Obľúbené „superovocie“ Slovákov je kľúčom k zdraviu. Postačí malé množstvo, pozor na jeho sušenú verziu

  • Malé, ale chutné ovocie je plné vitamínov, vlákniny a antioxidantov
  • Prispieva rôznym aspektom ľudského zdravia
Obľúbené „superovocie“ Slovákov je kľúčom k zdraviu. Postačí malé množstvo, pozor na jej sušenú verziu
Ilustračné foto – Obľúbené „superovocie“ Slovákov je kľúčom k zdraviu. Postačí malé množstvo, pozor na jej sušenú verziu Canva/Rostislav_Sedlacek, Julian Jagtenberg
  • Malé, ale chutné ovocie je plné vitamínov, vlákniny a antioxidantov
  • Prispieva rôznym aspektom ľudského zdravia

Marhule sú malé, ale veľmi chutné a výživné. Tieto žlto-oranžové plody sú plné vitamínov a minerálov a chutia sladko, v závislosti od odrody. Zrelé marhule majú mäkkú, šťavnatú dužinu a zamatovú šupku.

Prunus armeniaca pochádza z Číny, kde sa pestujú už asi 4 000 rokov. Miestni obyvatelia, obchodníci a cestovatelia si ich rýchlo obľúbili a šírili ich po Hodvábnej ceste na západ. Časom sa marhule začali pestovať aj v Strednej Ázii a na Strednom východe.

Do Stredomoria sa dostali asi pred 2 000 rokmi, kde sa im v teplom a slnečnom podnebí výborne darilo. Dnes sú najväčšími svetovými producentmi marhúľ Turecko a Irán.

Konzumácia týchto žlto-oranžových plodov so sebou prináša množstvo zdravotných výhod.

Ovocie plné vlákniny a vitamínu C

Marhule sú bohaté na vlákninu. V jednej šálke čerstvých marhúľ nájdeš 3,1 gramu vlákniny, čo predstavuje takmer 11 % dennej odporúčanej dávky. Vláknina v marhuliach sa delí na rozpustnú a nerozpustnú, čo prospieva tvojmu tráveniu a celkovému zdraviu.

Rozpustná vláknina pomáha zmäkčiť stolicu, aby sa ľahšie pohybovala tráviacim traktom. Nerozpustná vláknina dodáva stolici objem, čo predchádza zápche.

Vláknina má aj ďalšie výhody – znižuje hladinu cholesterolu, pomáha spravovať hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sýtosti.

V jednej šálke marhúľ nájdeš asi 15 gramov vitamínu C, čo predstavuje 17 % dennej odporúčanej dávky. Vitamín C je kľúčový pre tvoje zdravie, najmä pre imunitu a pokožku. Pomáha telu bojovať proti škodlivým patogénom tým, že podporuje imunitný systém.

Okrem toho vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre spojivové tkanivo. Pokožka, ako súčasť imunitného systému, tiež ťaží z prínosov vitamínu C, čo ďalej posilňuje tvoju imunitu.

Kľúč k zdravému zraku

Marhule, podobne ako mrkva, prospievajú zdraviu očí vďaka svojej oranžovej farbe, ktorú získavajú z podobných živín. Sú výborným zdrojom vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zdravie očí. Vitamín A tvorí rodopsín, proteín v očiach, ktorý pomáha očiam reagovať na svetlo, a tiež podporuje správne fungovanie rohovky a spojoviek.

Vitamín C v marhuliach chráni pred šedým zákalom a spomaľuje vekovú degeneráciu makuly, čo pomáha udržiavať ostrý zrak. Antioxidanty v marhuliach navyše chránia pred chronickými ochoreniami očí.

Zdroj antioxidantov

Marhule tiež obsahujú množstvo antioxidantov ako vitamín C, vitamín A a beta karotén. Sú bohaté aj na fenolové zlúčeniny, ktoré môžu znižovať riziko rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.

Antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré spôsobujú oxidačný stres v tele. Voľné radikály pochádzajú z cigaretového dymu, znečistenia ovzdušia, slnečného žiarenia a dokonca aj z cvičenia. Oxidačný stres je spojený s chorobami ako rakovina, srdcové choroby, cukrovka, Alzheimerova a Parkinsonova choroba a niektoré očné choroby.

Dostatočná hydratácia

Hydratovať sa môžeme nielen vodou, ale aj ovocím a zeleninou, ktoré majú vysoký obsah vody. Preto máš v lete väčšiu chuť na čerstvé ovocie a zeleninu. Marhule obsahujú asi 85 % vody, takže nielenže dodajú potrebné živiny, ale aj hydratujú.

Dostatočná hydratácia pomáha regulovať telesnú teplotu, lubrikovať kĺby a odstraňovať odpad močom, potom a pohybom čriev. Naše telo tvorí 50 – 60 % vody.

Toto však platí iba pre čerstvé marhule. Sušené marhule nemajú vodu, takže nehydratujú.

Pozor na sušenú verziu

Okrem čerstvých marhúľ sú populárne aj sušené marhule. Sú skvelým spôsobom, ako zvýšiť príjem vlákniny a vitamínov, a majú dlhú trvanlivosť, takže sú ideálne na cesty. Sušené ovocie je koncentrovaná verzia čerstvého ovocia, takže obsahuje viac sacharidov v menšom množstve. Preto by si ľudia s cukrovkou mali dávať pozor.

Niektoré sušené ovocie má pridané cukry, ktoré by si mal obmedziť na menej ako 10 % denného príjmu (12 čajových lyžičiek pri diéte s 2 000 kalóriami). Ak sa snažíš obmedziť pridané cukry, skontroluj štítok na sušených marhuliach, aby si sa uistil, že neobsahujú pridané cukry.

Zdroje: NCBI, USDA, NCBI, Health, Wiley Online Library

Najnovšie videá

Trendové videá