Cez územie Slovenska sa rúti supercela. Meteorológovia varujú pred enormnými krúpami

  • Prvá supercela sa objavila na západe Slovenska
  • Meteorológovia varujú najmä juh krajiny
supercely a krúpy
Facebook/Imeteo.sk, Archív Canva
  • Prvá supercela sa objavila na západe Slovenska
  • Meteorológovia varujú najmä juh krajiny

Celým územím Slovenska sa dnes prehnala búrková aktivita spôsobená studeným frontom, ktorý sa zmiešal s horúcim vzduchom. Meteorológovia vydali výstrahy, ktoré platia až do dnešného večera. Veľká supercela sa ženie od západu na východ. 

Silné búrky sa v sobotu môžu vyskytovať predovšetkým na východe a Gemeri, a to až do večerných hodín. Počasie v našej oblasti ovplyvňuje zvlnený studený front. V jeho okolí a pred ním sa nachádza teplý, no najmä veľmi vlhký labilný vzduch navyše aj so silnejším výškovým prúdením. V ňom sú vhodné podmienky na tvorbu intenzívnych búrok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

SHMÚ poukázal aj na vývoj kopovitej oblačnosti, ktorý zároveň môže negatívne ovplyvniť veľké množstvo saharského prachu vo vyšších hladinách. Prvá supercela sa podľa meteorológov sformovala pod Nízkymi Tatrami a postupuje smerom na severovýchod na Poprad. „Pravdepodobné sú väčšie krúpy, ktoré môžu byť hnané aj silným vetrom,“ uviedli.

Na Slovensku platia výstrahy

Na väčšine územia Slovenska hrozia v sobotu búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa sa týka Košického a Prešovského kraja, taktiež okresov Brezno, Revúca a Rimavská Sobota. Platí do 22.00 h. Búrky tam môže sprevádzať prudký lejak s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazový vietor do 110 kilometrov za hodinu a krúpy.

„Výskyt sprievodných javov je v danom ročnom období a oblastiach zriedkavý, ich intenzita je nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia materiálnych škôd je vysoká,“ upozornil SHMÚ.

Pre okresy niektoré okresy Banskobystrického kraja a celý Žilinský, Nitriansky a takmer celý Trenčiansky kraj vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Platí predbežne do 18.00 h.

Krúpy väčšie ako 5 cm

Po búrkach, ktoré zasiahli Bratislavský, Trnavský a Trenčiansky kraj, sa na západe Slovenska vyjasnilo. Búrky teraz postupujú na severovýchod, cez stred Slovenska do horských oblastí Vysokých Tatier a do okolia Popradu, Sabinova a Bardejova. Takéto veľké krúpy hlásia z Českej republiky. Podobné by sa mali vyskytnúť aj na našom území:

Podľa informácií portálu Imeteo.sk, k 12:30 bolo zaznamenaných viac ako 3 290 bleskov. Výstraha 2. stupňa pred silnými búrkami platí pre východné Slovensko, očakávajú sa lejaky, silný vietor a krúpy. Najvyššia pravdepodobnosť silných búrok s krúpami je na juhu Slovenska a v Maďarsku, kde hlásia až 30 percentnú pravdepodobnosť výskytu krúp s priemerom viac ako 5 cm. Prvá supercela sa objavila na západe.

„Krátko popoludní očakávame búrky aj na východe nášho územia, kde stále dochádza k labilizácii vzduchovej hmoty. Pre východné Slovensko je vydaná výstraha 2. stupňa pred silnými búrkami spojenými s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 mm / 30 min, s nárazmi vetra o sile 20 až 30 m/s (70 – 110 km/h) a s krúpami,“ uvádza Imeteo.sk a varuje najmä obyvateľov východného Slovenska.

Zdroje: TASR, Imeteo.sk

Najnovšie videá

Trendové videá