Česi testujú 4-dňový pracovný týždeň vo veľkom. Mnohí si ho pochvaľujú, analytik to ružovo nevidí

  • V Českej republike skúšajú nový formát práce
  • Okrem štvordňového týždňa ponúkajú aj takzvanú voľnú pracovnú dobu
  • Zamestnanci si zmeny pochvaľujú
Na snímke spokojná žena v kancelárii a ekonomický analytik INESS Róbert Chovanculiak.
Ilustračné foto Freepik/Drazen Zigic, INESS
  • V Českej republike skúšajú nový formát práce
  • Okrem štvordňového týždňa ponúkajú aj takzvanú voľnú pracovnú dobu
  • Zamestnanci si zmeny pochvaľujú

Téma štvordňového pracovného týždňa je v posledných rokoch stále viac diskutovaná. Povedzme si úprimne, asi každý zamestnanec by chcel mať víkend o jeden deň dlhší. Avšak mnohí sa zamýšľajú, ako by to ovplyvnilo chod firmy či produktivitu zamestnancov.

Od teórie k praxi prešli naši susedia. V Českej republike zaviedli štvordňový pracovný týždeň už tisícky firiem. Teraz zhodnotili jeho klady aj zápory, píše portál Novinky.cz.

Ako uvádza portál, v krajine ponúka štvordňový pracovný čas podľa expertov už zhruba jedno percento firiem. V akom odvetví to figuruje najviac, prezradila riaditeľka spoločnosti kariérnej platformy pre komunitu pracovníkov v informačných technológiách smitio Denisa Janatová. Podľa nej len v oblasti IT v Česku ponúka štvordňový pracovný čas už asi päť percent podnikov, dodáva portál.

Spokojní zamestnanci aj vedenie

Medzi prvé lastovičky patrí napríklad brnianska spoločnosť Phonexia. Portál ju predstavuje ako firmu, ktorá je silným hráčom na trhu s rečovými technológiami. Kratší pracovný týždeň tam majú od februára a zatiaľ si nový systém pochvaľujú. Už keď ho zavádzali, sľubovali si zlepšenie súkromného aj pracovného života svojich zamestnancov. Podľa slov riaditeľky pre stratégiu Zuzany Roznosovej sa ich očakávanie naplnilo.

Rovnako ako zamestnanci, aj ona si pochvaľuje. „Nechceli sme zaviesť ďalší benefit, ale pozitívne zmeniť život našich ľudí. Prekvapilo ma, akú obrovskú motiváciu to prinieslo a pre mnohých z nich je to naozaj zásadný míľnik,“ povedala pre Novinky.cz.

Okrem spokojnosti prispela zmena aj k tomu, že zamestnanci chodia častejšie do kancelárií, čo prispieva lepšej spolupráci a atmosfére na pracovisku. Nový systém tiež láka záujemcov, ktorí chcú v spoločnosti pracovať, predsa len, ide o veľký benefit. Treba však myslieť na to, že nejde o žiadne „poflakovanie sa“.

Podmienkou skráteného pracovného týždňa je to, že zamestnanci musia zvládnuť 5-dňovú prácu za štyri dni, a to pri zachovaní štandardnej osemhodinovej pracovnej doby. Vďaka tomuto prístupu nemuselo dôjsť vo firme k znižovaniu mesačnej mzdy.

Pochvaľuje si aj vedenie spoločnosti. „Zamestnanci vidia v štvordňovom pracovnom týždni natoľko veľký benefit, že dokážu pracovať oveľa efektívnejšie a lepšie si činnosti rozvrhnúť, aby ich zvládli v kratšom čase, čo je benefitom ako pre nich, tak pre firmu,“ uviedla vedúca firmy Markéta Lőrinczy.

Iný prístup zvolila česká spoločnosť Digiskills. „U nás si každý môže poskladať týždeň, ako chce. Dôležité je, aby splnil to, čo máme vzájomne dohodnuté. Nepočítame odpracované hodiny. Niekto si teda môže dať štvordňový pracovný týždeň, niekto pracuje päť dní, ale v iné časy a podobne,“ povedal Novinkám šéf firmy Jan Dolejš.

Úspech sa dostaviť nemusí

Ďalšou spoločnosťou, ktorá systém skúsila, je digitálna agentúra Cognito. Tá ale od skráteného pracovného týždňa pre neúspech odstúpila.

