„Krajina nesmrteľných“ spúšťa pobyty pre dlhovekosť. Má TOP koncentráciu ľudí nad 100 rokov (CENA)

  • Okinawa je jednou z modrých zón, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku
  • Teraz chce sprístupniť osvedčené princípy dlhovekosti aj širokej verejnosti
meditácia, žena
freepik
  • Okinawa je jednou z modrých zón, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku
  • Teraz chce sprístupniť osvedčené princípy dlhovekosti aj širokej verejnosti

Na japonskej Okinawe sa otvára nový program zameraný na podporu dlhšieho a šťastnejšieho života. Okinawa, ako jedna z piatich svetových modrých zón, je známa vynikajúcim zdravím svojich obyvateľov. Ženy z tohto regiónu dosahujú najvyššiu priemernú dĺžku života na svete.

Ako uvádza Spabusiness, program bude prebiehať v prestížnom päťhviezdičkovom rezorte Halekulani Okinawa, ktorý nadviazal trojročné partnerstvo s organizáciou Blue Zones. Cieľom tohto projektu je sprístupniť tajomstvá dlhovekosti širokej verejnosti.

Celoživotný okruh priateľov

Ostrovy na južnom konci Japonska, známe ako Okinawa, sú historicky spojené s dlhovekosťou a v minulosti boli označované ako „krajina nesmrteľných“. Obyvatelia Okinawy majú výrazne nižšiu mieru rakoviny, srdcových chorôb a demencie v porovnaní s Američanmi či Európanmi.

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré prispievajú k dlhovekosti tamojších obyvateľov, je súdržnosť a oddanosť svojim blízkym. Okinawčania udržiavajú silnú sociálnu sieť, známu ako „moai“, ktorá predstavuje celoživotný okruh priateľov poskytujúci podporu až do vysokého veku.

Obyvatelia Okinawy sa stravujú prevažne rastlinnou stravou, ktorá má nízky obsah kalórií, no zároveň poskytuje všetky potrebné živiny. Ich jedálniček zahŕňa restovanú zeleninu, sladké zemiaky a tofu. Okrem zdravej stravy sa takmer všetci obyvatelia Okinawy venujú záhradníctvu.

Táto činnosť im poskytuje dennú fyzickú aktivitu, ktorá zahŕňa široký rozsah pohybu a pomáha znižovať stres. Záhrada im tiež zabezpečuje stály prísun čerstvej zeleniny a ovocia, čo výrazne prispieva k ich celkovému zdraviu.

Pobyt ponúkne exkluzívne zážitky

„Okinawa je známa svojou bohatou kultúrou a históriou blahobytu, pričom má jednu z najvyšších koncentrácií storočných ľudí na svete,“ povedal Jun Yoshie, generálny manažér Halekulani Okinawa. „Sme nadšení, že môžeme ponúknuť program, v ktorom môžu hostia zažiť miestne jedlá, kultúru aj životný štýl, a odniesť si domov praktiky, ktoré zlepšia ich zdravie a pohodu.“

Program začne duchovným cvičením od 20. do 26. októbra 2024 a ponúkne exkluzívne zážitky aj workshopy založené na výskume Blue Zones o okinawských tradíciách. Účastníci sa budú venovať aktivitám, ktoré zahŕňajú vedecky overené postupy pre dlhý, zdravý a naplnený život.

Medzi najdôležitejšie udalosti pripravovaného programu na Okinawa Halekulani patrí:

  • Rastlinná kuchyňa a kurzy varenia pod vedením okinawského someliéra.
  • Tradičná okinawská keramika a prechádzky ulicou Yachimun, známou svojimi keramickými dielňami a obchodmi.
  • Východ slnka, plavba loďou Sabani a meditácie.
  • Tradičný čajový obrad, ktorý je hlboko zakorenený v miestnej kultúre.
  • Hra na trojstrunový nástroj sanshin, ktorý je symbolom okinawskej hudby.
  • Špeciálne dýchacie techniky sakrálneho umenia, ktoré ctia pôvod Okinawy ako rodiska karate.
  • Duchovná prehliadka historického regiónu Nanjo.

Ceny za účasť na programe začínajú na 600 000 japonských jenov za dospelú osobu (približne 3 536 eur). Táto cena nezahŕňa ubytovanie, ktoré začína na 432 000 japonských jenov na šesť nocí (približne 2 546 eur).

Zdroje: Spabusiness, Blue Zones

Najnovšie videá

Trendové videá