Sladká pochutina Slovákov sa ocitla v známom rebríčku TOP 50 najlepších „sušienok“ na svete
- V rebríčku „50 Best Cookies in the World“ sa ocitlo aj Slovensko
- Prvé miesto obsadilo Švédsko
- V rebríčku „50 Best Cookies in the World“ sa ocitlo aj Slovensko
- Prvé miesto obsadilo Švédsko
Gastromagazín Taste Atlas pravidelne prináša rebríčky najlepších a najhorších jedál sveta. Aktuálne predstavil TOP 50 najlepších sušienok na svete.
Slovenské jedlá sa v minulosti objavili v rôznych hodnoteniach gastromagazínu, pozitívnych aj negatívnych. Minulý rok sme ťa napríklad informovali, že tri naše jedlá boli medzi stovkou najhorších na svete, no nechýbali ani v „TOP 100“ rebríčku.
Lákavý slovenský dezert
Taste Atlas po novom uverejnil aj rebríček „50 Best Cookies in the World“, v ktorom sa ocitlo aj Slovensko. Ide o laskonky, ktoré skončili na 43. mieste s hodnotením 3,9.
„Tieto chrumkavé sladké dobroty sú stálicou v mnohých tradičných slovenských a českých cukrárňach. Zvyčajne sa podávajú ako dezert pri šálke teplej kávy alebo čaju,“ opisuje slovenskú pochúťku Taste Atlas.
Z okolitých krajín uspelo aj Česko, ktoré do zoznamu dostalo tri rôzne druhy „suchých koláčov“ alebo drobného pečiva.
V rebríčku sa Česko umiestnilo s Pardubickým perníkom na 26. mieste s hodnotením 4,0. Vyššie umiestnenie dosiahli Štramberské uši s rovnakým hodnotením. Perníčky všeobecne sa dostali na 19. miesto ako najlepšie hodnotené české „suché koláče“.
Rebríčku dominuje škótske Petticoat Tails na prvom mieste, alžírske Makroud El Louse na druhom a argentínske Alfajores na treťom mieste.
Najlepšie polievky v Európe
Taste Atlas nedávno uverejnil aj hodnotenie najlepších zeleninových polievok Európy. Neumiestnila sa žiadna polievka pochádzajúca priamo zo Slovenska, no hneď v top desiatke nájdeš niekoľko našich obľúbených. Tie zvyčajne pochádzajú z Česka či Poľska. Pôvod jedál sa síce často zamieňa, no magazín sa opiera o ich historické korene.
Prestížny magazín porovnával celkom 81 rôznych európskych polievok a Česko, Poľsko, ale aj Maďarsko majú v rebríčku skutočne štedré zastúpenie. Medzi najlepšie polievky z našej oblasti sa ako prvá umiestnila maďarská zemiaková polievka na 68. priečke. Ide o Krumplileves, ktorá získala 3,2 z 5 hviezdičiek.
Hneď za ňou na 67. mieste nasleduje poľská zemiaková „kartoflanka“ s hodnotením 3,3 hviezdičky. Na 64. priečke skončila česká „zeleninová polévka“ (3,4 z 5) a nasleduje zeleninová polievka z Poľska (3,4). Maďarská zeleninová polievka zöldségleves skončila na 54. mieste (3,6).
Nechýbajú ani poľská šťaveľová polievka (53. miesto, 3,6 z 5), česká šošovicová polievka na (47. miesto, 3,7 z 5) poľská cviklová polievka (43. miesto, 3,8 z 5) či poľská kapustová polievka (38. miesto, 3,8 z 5).
Česká „cibulačka“ skončila 34. a získala hodnotenie 3,9, zatiaľ čo tamojšia typická fazuľová skončila 32. s rovnakým hodnotením. Tradičná poľská zemiaková polievka skončila 31., taktiež s hodnotením 3,9.
Prvenstvo skončilo u našich susedov
Taste Atlas vybral medzi najlepšie európske zeleninové polievky francúzsku krémovú Vichyssoise (4,1), pripravenú z pyré, cibule, zemiakov, smotany a kuracieho vývaru. Jej pôvod je sporný – môže byť francúzsky alebo americký.
Deviate miesto patrí poľskej paradajkovej polievke (4,1) z čerstvých paradajok alebo pretlaku, často podávanej s cestovinami či ryžou.
Česká hrachová polievka (4,2) sa umiestnila na ôsmom mieste. Obsahuje bujóny, koreňovú zeleninu, údené mäso a korenie ako rasca či majorán.
Siedme miesto obsadila česká rajská polievka (4,3), šieste poľský červený boršč (4,3). Piatu priečku má talianska pasta e ceci (4,3).
Top 5 polievok otvára talianska pasta e ceci (4,3), teda polievka z cestovín a cíceru. Litovská studená cviklová polievka šaltibarščiai skončila štvrtá (4,3), pričom ide o súčasť tamojšej tradičnej kuchyne.
Ikonický ukrajinský boršč, často vídaný aj na Slovensku, otvára najlepšiu trojku (4,3). Ide o pravdepodobne najznámejšie ukrajinské jedlo, považované aj za národné jedlo Ukrajiny. Je to polievka z červenej repy, mäsového alebo kostného vývaru a dusenej zeleniny. Existuje veľa variácií, vývar môže byť vyrobený z hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, ale aj ako vegetariánska verzia.
Druhá skončila rakúska tekvicová polievka „Kürbis Suppe“ (4,4). Ide o jednoduché jedlo typické pre tradičnú burgenlandskú kuchyňu. Polievka sa zvyčajne pripravuje z na kocky krájanej alebo strúhanej tekvice. Tá sa zľahka opraží so zeleninou a potom sa dusí vo vode, kuracom vývare alebo hovädzom vývare, kým všetky ingrediencie nezmäknú.
Na prvom mieste skončila tradičná česká „česnečka“, teda cesnaková polievka (4,5). Ako píše Taste Atlas, v českom folklóre je najlepším liekom na prechladnutie či kocovinu. Hoci kľúčovou zložkou je cesnak, polievka obsahuje aj zemiaky, vývar, cibuľu a tradičné korenie, ako je rasca a majorán.
Zdroje: Taste Atlas, archív SIU, Taste Atlas 1