Slováci sa musia pripraviť na letné zdražovanie: Vieme, za ktoré potraviny a služby si priplatíme najviac (PREHĽAD)

  • Nárast cien pocítiš aj pri návšteve kaviarní a pri kúpe dovolenkových zájazdov
  • Zisti, za čo zaplatíš menej
Žena v potravinách a pár pri checkine do hotela.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@Drazen Zigic
  • Nárast cien pocítiš aj pri návšteve kaviarní a pri kúpe dovolenkových zájazdov
  • Zisti, za čo zaplatíš menej

Keď prídu teplé mesiace, priprav sa na zdražovanie tvojich obľúbených tovarov a služieb. Podľa analýzy spoločnosti WOOD & Company sa to prejaví najmä v kaviarňach a pri kúpe dovolenkových zájazdov.

Na druhej strane, zmrzlina by mala zlacnieť o viac ako osem percent, rovnako aj čerstvé ovocie, zelenina a zemiakové lupienky. Ako informuje portál Správy RTVS, v porovnaní s minulým rokom však zaplatíš viac za cukrárenské výrobky, chlieb, obilniny a nealkoholické nápoje.

„Čo sa týka minerálok, tam to zdraženie je približne o šesť percent, v tomto prípade to je aj u nealkoholického piva. Čo sa týka ovocných štiav, zeleninových štiav, tak tie sú taktiež drahšie, o nejaké štyri percentá,“ avizovala analytička Eva Sadovská.

Viac peňazí za ubytovanie

V lete zaplatíme viac nielen za potraviny, ale aj za služby. Tento rok budú reštaurácie, hotely a organizované dovolenkové zájazdy drahšie.

„Ak teda momentálne navštívime reštauráciu alebo kaviareň, tak si medziročne priplácame viac o vyše sedem percent. A platíme viac aj za ubytovacie zariadenia, a to o vyše osem percent,“ doplnila Sadovská.

Drahšie dovolenky sa prejavia v medziročnom náraste cien približne o desať percent.

„Tento nárast je medziročný asi na úrovni desať percent plus mínus, čo si myslím, že je akceptovateľný nárast. Podľa údajov zo štatistického úradu vieme vyčísliť priemernú cenu zájazdu za minulý rok, a tá priemerná cena je na hranici tisíc eur,“ ozrejmil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr Roman Berkes.

Odborník tvrdí, že ľudia každoročne míňajú viac na cestovanie kvôli vyšším požiadavkám. „Slováci cestujú viac, cestujú do kvalitnejších a luxusnejších hotelov a rezortov, aj týmto tá priemerná cena zájazdu narástla,“ vysvetlil Berkes.

Drahší benzín a nafta na konci sezóny

Aktuálne ceny pohonných látok na Slovensku sú takmer rovnaké ako vlani.

„Aktuálne platíme za benzíny a naftu takmer rovnaké ceny ako v rovnakom období minulého roka 2023. Najpredávanejší 95-oktánový benzín sa aktuálne predáva s cenou 1,60 eur za liter,“ uviedol analytik Radovan Potočár.

tankovanie do auta
zdroj: Freepik/@prostooleh

Benzín a nafta môžu zdražieť na konci sezóny. „V minulom roku počas leta dosiahli pohonné látky maximálne ceny počas augusta-septembra, teda až ku koncu letnej motoristickej sezóny. Pokiaľ sa udrží trend, ktorý aktuálne na trhu panuje, tak ceny pohonných hmôt ešte porastú,“ doplnil.

Sadovská uvádza, že ceny potravín, nápojov a služieb by sa v nasledujúcich mesiacoch nemali výrazne meniť.

Vystreliť nahor môže aj cena tejto pochutiny

Na cene by mohla narásť aj obľúbená potravina Slovákov. Ako sme ťa informovali, cena kakaa totiž na newyorskej burze dosiahla rekordných 10 000 amerických dolárov (USD) za tonu (cca 9 370 eur). Začiatkom roka však bola na úrovni 4 000 USD. 

Ako uvádzajú Peniaze.sk, veľké kakaové plantáže v západnej Afrike sú veľmi ovplyvnené klimatickými zmenami, pričom tieto plantáže tvoria skoro tri štvrtiny celosvetovej produkcie. Dnes je tam viac ako 40 % vlhkosť v kombinácii s prívalovými dažďami.

Produkciu ako takú ovplyvňuje aj zlý stav ciest na pobreží Slonoviny a v Ghane – ide o dvoch najväčších producentov kakaa. Dodávky do prístavov klesli až o tretinu v porovnaní s minulým rokom v tom istom období.

Ako uviedol analytik XTB Jiří Tyleček: „Veľké potravinárske spoločnosti nakupujú suroviny pre svoje výrobky dlho dopredu a udržiavajú si zásoby. To je jeden z faktorov, ktorý stojí za stále relatívne priaznivými cenami kakaových výrobkov v obchodných reťazcoch.“

Zdroje: Správy RTVS, archív SIU, Peniaze.sk

Najnovšie videá

Trendové videá