Tvoje nočné mory môžu signalizovať vážne autoimunitné ochorenie. Dôležité je sledovať tieto symptómy

  • Deti, ktoré majú pretrvávajúce nočné mory, majú o 76 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku kognitívnych porúch
  • Ranná intervencia môže pomôcť pri lepšej diagnostike a liečbe
choroba, spánok, nočné mory
Ilustračná fotografia - Nočné mory môžu signalizovať výskyt konkrétnych chorôb Canva/yacobchuk, pixelshot
  • Deti, ktoré majú pretrvávajúce nočné mory, majú o 76 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku kognitívnych porúch
  • Ranná intervencia môže pomôcť pri lepšej diagnostike a liečbe

Počas posledných rokov sa uskutočnilo viacero štúdií, ktoré skúmali súvislosť medzi nočnými morami a rôznymi chorobami, vrátane autoimunitných a neurologických ochorení. Tieto štúdie odhalili, že pravidelné a intenzívne nočné mory môžu signalizovať nástup rôznych chorôb. Zároveň sa nočné mory ukázali ako významný indikátor, ktorý môže pomôcť pri včasnej diagnostike a lepšej liečbe týchto ochorení.

Najnovšia štúdia INSPIRE ukazuje, že nočné mory môžu byť varovným signálom pre vážne autoimunitné ochorenia. Výskum sa zameral na vzťah medzi lupusom a neuropsychiatrickými symptómami, teda mentálnymi a nervovými problémami, ktoré toto ochorenie spôsobuje. Lupus je autoimunitné ochorenie, ktoré môže postihnúť rôzne orgány vrátane mozgu. Výsledky tejto štúdie prinášajú nové poznatky o tom, ako a kedy sa tieto symptómy prejavujú počas choroby.

Diagnostikovanie mentálnych a nervových problémov pri lupuse a iných autoimunitných ochoreniach je veľmi zložité. Pacienti často zažívajú širokú škálu symptómov, ktoré je ťažké priradiť priamo k ich chorobe. Cieľom štúdie bolo zistiť, kedy sa tieto symptómy objavujú v porovnaní s inými príznakmi lupusu a či môžu signalizovať blížiace sa zhoršenie choroby.

Priebeh výskumu

Od roku 2022 do roku 2023 vedci zbierali údaje od 676 pacientov s lupusom a 400 lekárov prostredníctvom prieskumov a rozhovorov. Pacienti mali uviesť, kedy sa u nich prvýkrát objavili rôzne mentálne a nervové problémy v porovnaní s nástupom iných symptómov lupusu. Výskum tiež skúmal, či tieto symptómy môžu byť predzvesťou budúcich zhoršení choroby. 

Výsledky priniesli niekoľko zaujímavých zistení. Väčšina mentálnych a nervových symptómov sa neobjavila v čase prvých príznakov lupusu, čo je v rozpore s bežným názorom medzi lekármi. Napríklad 54 % pacientov s halucináciami uviedlo, že ich prvé prejavy sa objavili viac ako rok po nástupe choroby. Rozhovory s pacientmi tiež ukázali, že niektoré mentálne a nervové problémy, vrátane nočných môr, môžu byť predzvesťou blížiaceho sa zhoršenia lupusu alebo iných autoimunitných ochorení.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia Zabezpečené šifrovaním
Trust pay Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.
Zdroje: thelancet.com, medicalxpress.com, euronews.com

Najnovšie videá

Trendové videá