Odborníci varujú: Tieto lacné potraviny spôsobujú státisíce úmrtí ročne

  • Lacné a ľahko dostupné potraviny môžu byť nebezpečné
  • Odborníci varujú pred ich konzumáciou, ktorá podľa správy WHO spôsobuje statisíce úmrtí ročne
Žena v supermarkete
Unsplash/Joshua Rawson-Harris
  • Lacné a ľahko dostupné potraviny môžu byť nebezpečné
  • Odborníci varujú pred ich konzumáciou, ktorá podľa správy WHO spôsobuje statisíce úmrtí ročne

Nové správy zverejnené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a ďalšími zdravotníckymi odborníkmi upozorňujú na alarmujúce riziká spojené s konzumáciou lacných a spracovaných potravín.

Hoci sú tieto produkty ľahko dostupné a cenovo výhodné, ich pravidelná konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny, informujú tvnoviny.sk.

Spracované potraviny a ich nebezpečenstvá

Podľa WHO sú ultraspracované potraviny, ako sú balené sladkosti, slané občerstvenie, mrazené jedlá a instantné polievky, spojené s vysokým rizikom chronických ochorení.

Tieto produkty často obsahujú vysoké množstvá cukru, soli a nezdravých tukov, čo prispieva k vzniku obezity, vysokého krvného tlaku a iných zdravotných problémov.

Lacné, ale smrteľné

Hoci sú tieto potraviny cenovo dostupné, ich zdravotné náklady sú obrovské. Odborníci varujú, že lacné a dostupné potraviny môžu byť jedným z hlavných dôvodov rastúceho počtu úmrtí spôsobených nezdravým životným štýlom.

Napríklad lacné klobásy, párky a iné mäsové výrobky obsahujú veľké množstvo konzervantov a umelých prísad, ktoré môžu byť karcinogénne, píšu tvnoviny.sk.

Na archívnej snímke z 20. septembra 2022 generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus počas prejavu na zasadnutí organizácie Svetovej iniciatívy Clintona v New Yorku.
zdroj: TASR/AP/AP/Julia Nikhinson

Štatistiky taktiež ukazujú, že každoročne zomierajú státisíce ľudí v dôsledku konzumácie nezdravých potravín. Odborníci zdôrazňujú, že je nevyhnutné zvýšiť povedomie o rizikách spojených s konzumáciou týchto potravín a podporovať zdravšie alternatívy, píše TA3.

Podľa správy WHO by sa mala vláda zamerať na zlepšenie regulácie potravinárskeho priemyslu a podporovať vzdelávanie verejnosti o zdravom stravovaní.

Čo sa dá robiť

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa vyhnúť zdravotným rizikám, je obmedziť konzumáciu spracovaných potravín a nahradiť ich čerstvými a prirodzenými alternatívami.

Odborníci odporúčajú zvýšiť príjem ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a chudých bielkovín. Taktiež je dôležité sledovať etikety potravín a vyhýbať sa produktom s vysokým obsahom pridaného cukru, soli a umelých prísad.

Zdravotníci a odborníci na výživu apelujú na vlády a regulačné orgány, aby prijali prísnejšie opatrenia na reguláciu potravinárskeho priemyslu.

Navrhujú zavedenie jasnejších označení na potravinových výrobkoch, ktoré by spotrebiteľom pomohli ľahšie identifikovať nezdravé produkty. Taktiež by sa mali podporovať iniciatívy zamerané na zlepšenie výživového vzdelávania v školách a komunitách.

Globálny problém

Tento problém nie je obmedzený len na Slovensko. Celosvetovo sa zvyšuje spotreba nezdravých potravín, čo vedie k nárastu chronických ochorení a predčasných úmrtí. WHO a ďalšie medzinárodné organizácie pracujú na zvyšovaní povedomia a implementácii globálnych stratégií na zlepšenie výživy a zdravia populácie.

Odborníci vyzývajú jednotlivcov, aby prevzali zodpovednosť za svoje zdravie a robili informované rozhodnutia o svojej strave. Zároveň apelujú na vlády a potravinársky priemysel, aby spoločne pracovali na zlepšení dostupnosti a kvality zdravých potravín, dodáva TA3.

Zmeny v stravovacích návykoch môžu výrazne prispieť k zlepšeniu verejného zdravia a zníženiu počtu úmrtí spôsobených nezdravou stravou.

Zdroje: tvnoviny.sk, TA3, WHO

Najnovšie videá

Trendové videá