Nebezpečná choroba na Jadrane: Úrady hlásia šesť nakazených a troch mŕtvych

  • Šesť pacientov sa nakazilo legionárskou chorobou
  • Baktéria bola nájdená vo vodovodnom potrubí, traja pacienti podľahli
bakteria lagionarska
CDC/ Don Howard, via Wikimedia Commons
  • Šesť pacientov sa nakazilo legionárskou chorobou
  • Baktéria bola nájdená vo vodovodnom potrubí, traja pacienti podľahli

Po tom, čo lekári v záhrebskej nemocnici objavili šesť prípadov legionárskej choroby, začalo okamžité vyšetrovanie pôvodu infekcie. Legionárska choroba, závažná forma zápalu pľúc, si už vyžiadala tri obete.

Baktérie legionella, ktoré chorobu spôsobujú, sa šíria hlavne prostredníctvom vodovodných systémov a klimatizácie. V tomto prípade boli baktérie nájdené vo vodovodnom potrubí nemocnice, čo viedlo k rozsiahlym opatreniam na ich elimináciu.

Vo vodovodnom potrubí

„Ide o pacientov, ktorí sú vážne chorí na základné ochorenie, takže legionella ich stav drasticky zhoršila,“ povedal prof. Milivoj Novak, zástupca riaditeľa pre kvalitu v KBC Záhreb pre Jutarnji.hr.

Po zistení, že ide o nakazených pacientov, sa začalo vyšetrovanie, kde sa infekcia vyskytla, keďže je známe, že sa veľmi často môže šíriť z klimatizácie alebo vody.

Legionárska choroba je atypický zápal pľúc spôsobený baktériami. Lieči sa antibiotikami, azitromycínom, chinolónmi alebo rifampicínom.

Superbaktérie
zdroj: Unsplash/CDC

„Okamžite sme zalarmovali Chorvátsky inštitút verejného zdravia, ktorý vykonal všetky analýzy a baktéria bola izolovaná vo vodovodnom systéme. Momentálne prebieha pasterizácia, to znamená, že zo všetkých kohútikov v nemocnici sa púšťa teplá voda,“ hovorí Novak.

Aby bolo možné prepláchnuť všetky kohútiky, musí sa teplota vody zvýšiť na minimálne 75 stupňov Celzia.

Ako sa baktéria dostala do vodovodného systému, bude ťažké zistiť, ale je známe, že táto baktéria sa množí v teplej vode, takže ľudia sa zvyčajne nakazia vdýchnutím infikovaných kvapiek vody, dodáva portál Jutarnji.hr.

Čo sú legionelly?

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva SR, legionelly sú baktérie, ktoré sú všeobecne rozšírené vo vodných ekosystémoch v prírode.

„V umelom prostredí sa môžu tieto baktérie rozmnožovať hlavne pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodných systémov, a teda môžu predstavovať zdravotný problém. Dnes je popísaných približne 61 rôznych druhov baktérií rodu legionella. Z toho pri najmenej 26 druhoch sa zaznamenali kmene infikujúce ľudí. Najrizikovejšia je legionella pneumophila,“ informuje na svojom webe úrad.

Baktérie rodu legionella predstavujú zdravotné riziko najmä u starších osôb a osôb s oslabenou imunitou, u ktorých môže vyvolať ochorenie nazývané legionelóza. Väčšina zdravých ľudí s dostatočnou imunitou neochorie.

Legionelóza sa šíri vdýchnutím vodných aerosólov (mikroskopických kvapôčok vody) infikovaných touto baktériou. Šesť pacientov hospitalizovaných v nemocnici KBC Záhreb v lokalite Rebro bolo nakazených legionelou, potvrdili zdroje z nemocnice KBC, a traja ľudia na následky ochorenia zomreli, informuje portál Jutarnji.hr.

Všetci nakazení mali závažné komorbidity a boli imunokompromitovaní a legionella podľa KBC Zagreb drasticky zhoršila ich stav.

Ako vieme, celá situácia sa začala pred šiestimi týždňami a posledný človek zomrel 31. mája, ale až teraz sa Jutarnji exkluzívne dozvedel o boji nemocnice s baktériou.

Na výsledky testov vody sa čakalo desať dní a nie je jasné, či sa medzitým niečo urobilo a prečo sa s pasterizáciou alebo výplachom začalo až dnes, píše portál Dnes24.

Zdroje: Jutarnji.hr, Dnes24, Úrad Vlády SR

Najnovšie videá

Trendové videá