Umelá inteligencia zmení trh práce: Do roku 2027 príde o zamestnanie 13 000 ľudí v jednom sektore

  • Nová vlna digitalizácie so sebou prináša zmeny na pracovnom trhu
  • V konkrétnom sektore má prísť o prácu 12 835 ľudí
AI, umelá inteligencia, strata práce
Ilustračné foto - Umelá inteligencia zmení trh práce: Do roku 2027 príde o zamestnanie 13 000 ľudí v jednom sektore Canva/Prathan Chorruangsak, phonlamaiphoto
  • Nová vlna digitalizácie so sebou prináša zmeny na pracovnom trhu
  • V konkrétnom sektore má prísť o prácu 12 835 ľudí

„Nová éra digitalizácie označovaná ako piata priemyselná revolúcia prináša revolučné zmeny v spôsobe práce a zručnostiach, ktoré sú na pracovnom trhu potrebné. Som presvedčený, že mnohí zamestnanci na Slovensku si ešte dostatočne neuvedomujú, aký významný vplyv bude mať rozšírenie generatívnej umelej inteligencie na nich a na celý pracovný trh,“ uviedol predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský pri príležitosti Summitu Digitálnej koalície, ktorý sa konal 25. júna.

V rámci Summitu boli prezentované aj rôzne analýzy či štúdie. Zatiaľ čo pri predchádzajúcich vlnách automatizácie boli negatívne ovplyvnené pracovné miesta nízko kvalifikovaných manuálnych pracovníkov, táto vlna generatívnej umelej inteligencie (AI) ohrozuje hlavne vysoko kvalifikovaných administratívnych pracovníkov.

Síce môže generatívna AI zvýšiť produktivitu firiem a vytvárať nové pracovné miesta, prehĺbi zároveň neprimerané rozdiely v mzdách. V sektore IT a telekomunikácií sa podľa Sektorovej rady pre informačné technológie a telekomunikácie stane nadbytočných až 12 835 pracovných miest.

Toto je 5 najohrozenejších povolaní v IT sektore do roka 2027

  1. operátor klientskej podpory
  2. technik užívateľskej podpory IT
  3. servisný a prevádzkový pracovník IT
  4. IKT tester
  5. vývojár webstránok, internetu, intranetu

Viac ako 120 000 ľudí na 49 pozíciách v sektore IT a telekomunikácií bude zároveň potrebovať aktualizovať svoje vedomosti, zručnosti a kľúčové kompetencie.

Operátori klientskej podpory totiž interagujú so zákazníkmi. S príchodom AI a samoobslužných systémov sa tento typ práce rýchlo mení. Časť úloh, ktoré vykonávajú ľudia, začínajú preberať softvérové riešenia, chatboty a počítačové aplikácie, ktoré podporuje umelá inteligencia. Pri tomto povolaní sa očakáva, že zmena nastane už budúci rok. Na pozícii operátora klientskej podpory je 2 020 pracovných miest.

Pri technikoch užívateľskej podpory IT je 2 500 ohrozených pracovných miest. Technológie AR/VR umožňujú vzdialenú podporu klientov, čo znižuje potrebu fyzickej prítomnosti technikov. Vplyvy automatizácie majú pociťovať technici užívateľskej podpory IT už od roku 2025.

Najviac pracovných miest (4 590) je ohrozených na pozícii servisných a prevádzkových pracovníkov IT. AI a jej strojové učenie už dokáže získavať dáta bez akéhokoľvek zásahu človeka. Technológie zefektívňujú prevádzkové procesy, a tak znížia potrebu pre túto pracovnú pozíciu od roku 2027.

Na druhom mieste s najvyšším počtom ohrozených pracovných miest (2 605) je pozícia IKT testerov. Keďže generatívne AI modely dokážu simulovať a analyzovať chyby efektívnejšie než ľudia, vývoj urýchli nepotrebnosť týchto pracovníkov. Proces sa má začať už v roku 2025.

Generatívne AI modely silno ovplyvnia aj vývojárov webstránok, internetu a intranetu. Niektoré samoobslužné platformy už vedia vytvárať a upravovať webstránky bez potreby kódovania. Do roka 2027 sa má táto pozícia stať už zastaranou. Ide o 1 120 pracovných miest.  

Väčšie mzdové rozdiely

Medzi pracovníkmi IT a telekomunikácií sa zároveň zvýšia mzdové rozdiely. Ani pracovníci na dobre platených miestach sa nemôžu spoľahnúť na to, že sa ich to netýka. Zavádzanie generatívnej AI bude podľa štúdie Medzinárodného menového fondu z júna 2024 nerovnomerné.

Zároveň sa však má zvýšiť produktivita a efektivita. Pracovníci, ktorí budú vedieť tieto nové technológie efektívne využívať, budú môcť mať dokonca vyšší plat. Ak ale zamestnanci nebudú mať záujem o vzdelávanie sa v týchto oblastiach, budú vytlačení na okraj trhu práce. To zvýši mzdové rozdiely.

Nové technológie podporia vznik pracovných miest

Aj napriek tomu, že ľudia stratia prácu pre AI a nové technológie, tie zas vytvoria viac pracovných miest ako nahradia. Zmení sa charakter viacerých povolaní, no výskum profesora Davida Autora z MIT naznačuje, že väčšinu nárastu zamestnanosti počas posledných 80 rokov tvorili pracovné pozície, ktoré vznikli práve vďaka rozvoju technológií.

Výskum Európskej centrálnej banky zas hovorí, že v rokoch 2011 až 2019 sa zvýšil podiel zamestnanosti v povolaniach, kde je potrebná AI. Technológie môžu totiž dopĺňať ľudskú prácu, čím zvyšujú produktivitu.

Štúdia IMF konštatuje, že vo všeobecnosti budú ženy viac zasiahnuté nástupom AI, keďže majú silné zastúpenie v sektore služieb. „Ženy čelia väčším rizikám, ale zároveň majú väčšiu príležitosť v súvislosti s nástupom umelej inteligencie,“ uvádza sa v štúdii.

Zdroje: Digitálna koalícia-AI a ľudský kapitál, výzva pre všetkých a príležitosť pre pripravených, Sektorová rada pre informačné technológie a telekomunikácie, Medzinárodný menový fond, New Frontiers: The Origins and Content of New Work, Európska centrálna banka

Najnovšie videá

Trendové videá