Skupina pracujúcich Slovákov si zrejme polepší až o 500 eur. Zisti, či medzi nich patríš aj ty

  • Zlepšenie podmienok by malo vychádzať z nedávno predloženého návrhu ministerstva spravodlivosti
  • Odkiaľ vezme štát peniaze stále nie je jasné
Muž pracuje za notebookom a peniaze.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Freepik/@Racool_studio
  • Zlepšenie podmienok by malo vychádzať z nedávno predloženého návrhu ministerstva spravodlivosti
  • Odkiaľ vezme štát peniaze stále nie je jasné

V stredu 3. júla sa stretli ministri vnútra a financií, aby prebrali zabezpečenie policajtov. Diskutovali o opatreniach na materiálno-technické vybavenie a 500-eurových odmenách. Riešili aj rekonštrukcie budov a ďalšie odmeny. Portál Správy RTVS uviedol, že tieto odmeny dosiahnu priemerne 530 eur.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) reagoval na otázku, či to bude po kritike odborových zväzov polície stačiť. Oznámil, že hľadajú riešenia.

„Rozpočet je po bývalých vládach katastrofálny. Verejne sľubujem, že túto situáciu vyriešime,“ avizoval minister.

Odkiaľ vezmú peniaze?

Momentálne nie je jasné, odkiaľ štát vezme peniaze pre policajtov. Šutaj Eštok povedal, že rezort skúma viaceré možnosti. Chcú ich prebrať počas leta. Plánuje vybrať tú najrozumnejšiu.

„Máme viacero alternatív, počas leta sa o tom budeme baviť. Vyberieme tú, ktorá bude najrozumnejšia. Budú tam aj úspory v rámci štátu a budeme hľadať aj prostriedky v rámci súčasného rozpočtu. Čaká sa aj na ďalší finančný vývoj. Situácia bude čistejšia v septembri, aby sme vedeli, ako stojí vývoj slovenského hospodárstva,“ uviedol Šutaj Eštok.

Roman Laco, podpredseda policajného odborového zväzu, pre Slovenský rozhlas uviedol, že rokujú o viacerých alternatívach. Podľa neho to potvrdzuje aj podrobná správa generálneho tajomníka služobného úradu rezortu vnútra, ktorú má zväz k dispozícii.

Z nedávno predloženého materiálu ministerstva spravodlivosti by malo vychádzať zlepšenie podmienok policajtov. Kvôli pokračujúcim rokovaniam odborári nechcú zverejniť bližšie informácie.

Problémom nie sú iba platy

Koncom júna policajný zbor zorganizoval tichý protest. Policajti si na rukávy demonštratívne nasadili čierne pásky. Portál tvnoviny.sk informoval, že reagovali na nesplnený sľub ministra vnútra, ktorý pred šiestimi mesiacmi prisľúbil vyššie platy.

Pavol Paračka z Odborového zväzu polície v SR zdôraznil, že zamestnanci polície naliehavo žiadajú o pomoc. Upozornil, že policajti v prvej platovej triede zarábajú tisíc eur a päťdesiat centov. Priemerný plat v národnom hospodárstve je však 1 430 eur, čo predstavuje výrazný rozdiel.

Na snímke policajti kontrolujú alkohol za volantom
zdroj: Ilustračné foto: TASR/Jaroslav Novák

Odborári uviedli, že za tri roky klesol počet policajtov o dvetisíc. Nejde však len o platy, mnohé policajné oddelenia na Slovensku sú v alarmujúcom stave.

Jeden policajt spomenul, že počas letných mesiacov je v ich priestoroch extrémne teplo. Tieto priestory sa menia na saunu, čo dokazuje aj prípad s rybičkami, ktoré neprežili v minulosti leto v akváriu kvôli horúcej vode.

Nové testy pre slovenských vodičov

Napriek avizovaným problémom sa policajti pripravovali na nasadenie nového zariadenia na testovanie vodičov. Toto zariadenie im umožňuje posvietiť si na vodičov, ktorých doteraz nedokázali pokutovať.

Ako sme ťa informovali, ide o nové jednorazové testy na dr*gy, ktoré sa dajú voľne zakúpiť v lekárňach či na špecializovaných e-shopoch. Po novom ich však vieš získať aj úplne zadarmo. Stačí, keď sa necháš zastaviť políciou. Polícia Trenčianskeho kraja na sociálnej sieti informovala, že do ich pravidelných dopravných kontrol zaradili aj jednorazové testy na odhalenie prítomnosti omamných látok v tele.

Kontroly spojené s týmito testami dokonca už priniesli prvé ovocie.

Polícia z Trenčianskeho kraja na svojom profile uviedla, že jednorazové testy už využili dve hliadky – hliadka z OO PZ Nováky a hliadka z OO PZ Bánovce nad Bebravou. Vďaka týmto testom odhalili vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom omamných látok.

Hliadka z Novák využila tieto jednorazové testy počas kontroly 34-ročnej vodičky. Tá viedla vozidlo značky Opel Meriva po Novákoch a to bez vodičského oprávnenia. Vďaka jednorazovému testu policajti zistili, že vodička bola navyše pod vplyvom amf*tamínu, metamf*tamínu a T*C.

Policajti z Bánoviec nad Bebravou počas hliadkovej činnosti spozorovali auto značky Škoda Fabia, ktoré jazdilo po ceste zo strany na stranu. Vozidlo z tohto dôvodu zastavili a u vodiča vykonali dychovú skúšku. Tá však vyšla negatívne. Preto sa policajti rozhodli využiť jednorazový test na dr*gy a výsledky prekvapili.

43-ročný vodič jazdil pod vplyvom metamf*tamínu a amf*tamínu.

Polícia na svojej stránke upozorňuje, že testy sú len orientačné. Aby nedošlo k nedorozumeniam, vyzvali oboch vodičov na lekárske vyšetrenie na prítomnosť omamných a psychotropných látok. Jednorazové testy sa však v oboch prípadoch nemýlili. Lekárske vyšetrenia potvrdili prítomnosť týchto látok u oboch vodičov.

Zdroje: Správy RTVS, tvnoviny.sk, archív SIU, FB/Polícia SR - Trenčiansky kraj

Najnovšie videá

Trendové videá