2 nebezpečné výrobky v obchodoch: SOI upozorňuje na veľké riziká, produkty ihneď vráť

  • Na Slovensku sa predávajú dva nebezpečné výrobky
  • Jeden môže spôsobiť úraz elektrickým prúdom a druhý obsahuje vysoký obsah olova
Digitálny multimeter a svietiaca maska.
Ilustračné foto Flickr/@sean dreilinger, Pexels/Stephan Müller
  • Na Slovensku sa predávajú dva nebezpečné výrobky
  • Jeden môže spôsobiť úraz elektrickým prúdom a druhý obsahuje vysoký obsah olova

SOI, Slovenská obchodná inšpekcia, upozorňuje na dva nebezpečné produkty na našom trhu. Na svojej webovej stránke informuje o digitálnom multimetri a svietiacej maske s vysokým obsahom olova.

Digitálny multimeter REBEL, model MIE-RB-838, sa používa na meranie napätia a prúdu. SOI varuje, že pri jeho používaní môže dôjsť k úrazu elektrickým prúdom.

„Kovová časť konektora multimetra určená na vytvorenie vodivého spojenia s meracím káblom nie je dostatočne upevnená vo svojej polohe, čo pri meraní napríklad sieťového napätia spôsobí, že sa na displeji zobrazí nulová hodnota,“ informuje SOI.

Multimeter je zabalený v kartónovej krabici. Vpredu sa nachádza označenie CE a technické údaje. Vzadu je štítok s informáciami o výrobcovi, jeho adresou a modelom. Návod na použitie v slovenčine však nie je súčasťou balenia.

Digitálny multimeter v obale.
zdroj: soi.sk

Pozor na vysoký obsah olova

SOI varuje aj pred svietiacou maskou „BEST ALL“ s identifikačným číslom NO: 925937. Podľa SOI táto plastová maska na tvár predstavuje vážne riziko pre životné prostredie kvôli vysokému obsahu olova.

„Skúšky vykonané akreditovaným laboratóriom potvrdili, že v spájke výrobku je mnohonásobne prekročený obsah olova (Nameraná hodnota 33,71 % oproti povolenej hodnote 0,1 %),“ ozrejmila SOI.

Biela plastová maska má ružový káblik okolo očí, nosa a úst. Maska má čiernu gumičku na uchytenie a kábel so zariadením na batérie typu AA 1,5 V.

Zariadenie sa nachádza v priesvitnom plastovom obale s nalepeným štítkom obsahujúcim informácie v slovenskom jazyku.

Svetelná maska.
zdroj: soi.sk

Odporúčania SOI

SOI rozhodla o stiahnutí uvedených výrobkov z trhu. Spotrebiteľom odporúča, aby prestali používať tieto výrobky, ak si ich už kúpili.

„Spotrebiteľ má pri vrátení nebezpečného výrobku predávajúcemu, u ktorého bol predmetný výrobok zakúpený, právo na vrátenie kúpnej ceny, opravu výrobku v primeranom čase, ak možno zaistiť bezpečnosť opraveného výrobku alebo na výmenu výrobku za bezpečný výrobok aspoň rovnakej hodnoty a kvality na základe výslovného súhlasu spotrebiteľa,“ dodáva SOI.

Rizikové svietidlo

SOI nedávno upozornila aj na stropné svietidlo značky Strühm

Tento produkt predstavuje riziko úrazu elektrickým prúdom pri jeho používaní. Slovenská obchodná inšpekcia preto varuje spotrebiteľov pred možným nebezpečenstvom spojeným s týmto výrobkom. „Po otvorení svietidla, resp. odmontovaní plastového krytu, je možný prístup k živým častiam, čo môže mať za následok úraz elektrickým prúdom,“ uviedla SOI.

Slovenská obchodná inšpekcia ale spotrebiteľom odporúča, aby v prípade kúpy tohto výrobku vo vlastnom záujme prestali jeho používanie.

Nebezpečné e-shopy

Ako sme ťa nedávno informovali, SOI varovala aj pred niekoľkými e-shopmi, na ktorých by si nemal nakupovať. Podľa informácií zverejnených na ich webovej stránke môže nákup na týchto platformách predstavovať nebezpečenstvo.

Uvedené e-shopy predstavujú riziko kvôli nedodržiavaniu niektorých zákonných povinností. Ďalším dôvodom je problematické vymáhanie spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov. SOI upozorňuje, že nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov. Tento zoznam slúži na informovanie spotrebiteľov, aby zvážili nákup na týchto stránkach.

Väčšina týchto e-shopov predáva rôzny tovar, od oblečenia cez doplnky až po elektroniku. Tieto platformy však fungujú len ako sprostredkovatelia, pričom identické produkty sa dajú kúpiť oveľa lacnejšie na známych lacných čínskych e-shopoch.

V zozname je aj e-shop s elektronikou, kde môžeš prísť o stovky eur. Našťastie, mnohé z týchto e-shopových domén už nefungujú, sú na predaj alebo vedú na iné stránky.

Pri jednej z domén sa namiesto luxusnej spodnej bielizne objavila stránka pochybného spravodajského webu s článkami o mačkách, elektrickom poli a návode na zaváranie uhoriek. Na ďalšej doméne sa zobrazili články o získaní úveru z jedného príjmu. Zaujímavý je e-shop s cyklistickými doplnkami a bicyklami, ktorý podľa stránky sídli v Trnave. 

Zoznam nájdeš tu.

Zdroje: SOI , SOI 1, archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá