Jedna z obľúbených cukroviniek sa stane minulosťou. Známa firma ohlásila koniec

  • Čokoládovňu v Salzburgu sa nepodarilo zachrániť
  • Na trhu si cukrovinku budeš môcť stále kúpiť, no nepôjde o originál
Čokoládové výrobky vo výklade.
Ilustračné foto Freepik/@bearfotos
  • Čokoládovňu v Salzburgu sa nepodarilo zachrániť
  • Na trhu si cukrovinku budeš môcť stále kúpiť, no nepôjde o originál

Mozartove gule sa v továrni Salzburg Schokolade v Grödigu už vyrábať nebudú. Ich priemyselná výroba sa totiž nevyplatí. Výrobca ohlásil bankrot už pred dva a pol rokom. Záchranný plán zlyhal a výroba čokolády je teraz príliš drahá.

Závod zatvoria na konci roka, uviedol denník Salzburger Nachrichten. Na trhu však zostanú ručne robené Mozartove gule a iné priemyselne vyrábané značky, ktoré však nebudú guľaté.

Guľaté nie sú všetky Mozartove gule

Paul Fürst, salzburský cukrár, v roku 1890 vyrobil prvú guľatú cukrovinku plnenú pistáciami a marcipánom, obalenú v tmavej čokoláde. Nazval ju po skladateľovi Wolfgangovi Mozartovi, aby mu vzdal poctu.

Fürstova rodina pokračuje v ručnej výrobe Mozartových gúľ. Keďže Fürst si svoj cukrársky vynález nepatentoval, iné firmy začali vyrábať podobné výrobky vo veľkom. Fürst sa s nimi súdil a nakoniec sa dohodli, že konkurencia bude používať iný názov.

Len Fürstova rodina môže používať názov Originálne salzburské Mozartove gule.

Výrobca Reber z Bavorska používa meno Pravé Mozartove gule Reber, pričom v nemčine musí názov Mozart-kugeln byť písaný s pomlčkou. Firma Mirabell z Grödigu blízko Salzburgu si zvolila názov Pravé salzburské Mozartove gule a je jediná, ktorá môže priemyselne vyrábať gule skutočne guľaté, zatiaľ čo výrobky ostatných musia mať jednu stranu plochú.

Ako informuje denník SME, do finančných ťažkostí sa dostal aj závod patriaci výrobcovi Mirabell, ktorý spadá pod skupinu Mondelez International, ktorá má továreň aj v Bratislave.

Bankrot spoločnosti

Spoločnosť ohlásila bankrot prvýkrát v novembri 2021. Onedlho závod v Salzburgu prevzala skupina KEX Confectionery so sídlom v Rumunsku v konkurznom konaní.

KEX Confectionery mala skúsenosti so záchranou upadajúcich cukroviniek. V roku 2013 zachránila podnik na výrobu „švédskych bômb“ Schwedenbomben Niemetz, ktoré sa ponášajú na cukrovinky Čierny princ.

Po prevzatí závodu ho KEX Confectionery vzkriesila a neskôr aj rozšírila výrobu.

Mozartove gule v obale.
zdroj: Flickr/Cheryl Hammond

S Mozartovými guľami také šťastie nemali. Ako uvádza denník Der Standard, v roku 2022 museli odstaviť časť výroby a prepustiť 25 zamestnancov kvôli zvýšeným nákladom. Teraz rokujú o predaji výrobnej haly a jej novom využití.

Dôvodom konca pravých salzburských Mozartových gulí je výrazný nárast cien surovín, keď cena kakaa vzrástla trojnásobne. Ukončili tiež spoluprácu s jedným z najväčších odberateľov a výrobný areál je príliš veľký, píše denník Kurier.

V súčasnosti v závode pracuje 65 zamestnancov a KEX sa im snaží nájsť ďalšie zamestnanie.

Ďalšia legendárna cukrovinka skončila aj na Slovensku

Ako sme ťa informovali, z predaja zmizol potichu obľúbený produkt Slovákov. Patril medzi vyhľadávané stálice, na ktorých si mnohí pochutnávali už za socializmu. Reč je o populárnych Rumových pralinkách. 

Prvé zmienky o tejto lahodnej cukrovinke siahajú až do roku 1965, aj keď podobné sladkosti už, pravdepodobne, existovali skôr. Rumové pralinky dokázali prežiť pád socializmu a aj rozdelenie Československa.

Obal tohto obľúbeného produktu Slovákov prešiel v roku 2014 dizajnovou zmenou. To, že ich už v regáloch viac nenájdeme, potvrdil aj výrobca.

„Sortiment našich výrobkov dopĺňame o novinky, o ktorých veríme, že splnia očakávania, vysoké nároky a preferencie spotrebiteľov. Naopak, výrobky, ktorých popularita medzi zákazníkmi klesá, čo bol dlhodobý prípad aj u Rumových praliniek, sme nútení z portfólia odstrániť,“ uviedla pre Dnes24 Ľubica Novotná z Nestlé Slovensko s. r. o.

„Veríme však, že spotrebitelia si nájdu cestu k našim ďalším produktom, ktorých popularita medzi širokým spektrom spotrebiteľov výrazne rastie, a to aj vďaka veľkému počtu noviniek a nových príchutí,“ doplnila Novotná.

Zdroje: Salzburger Nachrichten, SME, Kurier, Der Standard, archív SIU, Dnes24

Najnovšie videá

Trendové videá