Stomatologička búra staré mýty: Slováci dávajú vyrazený zub do mlieka, neopakuj rovnakú chybu

  • Vieš, čo robiť, keď si vyrazíš zub?
  • Stomatologička radí, ako ho môžeš zachrániť
zub
Ilustračné foto Archív Canva
  • Vieš, čo robiť, keď si vyrazíš zub?
  • Stomatologička radí, ako ho môžeš zachrániť

Letné mesiace nás motivujú robiť rôzne aktivity, no zároveň sme v lete menej obozretní. Horúčavy vedia naše telo vyčerpať, uniká nám prúd pozornosti a navyše sa často niektorí združujeme na akciách, ktoré sprevádza aj pijatika.

Úraz sa ti môže stať pri cyklistike, turistike, ale povedzme si pravdu, aj pri prechádzke mestom či na vlastnej záhrade. Čo však robiť, keď si náhodou vyrazíš zub? 

Dobrou správou je, že vyrazený zub sa dá ešte nejaký čas vrátiť na pôvodné miesto. Ako upozorňuje stomatologička, vyšetrenie vybitého zubu rozhodne netreba odkladať. Chýbajúci zub totiž predstavuje pre ústne zdravie riziko. Navyše ide o úraz, ktorý si často vyžaduje aj lekárske ošetrenie. 

Zub nedávaj do mlieka

Ak prídeš o zub a nájdeš ho, existuje ešte šanca, že ti ho zubár vráti na pôvodné miesto. Hlavne nespanikár a spomeň si na tieto cenné rady.

„Vybitý zub je potrebné chytiť za korunkovú časť, nie za koreň, aby sa nenarušila jeho bunková štruktúra. Povrchové nečistoty by sa mali odstrániť pod tečúcou vodou alebo jednoducho olízaním zuba. Nikdy nepoužívajte kefku ani inú pomôcku na čistenie, pretože by to mohlo poškodiť jeho povrchové bunky,“ radí stomatologička MDDr. Ivana Ťavoda z bratislavskej kliniky Doktor Úsmev.

Stomatológ ti zub zachráni, ak bol vybitý v celku, nemá poškodený koreň ani kostné ložisko. Po ceste k zubárovi ho však treba správne uchovať. 

„Ideálne je vložiť ho späť do zubného lôžka a pridržať jazykom alebo jemne zahryznúť. Alternatívne možno zub vložiť pod jazyk, kde má dostatočný prísun slín. Existujú aj špeciálne roztoky na prenos vybitého zuba, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni práve pre tento účel,“ pokračuje MDDr. Ťavoda.

Ak si počul, že by si mal vybitý zub uschovať v mlieku, musíme ťa sklamať. Ide totiž len o mýtus a stomatologička tento „hack“ neodporúča. „Obsahuje síce bielkoviny, ktoré majú pozitívny vplyv na zubnú sklovinu, ale jeho súčasťou sú aj cukry, ktoré zub poškodzujú a znižujú šance na jeho záchranu.“ 

Maximálne hodina

Stomatológa by si mal určite vyhľadať do hodiny od vyrazenia zubu. Maximálny časový rámec pre úspešnú replantáciu je tri hodiny, potom sa šance na záchranu zubu výrazne znižujú. 

„Po príchode k zubárovi je zub očistený fyziologickým roztokom a zubné lôžko patrične ošetrené. Stomatológ následne vloží zub späť do pôvodného kostného lôžka a stabilizuje ho špeciálnou dlahou fixovanou na susedné zuby. Celý zákrok trvá len niekoľko minút a prebieha bezbolestne v lokálnej anestézii,“ približuje proces replantácie MDDr. Ivana Ťavoda.

Po zákroku treba sledovať, či opätovné osadenie prebehlo v poriadku a či sa zub neuvoľňuje. To, ako dlho sa bude zub hojiť, záleží na niekoľkých faktoroch, akými je dôkladná ústna hygiena a pravidelné kontroly u zubára. Ak sa zub nepodarí osadiť naspäť, nezúfaj. Existujú rôzne spôsoby, ktorými ti zubár dokáže vyčarovať očarujúci úsmev. 

„Fixný mostík zvolíme väčšinou v prípade, ak sú susedné zuby endodonticky ošetrené, majú rozsiahle výplne a pod. V prípade, ak sú susedné zuby pacienta intaktné, dentálna hygiena pacienta je na vysokej úrovni a stav kostného lôžka to dovoľuje, prednostne zvolíme zavedenie implantátu. Jeho veľkou výhodou je estetické vyplnenie medzery bez akéhokoľvek zásahu do susedných zubov,“ dodáva na záver MDDr. Ivana Ťavoda 

Zdroj: TS/Doktor Úsmev

Najnovšie videá

Trendové videá