdeme tu mnoho druhov rýb, ako sú tuniaky, sardinky, lososy a makrely, a tiež morské korytnačky, delfíny a veľryby. Okrem toho je Jadranské more významnou dopravnou tepnou, ktorá slúži na prepravu tovaru a cestujúcich medzi krajinami na jeho pobreží. Viac sme o tom písali v tomto článku

Ako však upozorňuje Slobodna Dalmacija, pobrežie Jadranského mora má aj tento rok problém s výkalmi. Atraktívny ostrov Hvar, konkrétne oblasť obce Jelsa, čelí intenzívnemu náporu turistov a vodákov. Na znečistenie mora a pobrežia upozornil pracovník cestovného ruchu Veljko Drinković z Jelsy, ktorý zverejnil videá natočené v úseku od zátoky Zenčišće po Basinu.

„Minulý rok sme na tento problém niekoľkokrát upozorňovali, no medzitým sa nič neurobilo. Popravde, výletné lode a výkaly, dokonca aj kuchynský odpadový olej s trochou potravinového odpadu vytekajú ďalej od pobrežia do kanála Hvar,“ povedal Veljko Drinković. 

Pod vplyvom južných vetrov a morských prúdov sa však všetok tento odpad dostáva na pobrežie Hvaru. Keď fúka mistrál, oblasť Prapatna a Makarca je ešte viac ohrozená.

Zdroje: iMeteo.sk, Dnevnik, Archív Startitup, National Ocean Service, Archív Startitup, Slobodna Dalmacija

Najnovšie videá

Trendové videá