Superovocie, ktoré pestuje doma takmer každý Slovák, dokáže zázraky: Postačí ti 100 g bobúľ denne

  • Čierne ríbezle ponúkajú výnimočné benefity
  • Telo sa ti za ich zaradenie do jedálnička odvďačí
čierne ríbezle
Superovocie, ktoré pestuje doma takmer každý Slovák dokáže zázraky: Postačí ti 100 g bobúľ denne TASR/Pavel Neubauer, Jozef Ďurník
  • Čierne ríbezle ponúkajú výnimočné benefity
  • Telo sa ti za ich zaradenie do jedálnička odvďačí

Vedel si, že čierne ríbezle sú skutočným pokladom v oblasti zdravia a výživy? Obľúbená pochúťka zo záhrad našich starých mám má omnoho viac benefitov, než si si myslel. Či už ich preferuješ ako letný „snack“, alebo ich obľubuješ vo forme džemu či sirupu, určite ich zo svojho jedálnička nikdy nevyraď.

Jedným z najväčších benefitov čiernych ríbezlí je ich vysoký obsah vitamínu C. Len 100 gramov týchto bobúľ obsahuje viac než 300 % odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. Vitamín C je kľúčový pre náš imunitný systém, pomáha bojovať proti infekciám, podporuje zdravie kože a znižuje riziko chronických chorôb.

Okrem toho majú protizápalové účinky, chránia tvoje bunky a podporujú trávenie. Preskúmali sme výskumy priamo od odborníkov, aby sme ti raz a navždy dokázali, že čierne ríbezle sú v skutočnosti výživovým pokladom. 

Silné antioxidanty

Čierne ríbezle sú bohaté na antokyány, ktoré im dávajú ich charakteristickú tmavú farbu. Tieto antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím znižujú riziko vzniku rôznych chorôb vrátane rakoviny a srdcových chorôb. Okrem toho antioxidanty podporujú zdravie očí a znižujú zápal v tele.

Štúdie tiež ukázali, že čierne ríbezle môžu pomôcť zmierniť zápal a bolesť spojenú s artritídou a inými zápalovými stavmi. Pravidelná konzumácia týchto bobúľ môže tiež zlepšiť funkciu obehového systému, podporovať zdravie srdca a znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Podpora trávenia aj očí

Čierne ríbezle obsahujú látky, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie očí a predchádzať očným chorobám, ako je napríklad makulárna degenerácia. Antokyány v ríbezliach podporujú prietok krvi do očí, čo môže zlepšiť videnie a znížiť únavu očí.

Vysoký obsah vlákniny v čiernych ríbezliach prispieva k zdravému tráveniu. Vláknina pomáha regulovať črevnú pohyblivosť, znižuje riziko zápchy a podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Pravidelná konzumácia čiernych ríbezlí môže tiež podľa vedcov prispieť k zníženiu rizika kolorektálneho karcinómu*.

*Kolorektálny karcinóm, často označovaný ako rakovina hrubého čreva a konečníka, je typ rakoviny, ktorý sa vyvíja v hrubom čreve (kolon) alebo konečníku (rektum). Ide o jednu z najčastejších foriem rakoviny, ktorá postihuje mužov aj ženy.

Sušené listy ríbezlí sú prospešné

Možno si ani nevedel, že okrem plodov tejto rastlinky, vieš zužitkovať aj jej listy. Ako informuje Denník Relax, najlepší čas na zber listov je počas kvitnutia, ktoré prebieha zvyčajne v máji a júni. Tieto listy sú bohaté na cenné látky ako triesloviny, rutín, silice a vitamín C.

Po nasušení sa listy dajú použiť na prípravu čaju, ktorý je výborným pomocníkom pri zápaloch močových alebo dýchacích ciest. Vďaka obsahu rutínu čaj podporuje pružnosť ciev, zlepšuje trávenie a posilňuje imunitný systém.

Čítajte viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: Redakcia Startitup, Denník Relax, National library of medicine, Black Currant Foundation, Journals Sagepub

Najnovšie videá

Trendové videá