Štát dá viac ako 3 000 Slovákom dotáciu 10 000 eur. Výzva na rekonštrukciu domu pre chudobných (VÝPOČET)

  • Štát spúšťa nové dotácie
  • Peniaze môžeš získať aj vtedy, ak máš nízky príjem
Na snímke minister životného prostredia Tomáš Taraba a nedokončené rodinné domy.
Ilustračné foto TASR/Milan Kapusta, Pavel Neubauer
  • Štát spúšťa nové dotácie
  • Peniaze môžeš získať aj vtedy, ak máš nízky príjem

Po veľkom záujme o projekt Obnov dom avizovalo ministerstvo spustenie jeho ďalšieho pokračovania. V apríli sme ťa informovali o tom, že na obnovu domov štát vyčlenil ďalších 36 miliónov eur.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia pripravil a vyhlásil výzvu na čiastkovú obnovu rodinných domov – Obnov Dom Mini. 

Pomoc chudobným

Pilotná výzva podporí z prostriedkov REPowerEU Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky čiastočnú obnovu najmenej 3 060 rodinných domov. Vyplýva to z materiálu, ktorý 17. apríla schválila vláda.

„Na čiastkovú obnovu bude poskytnutý nenávratný finančný príspevok. Ten môže byť čiastočne vyplatený aj pred obnovou, pričom podporené budú opatrenia ako zateplenie častí stavebných konštrukcií, výmena okien a dverí, výmena zdroja tepla či inštalácia obnoviteľných zdrojov energie a iné,“ priblížilo Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.

Oprávnenými žiadateľmi budú podľa rezortu fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených ekonomických indikátorov. Tie stanovili v spolupráci s relevantnými orgánmi.

„Materiál sa predkladá v súvislosti s rozsudkom Súdneho dvora Európskej únie. Ten rozhodol, že Slovensko sa dopustilo porušenia smernice o kvalite okolitého ovzdušia. A to tým, že dlhodobo prekračovala limitnú hodnotu pre mikročastice PM10, vyjadrenú ako denný priemer, a neprijala dostatočné opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Banskobystrický kraj (Jelšava), zónu Košický kraj a aglomeráciu Košice (Veľká Ida),“ vysvetlilo ministerstvo životného prostredia.

Pomôžu aj terénni pracovníci

Ako uvádza ministerstvo na podstránke Obnov dom – mini, výzva pomôže domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou v lokalitách s najviac znečisteným ovzduším v Banskobystrickom a Košickom kraji obnoviť rodinné domy a ušetriť tak nemalé finančné výdavky. Cieľom výzvy je čiastočne obnoviť minimálne 3 060 domov do konca tretieho štvrťroka 2025.

„Výška finančného príspevku je maximálne 10-tisíc eur, pričom časť finančných prostriedkov bude vyplatená vopred. Celková suma vyhradená z REPowerEU, zelenej kapitoly Plánu obnovy a odolnosti SR na obnovu domov je 36 miliónov eur,“ píše rezort na svojom webe.

Dodávajú, že v obciach budú k dispozícii terénni pracovníci, ktorí pomôžu žiadateľom počas celého procesu.

Na snímke opatrenia Obnov dom mini.
zdroj: Slovenská agentúra životného prostredia

V prvom rade si ale musíš podať žiadosť. Na to, aby si zistil, či sa ťa to týka, je potrebné svoju obec vyhľadať na webe Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Ak ju tam nájdeš, maj na pamäti, že pomoc je určená pre domácnosti ohrozené energetickou chudobou (t. j. domácnosti, v ktorých čistý ročný príjem na jedného člena za rok 2022 neprekročil 6 680,80 eura).

Podmienkou je tiež to, že musíš bývať v rodinnom dome. Na jeho obnovu môžeš žiadať finančný príspevok vtedy, ak je aspoň jeden z členov domácnosti vlastníkom alebo spoluvlastníkom daného rodinného domu.

Čoho sa dotácia bude týkať

  • Výmena okien a dverí
  • Zateplenie fasády
  • Zateplenie podlahy nevykurovaného priestoru
  • Zateplenie stropu nevykurovanej pivnice/suterénu
  • Kotol na biomasu
  • Solárne kolektory
  • Tepelné čerpadlo vzduch – vzduch

Môžeš získať až 10-tisíc

Ako ďalej uvádza rezort na stránkach SAŽP, môžeš získať dotáciu až do výšky 10-tisíc eur. Časť príspevku (maximálne do výšky 5 000 eur) ti vyplatia vo forme zálohy po nadobudnutí účinnosti zmluvy (t. j. po jej zverejnení v Centrálnom registri zmlúv).

Maximálna výška príspevku je uvedená v žiadosti a uvedú ju automaticky aj v zmluve o PPM. Platí to len v prípade, že tvoja žiadosť splní všetky podmienky overované pred uzavretím zmluvy.

Výšku skutočne vyplateného príspevku budú pracovníci počítať na základe rozsahu zrealizovaných opatrení na čiastkovú obnovu rodinného domu, ktoré preukážeš. Dôležité je, že nemôžeš prekročiť finančné limity stanovené pre jednotlivé opatrenia.

„Predmetom čiastkovej obnovy, na realizáciu ktorej je poskytovaný príspevok v rámci Výzvy, môže byť jedno opatrenie alebo ich ľubovoľná kombinácia,“ vysvetľujú na webe.

Príspevok je v zmysle podmienok Výzvy poskytovaný výlučne na výdavky priamo spojené s čiastkovou obnovou RD. Výška zálohy predstavuje 50 % plánovaného rozsahu projektu, t. j. čiastkovej obnovy rodinného domu, ktorý uvedieš do formulára žiadosti. Maximálne však do výšky 5 000 eur. Zvyšok príspevku ti doplatia potom, ako zrealizuješ čiastkovú obnovu rodinného domu. Zároveň budeš musieť predložiť aj žiadosť o platbu.

Následne formulár žiadosti vypočíta výšku zálohy automaticky podľa tvojho zadaného plánovaného rozsahu čiastkovej obnovy rodinného domu a limitov na jednotlivé opatrenia uvedených.

Na výpočet predpokladanej výšky oprávnených výdavkov ešte pred vyplnením žiadosti môžeš použiť jednoduchý nástroj. Na stránke SAŽP nájdeš aj „Kalkulačku výpočtov príjmu domácnosti a predpokladanú výšku finančného príspevku“.

Zdroje: Archív Startitup, Slovenská agentúra životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia

Najnovšie videá

Trendové videá