„Štvordňový pracovný týždeň dáva zmysel vtedy, ak je efektivita práce dostačujúca na to, aby pokryla náklady a vygenerovala dostatočný, primeraný zisk. V situácii, keď ste na trhu s konkurenciou s dlhšou pracovnou dobou, musíte byť buď o jednu pätinu efektívnejší, alebo byť o jednu pätinu drahší,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Cognito Jan Janča pre Novinky.cz.

Nehovorí, že by sa nedala päťdňová práca zvládnuť za štyri, ale upozorňuje, že keď poklesne motivácia, priamo úmerne klesne aj efektivita „Avšak časom dôjde k návratu k bežnému tempu, pretože ak sú štyri dni pri rovnakej mzde štandard zakotvený v zmluve, potom časom motivácia a nadšenie prehrá s ľudskou prirodzenosťou,“ hovorí Janča.

Dodáva, že krátkodobo síce zmeny videli pozitívne, ale postupom času zistili, že niektorí jednotlivci začali systém zneužívať, až to tým poctivým prestalo dávať zmysel, a teda aj ekonomicky vychádzať. Podľa neho je pri terajšom stave ekonomiky a nízkej konkurencieschopnosti EÚ zavedenie štvordňového týždňa utópia.

Skepticky to vidia aj iní. Blanka Šafránková zo Zväzu priemyslu a dopravy zase upozornila na to, že na českom trhu práce je už teraz kritický nedostatok zamestnancov. Tiež hovorí, že väčšina zamestnávateľov priznáva, že by v prípade zavedenia štvordňového pracovného týždňa nebolo možné pokryť všetky zazmluvnené zákazky a plniť riadne obchodné záväzky.

Zavádzanie kratšieho pracovného týždňa súvisí podľa Hospodárskej komory s dlhodobým trendovým vývojom produktivity, ktorý možno vidieť vo vyspelých krajinách.

Ako je to u nás

Zavedenie štvordňového týždňa skúšajú aj niektoré firmy na Slovensku. Ako pripomínajú tvnoviny.sk, s nápadom na skrátený týždeň už prišli aj niektorí politici. Jeho zástancami sú napríklad Igor Matovič, ale aj Robert Fico. Pár slovenských firiem si to skúsilo aj na vlastnej koži. Niektoré sú spokojné, iné nie.

Uvádzajú napríklad marketingovú agentúru, kde výkonný riaditeľ Valér Hlobil zaviedol tento systém. Rovnako ako v Česku, nastavili všetko tak, aby firma fungovala stále, čiže päť dní v týždni.

„Každý druhý týždeň je skrátený, ale iba pre polovičku zamestnancov. Tým pádom je stále pre klientov niekto k dispozícii,“ povedal pre Markízu v apríli Hlobil. Dodal, že jeden týždeň má predĺžený víkend polovica zamestnancov, ostatní si voľný deň navyše užijú na ďalší týždeň.

Zamestnanci firmy si tento benefit podľa neho pochvaľujú. „Myslím si, že to má aj pozitívny vplyv na kreativitu. Najkreatívnejšie veci vznikajú vtedy, keď človek nepracuje,“ povedal zas tím líder marketingovej agentúry Lukáš Fecko.

Ekonomický analytik to však až tak ružovo nevidí. Nie všetky zamestnania totiž takúto možnosť majú, uviedol pre RTVS Správy. Hovorí napríklad o čašníkoch či vodičoch autobusov. „Pri nich je ťažké si predstaviť, že by za štyri dni dokázali odpracovať toľko, ako za päť dní,“ upozorňuje analytik INESS Róbert Chovanculiak.

Týka sa to aj povolaní ako sestrička v nemocnici, vychovávateľka v škôlke, lekár-chirurg. „Pri nich je ťažké si predstaviť, že ak títo ľudia budú pracovať o 20 percent menej času, tak podajú rovnaký výkon,“ dodal.

Dopĺňa, že niektorí jeho obhajcovia sa snažia presvedčiť ľudí, že im budú „padať pečené holuby do úst“. V jednoduchosti to znamená, že si mnohí myslia, že budú menej pracovať a zároveň mať rovnakú mzdu. „Toto v mnohých povolaniach nie je možné,“ tvrdí.

Zdroje: Novinky.cz, tvnoviny.sk, RTVS Správy

Najnovšie videá

Trendové videá