Slovenské vozidlá jazdia po českých diaľniciach zadarmo. Spĺňať musíš tieto kritériá

  • Nárok na diaľnice zadarmo u susedov majú vybrané vozidlá
  • Pre slovenské autá je potrebné vyplniť a poslať oznámenie
Žena za volantom a diaľnica v Česku.
Ilustračné foto Freepik/@freepik, Wikimedia Commons/ŠJů
  • Nárok na diaľnice zadarmo u susedov majú vybrané vozidlá
  • Pre slovenské autá je potrebné vyplniť a poslať oznámenie

Pravidlá pre diaľnice v Česku sa líšia od tých na Slovensku. Ak máš elektromobil alebo auto na vodík registrované na Slovensku, môžeš jazdiť po českých diaľniciach bez diaľničnej známky. Na to ale musíš vyplniť a poslať oznámenie.

Ako informuje portál Topspeed.sk, české autá majú túto výhodu automaticky, takže vodiči s českými ŠPZ nemusia robiť nič navyše. Ak nepošleš oznámenie, českí úradníci nezistia, že tvoje auto spĺňa podmienky na oslobodenie od platenia diaľničnej známky.

Vyplnenie formulára

Ak chceš využiť štátne výhody, musíš rátať s byrokraciou. Pri vozidlách, ktoré nemajú v Česku automatické oslobodenie od diaľničnej známky, musíš pred jazdou po spoplatnenej diaľnici podať oznámenie.

Vyplň formulár Oznámenie oslobodenia a prilož povinné prílohy, napríklad kópiu veľkého techničáku.

Podrobné informácie o bezplatných diaľniciach v Česku nájdeš na stránke edalnice.cz. Čeština je podobná slovenčine, takže čítanie by nemalo byť problém.

Nezabudni na overený podpis pri podaní oznámenia. Vyhraď si na to dostatok času, aby si všetko stihol vybaviť včas a nečakal na poslednú chvíľu pred odchodom na dovolenku.

Vo formulári musí byť uvedená fyzická osoba, takže ak je auto na firmu, nevypĺňaj názov právnickej osoby.

„Eko cena“ pre určité typy vozidiel

Ak patríš medzi Slovákov, ktorí chodia často autom k našim západným susedom Čechom do práce, za rodinou či priateľmi, alebo tam aj študuješ, mal by si zbystriť pozornosť. Ako sme ťa už informovali, cena diaľničnej známky sa totiž od 1. marca 2024 zvýšila o celých 800 českých korún (cca 32 eur).

Od marca predstavuje cena ročnej diaľničnej známky viac ako 93 eur. Okrem toho sa všetky známky v Českej republike dajú kúpiť s predstihom 30 dní, dokonca tak môžeš urobiť pohodlne cez ich webovú stránku.

Jednodňová diaľničná známka u našich susedov stojí 200 korún, teda približne 8 eur. Od 1. marca tam ale platí tzv. Eko cena pre určité typy vozidiel.

Nabíjanie elektromobilov v zime
zdroj: Freepik/senivpetro

Eko cena známky sa odvíja od typu ekologického pohonu vášho vozidla.  Aktuálny cenník nájdeš tu.

Nová jednodňová diaľničná známka

Od augusta ministerstvo dopravy zavádza jednodňovú diaľničnú známku. Prezident SR Peter Pellegrini podpísal novelu zákona o diaľničnej známke, ktorá to umožňuje. Diaľničnú známku na kalendárny rok už nekúpiš, lebo rezort dopravy ju považuje za zbytočnú popri existujúcej 365-dňovej známke.

Jednodňová diaľničná známka spĺňa európske smernice a má za cieľ zvýšiť flexibilitu motoristov na spoplatnených úsekoch. Táto známka bude len elektronická a dostupná pre domácich aj zahraničných motoristov. „Nová známka bude k dispozícii od 1. augusta a jej cena bude 5,40 eura,“ uviedlo Ministerstvo dopravy SR.

Novela mení aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky,“ vysvetlil rezort.

Bezplatné diaľničné úseky už čoskoro

Čoskoro budeš môcť jazdiť na ďalších vybraných diaľničných úsekoch v okolí viacerých miest bez diaľničnej známky. Novelizovaná vyhláška Ministerstva dopravy SR upravuje niektoré ustanovenia zákona o diaľničnej známke, už je zverejnená a začne platiť od 1. augusta. Bezplatná jazda bude možná na 23 úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest na mestských obchvatoch, čo predstavuje takmer dvesto kilometrov. Novo pridané úseky bez úhrady tvoria približne polovicu celkovej dĺžky.

Od budúceho mesiaca vodiči vozidiel do 3,5 tony nebudú platiť ani za prejazd podtatranského úseku D1 Poprad-Západ – Poprad-Východ. Ministerstvo dopravy zapracovalo návrh poslanca NR SR za KDH Františka Majerského, aby tento úsek bol oslobodený od úhrady. KDH uvítalo, že vyhláška umožní oslobodiť vybrané úseky diaľnic od úhrady diaľničnej známky a návrh, ktorým oslovili ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru), sa stane realitou.

František Majerský povedal, že sa zabudlo na popradský úsek D1 a ocenil, že ministerstvo dopravy akceptovalo jeho pripomienku, aby úsek Poprad-Západ – Poprad-Východ bol bez úhrady. „Bude to veľké uľahčenie života pre Popradčanov, ale aj všetkých ľudí naprieč Slovenskom. Pridaním ďalších úsekov bude viac ako 197 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest bez úhrady,“ poznamenal František Majerský.

Predseda KDH a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský už dlhodobo vníma túto potrebu. „Toto opatrenie umožní zefektívniť plynulosť premávky v mestách a znížiť hluk. Čiže šetríme preťažené mestské časti, cesty, a rovnako aj znižujeme negatívne dopady na životné prostredie,“ povedal Milan Majerský. Dodal, že to výrazne pomôže ľuďom dochádzať do práce či žiakom do školy.

Zdroje: Topspeed.sk, edalnice.cz, archív SIU, edalnice.cz 1

Najnovšie videá

Trendové videá