Slováci sa dočkajú nových občianskych preukazov. Vieme, kedy dôjde k zásadnej zmene

  • Štát podpísal nové zmluvy, ktoré budú platiť sedem rokov
  • Obsahovať budú nové symboly
  • Zmení sa aj podoba pasov
Na snímke Klientské centrum v Bratislave a občiansky preukaz vydávaný od roku 2022.
Ilustračné foto TASR/Martin Baumann, Ministerstvo vnútra SR
  • Štát podpísal nové zmluvy, ktoré budú platiť sedem rokov
  • Obsahovať budú nové symboly
  • Zmení sa aj podoba pasov

S občianskymi preukazmi v podobe, v akej ich poznáš, sa rozlúč. Portál Živé informuje, že štát podpísal zmluvy na dodávanie dokladov na sedem rokov s tromi firmami. Znamená to, že sa znovu upraví vzhľad elektronických občianskych preukazov. Stane sa tak po súťaži, ktorú vyhlásilo ešte predchádzajúce vedenie ministerstva vnútra. Vtedy ho mal pod palcom Roman Mikulec.

O zmene podoby občianskych preukazov aj o konkrétnych detailoch informoval na konferencii ITAPA štátny tajomník rezortu vnútra Patrik Krauspe. Čo bude teda iné?

Tri firmy

Portál píše, že predstaviteľ ministerstva vnútra prezradil aj dátum, odkedy sa zmeny prejavia. Podľa jeho slov ťa od budúceho roka čakajú nové a krajšie občianske preukazy. Bude na nich slovenský znak a údajne aj ďalšia štátna identita. Akú presnú podobu budú mať, neuviedol. Nielen míľniky, ale aj grafický dizajn cez farebnosť až po reliéfne štruktúry budú predmetom odborných konzultácií. Štát o tom bude komunikovať priamo s vybraným dodávateľom.

V špecifikách sa uvádza, že „cieľom je vytvoriť zladenú kompozíciu grafických komponentov a ochranných prvkov zohľadňujúcich vysoký stupeň technickej ochrany tak, aby dizajn toho ktorého čistopisu dokladov spĺňal bezpečnostnú a estetickú funkciu“.

Ako sme písali už vyššie, na prelome rokov uzavrel štát nové rámcové zmluvy. Podľa nich budú doklady dodávať tri rôzne spoločnosti. Zmluvy uzatvorili na sedem rokov. Portál Živé píše, že sa počíta s dodaním 4,9 milióna občianskych preukazov.

Zabezpečovať by ich mala firma Mühlbauer ID Services, ďalšie dve firmy slúžia len ako záloha. A to v prípade, že by prvá spoločnosť chcela od rámcovej dohody v priebehu trvania odstúpiť. Počíta sa aj s tým, že firma môže byť neschopná plniť zmluvnú dohodu.

V takomto prípade je štát poistený, má k dispozícii ešte ďalšie dve firmy. Nie je teda odkázaný na vypisovanie nového tendra, keďže zákazku bude mať kto realizovať. Keď nebude schopná prvá firma, nastúpi druhá. Ak nebude schopná ani tá, príde na rad tretia spoločnosť.

Ako druhá skončila v tendri firma, ktorá je aj súčasným dodávateľom dokladov. Ide o spoločnosť Idemia. Poslednou, treťou spoločnosťou, je ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.

Zmeny aj pri iných dokladoch

Rozdiely boli aj v sumách, ktoré si firmy vypýtali. Spravodajský web uvádza, že Mühlbauer vyčíslil zákazku na 20,7 milióna eur s daňou. Idemia predpokladá vyššie náklady, až na 25,8 milióna eur. Firmy, ktoré boli prostredníctvom tendra vybrané, sa však nebudú zaoberať len občianskymi preukazmi.

Okrem týchto dokladov sa ráta aj s dodávaním povolení na pobyt pre cudzincov, alternatívnych autentifikátorov pre štatutárov právnických osôb bez pobytu na Slovensku, vodičských preukazov a tiež osvedčení o evidencii vozidla.

Rovnako zmeny nezasiahnu len jeden doklad totožnosti. Úpravy sa majú týkať aj cestovných pasov. Štátny tajomník Patrik Krauspe tiež na konferencii ITAPA dodal, že od polovice septembra tohto roku prídu aj nové cestovné pasy. V tejto súťaži uspela zas ďalšia firma. Dodanie cestovných dokladov bude zabezpečovať spoločnosť s najnižšou cenovou ponukou spoločnosť Thales DIS France SAS. Hneď za ňou skončili už spomínaný Mühlbauer a doterajší dodávateľ pasov Idemia.

Firma Thales DIS France SAS si vypýtala za zákazku 15,33 milióna eur s DPH. Mühlbauer si zas pýtal 17,8 milióna. Tak ako v prípade občianskych preukazov platí rovnaký spôsob „záložných dodávateľov“. Ak nebude doklady schopná dodať víťaz tendra, zastúpi ho druhá spoločnosť. Ak zlyhá aj tá, o nové pasy sa postará terajší dodávateľ, ktorý skončil v poradí tretí.

Zdroj: Živé

Najnovšie videá

Trendové videá