Letecký gigant, s ktorým cestujú tisíce Slovákov, je na predaj. Otras pre celý trh a obavy zo zdražovania

  • Najväčší český letecký dopravca Smartwings je na predaj
  • Cestovné kancelárie sa obávajú vzniku monopolu a zdražovania
Lietadlo, ľudia na dovolenke
Ilustračné foto: Pexels/Pixabay, Unsplash/Mike Cox
  • Najväčší český letecký dopravca Smartwings je na predaj
  • Cestovné kancelárie sa obávajú vzniku monopolu a zdražovania

Najväčšia česká letecká spoločnosť Smartwings je na predaj. O aerolinku, ktorou cestujú aj tisíce Slovákov, majú záujem nielen iné letecké spoločnosti, ale aj ďalšie firmy, ktoré na českom trhu v cestovnom ruchu už podnikajú, informuje TN Nova.

Cestovné kancelárie sa boja zdražovania

Cestovné kancelárie sa obávajú, že by mohol vzniknúť monopol, na ktorý by v konečnom dôsledku doplatili klienti, tým že cena zájazdov by sa zvyšovala.

„Smartwings priebežne dostávali a dostávajú ponuky na partnerstvo. Pre Smartwings je hlavným kritériom pri evaluácii akejkoľvek ponuky dosiahnutie maximálnej synergie a posun spoločnosti smerom k väčšiemu podielu na trhu,“ uviedla Vladimíra Dufková, hovorkyňa spoločnosti. 

Spoločnosť v poslednej dobe prosperuje, letecká doprava sa po pandémii Covid-19 pomerne stabilizovala. Je známe, že majitelia Smartwings už v minulosti o predaji spoločnosti vyjednávali napríklad s izraelským dopravcom. Podľa viacerých indícií tak môže ísť o miliónový biznis. Aktuálne sa špekuluje o spoločnosti, ktorá už na českom trhu v cestovnom ruchu už pôsobí, ale aj ďalších firmách.

„Ak by to kúpil niektorý z veľkých hráčov, tak by to určite bol otras pre trh, pretože by vznikla veľká dominancia. A ťažko by sa dalo hovoriť o tom, že to nie je niečo, čo by mohlo ostatných poškodiť,“ vyhlásil pre TN Nova Jan Papež z Asociácie cestovných kancelárií ČR. 

SmartWings
zdroj: Ilustračné foto: Wikimedia commons/Anna Zvereva

„V takejto situácii by ostatné cestovné kancelárie museli prijať prakticky akékoľvek podmienky, ktoré im letecká spoločnosť ponúkne. Smartwings sú v tejto chvíli monopolným poskytovateľom charterovej dopravy,“ myslí si Lenka Pátek, obchodná riaditeľka CK Blue Style. 

Ako sme ťa nedávno informovali, letecký dopravca Smartwings ponúka rôzne možnosti pre pohodlné a cenovo dostupné cestovanie do najzaujímavejších destinácií sveta.

Lety do exotických destinácií

Podľa portálu Aktuality.sk budú mať cestujúci od konca septembra možnosť využívať nové priame lety z Bratislavy do Kataru. Informovala o tom Veronika Demovičová, hovorkyňa letiska.

Katar, malá krajina na Arabskom polostrove, je známa svojimi impozantnými mrakodrapmi, svetovými nákupnými centrami a luxusnými hotelmi. Ponúka tiež inovatívnu architektúru a špičkové služby, ktoré zaručujú nezabudnuteľné zážitky.

Prvý let do Kataru je naplánovaný na 30. septembra 2024. Lety do tejto destinácie budú dostupné počas zimného letového poriadku, ktorý trvá od konca septembra do 6. januára, a následne opäť od 7. apríla. Posledné lety v sezóne sú naplánované na prelome mája a júna 2025.

Tieto priame lety, ktoré trvajú približne 5 hodín, bude prevádzkovať letecká spoločnosť Smartwings raz týždenne, každú pondelok. Do svojej ponuky ich zaradila cestovná kancelária Hydrotour. Záujemcovia o pobyty môžu využiť ponuku 8 alebo 15-dňovej dovolenky v Katare, ktorá zahŕňa dopravu charterovým letom, transfery, služby delegáta a animátorov, ako aj all inclusive ubytovanie v 5-hviezdičkových hoteloch.

Okrem Kataru pripravujú cestovné kancelárie aj ďalšie priame lety do vzdialených destinácií, ako je thajský ostrov Phuket, Maurícius, Zanzibar, Mexiko (Cancún), Kuba (Holguín), Vietnam (ostrov Phu Quoc), Dominikánska republika, Omán, Bahrajn a Dubaj.

Smartwings nedávno oznámili spustenie letov z Prahy do Turecka. Priame lety do tretieho najväčšieho tureckého mesta, Izmiru, ležiaceho na pobreží Egejského mora, budú dostupné dvakrát týždenne, v pondelok a štvrtok.

Zdroje: TN Nova, Archív Startitup, Aktuality

Najnovšie videá

Trendové videá