Bratislavské nákupné centrum Bory Mall čakajú zmeny. K prístavbe pribudne viacero noviniek

  • Penta plánuje rozšírenie nákupno-zábavného centra Bory Mall
  • Spoločnosť predložila dokumenty pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie
Borry Mall
Archív/Penta Real Estate
  • Penta plánuje rozšírenie nákupno-zábavného centra Bory Mall
  • Spoločnosť predložila dokumenty pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie

Spoločnosť Penta Real Estate oznámila plán expanzie nákupného centra Bory Mall v Bratislave. Súčasťou tohto projektu je aj výstavba nového námestia, ktoré nahradí existujúce exteriérové parkovisko medzi Nemocnicou Bory a Bory Mall. V súvislosti s plánovaným rozšírením spoločnosť tento týždeň predložila dokumenty pre posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Spoločnosť Penta Real Estate je aktuálne v procese predaja nákupného centra Bory Mall, pričom cieľom je uzavrieť túto transakciu do konca roka. V rámci expanzie nákupného centra a výstavby nového exteriérového parkoviska sa spoločnosť usiluje o získanie všetkých potrebných povolení. Realizácia projektu a detailný časový harmonogram budú už v rukách nového vlastníka.

Rozšírenie nákupného centra a parkoviska

Bory Mall je nákupno-zábavné centrum, ktoré sa nachádza v severozápadnej časti Bratislavy a jeho prevádzka začala koncom roka 2014. Na 54 000 m² ponúka takmer 200 obchodov, reštaurácií a kaviarní, ako aj atrakcie pre deti a rodiny. Poloha pri diaľnici D2 uľahčuje dostupnosť pre motorizovaných návštevníkov, ktorým je k dispozícii viac ako 2 400 parkovacích miest.

Plánovaná expanzia nákupného centra zahŕňa prístavbu v severovýchodnej časti Bory Mall, ktorá bude orientovaná smerom k Nemocnici Bory a novému námestiu. Prístavba poskytne takmer 2 400 m² novej prenajímateľnej plochy, z toho 2 000 m² pre obchody a služby, zvyšok pre gastroprevádzky. Konkrétni nájomcovia budú oznamovaní postupne.

S rozšírením nákupného centra súvisí aj potreba zvýšenia kapacity parkovacích miest. V rámci expanzie bude vybudované nové exteriérové parkovisko s kapacitou 72 miest. Výstavba tohto parkoviska bude súčasťou expanzie nákupného centra.

Súčasťou projektu je nové námestie

Projekt vybudovania nového námestia zahŕňa viac ako 7 000 m² verejných priestorov, ktoré sa budú nachádzať medzi Nemocnicou Bory a Bory Mall, pričom výstavba bude prebiehať spoločne so šiestou etapou rezidenčného projektu Bory Bývanie.

Na námestí bude viac ako 2 000 m² parkovej zelene, oddychové zóny so sedením, vodný prvok a priestor pre kultúrne akcie a festivaly. Architektonické riešenie námestia vznikne v spolupráci s krajinnými a záhradnými architektmi zo slovenského štúdia ZAAN Architects.

Výstavba nového námestia má zlepšiť kvalitu verejných priestorov, priniesť miesto pre stretávanie sa a viac zelených plôch. Kapacitu povrchových parkovacích miest nahradí pripravovaný parkovací dom. Súčasťou projektu je aj plánovaná električková trať, ktorá vytvorí živý bulvár, prechádzajúci celou novou mestskou štvrťou a tvoriaci komunikačnú kostru územia.

V pláne je výstavba spojenej školy

Ako sme informovali v tomto článku, v bratislavskej štvrti Bory sa plánuje výstavba vzdelávacieho komplexu. Spojená škola FELIX bude pozostávať z piatich nadzemných podlaží, pričom jej súčasťou bude aj telocvičňa.

Na prvom nadzemnom podlaží bude umiestnená materská škola, telocvičňa, jedáleň a vstupné priestory. Druhé a tretie podlažie bude patriť základnej škole s 27 triedami. Na štvrtom poschodí bude gymnázium, zatiaľ čo na najvyššom poschodí budú umiestnené byty pre učiteľov a školiace priestory. Projekt tiež zahŕňa vybudovanie 39 parkovacích miest.

Materská škola bude mať kapacitu pre 80 detí, základná škola pre 600 detí a gymnázium pre 300 študentov. Celkový počet zamestnancov sa odhaduje na 60. Začiatok výstavby je naplánovaný v roku 2025, pričom dokončenie sa očakáva v roku 2028.

Zdroje: TS Penta Investments, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá