Obezita je priamou cestou k rakovine. Výsledky najnovšej štúdie sú pre tisíce Slovákov varovným prstom

  • Predmetom skúmania vedcov boli viac ako štyri milióny ľudí
  • Obezita môže viesť aj k iným zdravotným problémom, ako napríklad cukrovka, vysoký tlak
obezita, donuty
Ilustračná snímka freepik
  • Predmetom skúmania vedcov boli viac ako štyri milióny ľudí
  • Obezita môže viesť aj k iným zdravotným problémom, ako napríklad cukrovka, vysoký tlak

O tom, že kilogramy navyše, ktoré zodpovedajú obezite, nie sú pre naše zdravie pozitívnou správou, neexistujú žiadne pochybnosti už niekoľko desaťročí. Ako pripomína portál Earth, zatiaľ čo spojenie medzi obezitou a niektorými druhmi rakoviny, ako napríklad rakovina prsníka a čriev, je dobre preukázané, najnovší výskum odhaľuje oveľa širší rozsah rizika.

The Times píše, že štúdia bola prezentovaná na Európskom kongrese o obezite v talianskych Benátkach a zahŕňala viac ako štyri milióny ľudí medzi 37 a 45 rokov, ktorých vedci zo švédskej Lund University monitorovali viac ako štyri dekády.

Okrem ich zdravia sa zamerali aj na ich životný štýl. V rámci tejto štúdie diagnostikovali rakovinu až u 332-tisíc ľudí, pričom priamu spojitosť medzi obezitou a rakovinou identifikovali u asi 40 % prípadov. 

S obezitou spojených 32 druhov rakoviny

Švédski výskumníci prišli k záveru, že nadváha, respektíve obezita, zvyšuje rozvoj rakoviny, číselne to sú celkovo štyri z desiatich prípadov tejto mimoriadne nebezpečnej choroby, čo je oveľa väčší podiel, ako sa pôvodne predpokladalo.

Najnovšie zistenia potvrdili, že obezita spôsobuje trinásť typov rakoviny vrátane prsníka a hrubého čreva, ale zároveň identifikovala ďalších devätnásť typov rakoviny spojených s priberaním, vrátane niektorých druhov rakoviny kože a rakoviny krčka maternice, rakoviny hlavy a krku, malígneho melanómu, nádormi žalúdka, rakoviny vulvy a penisu.

Tento rozšírený rozsah vzájomného vzťahu medzi obezitou a rakovinou zásadným spôsobom mení chápanie vplyvu obezity na riziko rakoviny. Zistenia nielen zdôrazňujú naliehavosť riešenia epidémie obezity kvôli jej známym vplyvom na kardiovaskulárne zdravie a cukrovku, ale aj pre jej ďalekosiahle dôsledky pri prevencii a liečbe rakoviny.

Poľský portál Onet podotýka, že podľa švédskych výskumníkov mnohé druhy rakoviny je potenciálne možné zamedziť udržaním zdravej váhy.

„Ak to nevyvoláva obavy u tvorcov zdravotnej politiky, je ťažké si predstaviť, čo bude. Toto je naozaj silná rozsiahla analýza. Ako vždy je potrebný ďalší výskum, ale odhaľuje to, čo mnohí vedci skúmajúci súvislosti medzi rakovinou a obezitou už tušili: že obezita môže byť rizikovým faktorom pre oveľa viac druhov rakoviny, ako sme doteraz boli schopní dokázať,“ povedal profesor Jason Halford, prezident Európskej asociácie pre štúdium obezity.

V podobnom duchu sa pre britský The Times vyjadrila aj Katharine Jennerová, ktorá je riaditeľkou Obesity Health Alliance: „Toto by malo byť varovným signálom pre vlády, aby urýchlene zaviedli politiku verejného zdravia, ktorá prinesie zmysluplný rozdiel, ako sú obmedzenia marketingu nezdravých potravín a poplatky za nezdravé potraviny. Musíme urobiť zdravý výber jednoduchou voľbou pre každého.“

Rozdiely medzi mužmi a ženami 

Rakovina je tým najradikálnejším dôsledkom obezity. Nadmerné kilogramy so sebou nesú aj riziko iných zdravotných problémov. Ischemická choroba srdca, cukrovka, hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, degenerácia kĺbov, poruchy spánku a psychické problémy sú len niektoré z nich.

Britský The Telegraph uvádza v súvislosti s najnovšou štúdiou ďalší zaujímavý poznatok. Zvýšenie indexu telesnej hmotnosti (BMI) o päť bodov pravdepodobne zvýšilo riziko vyššie spomínaných druhov rakoviny o 24 percent u mužov a o 12 percent u žien.

Rovnaký nárast, dostatočný na to, aby sa niekto dostal od prahu zdravej hmotnosti až po vrchol obezity, súvisel s 19 ďalšími druhmi rakoviny, pričom riziko sa zvýšilo o 17 percent u mužov a o 13 percent u žien.

Napriek tomu, že výsledky a závery tejto štúdie sú dosť pesimistické, zároveň predstavujú aj záblesk nádeje. Tým, že vieme o prepojení obezity a rakoviny, by sme mali byť schopní robiť informovanejšie rozhodnutia, predovšetkým čo sa týka výživy.

Dokonca aj malé zmeny, ako je začlenenie väčšieho množstva ovocia a zeleniny do našej stravy, zvýšenie fyzickej aktivity a obmedzenie spracovaných potravín, môžu mať na naše zdravie a vnútornú pohodu ďalekosiahly dopad a vplyv.

Earth zdôrazňuje, že tento výskum je jasnou výzvou na akciu. Musíme uprednostniť prevenciu a liečbu obezity ako základný kameň prevencie rakoviny. 

Zdroje: Onet, The Times, Earth, The Telegraph

Najnovšie videá

Trendové videá