Vysoké pokuty za odpadky z auta: V európskej krajine ti za tento priestupok hrozí až 100-tisíc eur

  • Aj na Slovensku platí zákaz znečisťovania a vyhadzovania predmetov z auta
  • V susedných krajinách ti ale za tento priestupok hrozia masívne pokuty
auto, odpadky z auta
Ilustračné foto: Vysoké pokuty za odpadky z auta: V európskej krajine ti za tento priestupok hrozí až 100-tisíc eur Canva/ Africa images, dragana991
  • Aj na Slovensku platí zákaz znečisťovania a vyhadzovania predmetov z auta
  • V susedných krajinách ti ale za tento priestupok hrozia masívne pokuty

To, že fajčenie škodí zdraviu, už určite vieš. Varovania a odpudivé obrázky na škatuľkách ale fajčiarov neodradia. Cigaretu vložíš do špeciálneho obalu a hotovo. Otázkou je, ako fajčenie ovplyvňuje bezpečnosť premávky. Odborníci sa na tom síce nezhodujú, ale môže stačiť jednoduchý pokus.

Ak fajčíš, odmeraj si, koľko času ti trvá nájsť škatuľku, vybrať cigaretu a zapáliť si ju. Tento čas vynásob vzdialenosťou, ktorú prejde auto za sekundu. Ako uvádza portál Autobild, výsledné čísla sú dosť desivé. Pri rýchlosti 50 km/h prejdeš za sekundu skoro 14 metrov a pri 60 km/h viac než 16,5 metra. Takáto nepozornosť môže v meste narobiť veľké škody.

V niektorých krajinách je fajčenie počas jazdy zakázané za určitých podmienok. Avšak všade, vrátane Slovenska, platí zákaz vyhadzovania predmetov a znečisťovania z auta.

V ustanoveniach o povinnostiach vodiča na Slovensku zákon hovorí, že vodič nesmie „používať hanlivé gestá voči ostatným účastníkom cestnej premávky, vyhadzovať z vozidla predmety a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby najmä nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia, rozstrekovaním kaluží, blata alebo zbytočným ponechaním motora stojaceho vozidla v chode“.

Podľa sadzobníka pokút je u nás pokuta za hanlivé gestá do 50 eur. Za vyhadzovanie predmetov z auta a ostatné uvedené priestupky hrozí pokuta 20 až 40 eur.

Pokuta 100-tisíc v Nemecku

Ak ťa v Nemecku prichytia pri vyhadzovaní odpadu z okna auta, pokuta sa líši podľa spolkovej krajiny. Zákon o ochrane životného prostredia totiž reguluje každá krajina samostatne. Pokuty nie sú pevne stanovené, ale majú rozpätie. Ako informuje portál ADAC, napríklad v Sasku-Anhaltsku môžeš za vyhodenie sklenenej fľaše zaplatiť 40 až 80 eur a za rozbité sklo 80 až 400 eur.

V Severnom Porýní-Vestfálsku sa pokuty pohybujú od 10 do 100 000 eur, vrátane neopatrného vyhadzovania cigariet v prírode alebo na verejných miestach.

V Berlíne zaplatíš za vyhodenie starých pneumatík 350 až 800 eur. Za drobný odpad, ako sú cigaretové ohorky, jednorazové poháre alebo žuvačky, začína upozornenie na 55 eurách. Ak upozornenie neprijmeš, pokuta sa pohybuje od 80 do 120 eur.

Tabuľku pokút, ktoré sa ukladajú v jednotlivých spolkových krajinách v Nemecku za vyhodenie typického automobilového odpadu, nájdeš tu.

Vyhadzovať odpadky z auta neskúšaj ani v Poľsku

Aj v Poľsku platia prísne pravidlá týkajúce sa vyhadzovania odpadkov z auta. Zastavenie v zápche, chvíľka nepozornosti a vyhodenie smetí, fľaše alebo cigaretového ohorku von oknom môže mať svoje následky.

Ako uvádza portál dziennik.pl, ak ťa prichytia pri znečisťovaní verejnej cesty alebo jej okolia, hrozí ti pokuta v rozmedzí od 50 PLN do 200 PLN (cca 11 až 46 eur).

Tieto pokuty sa vzťahujú nielen na cestujúcich, ale aj na vodičov, ktorí sa rozhodnú vyhodiť odpad priamo na cestu.

Zákaz na zastávkach MHD

Štatistiky z roku 2023 ukazujú, že množstvo fajčiarov na Slovensku sa opäť zvýšilo. Tento zlozvyk má až 21,2 % Slovákov, z čoho vyplýva, že aktívnymi fajčiarmi je až 1 150 000 ľudí.

Fajčiari majú na verejnosti dosť obmedzení a nemôžu fajčiť všade. Na Slovensku sa stretávaš s obmedzeniami fajčenia na zastávkach MHD a s oddelenými fajčiarskymi priestormi v baroch. V Česku je fajčenie v baroch úplne zakázané. EÚ v tejto oblasti nemá plné právomoci, môže len vydávať odporúčania, ktoré nie sú záväzné. Je na členských štátoch, či ich dodržia.

„Podľa zákona o ochrane nefajčiarov je zakázané fajčiť na nástupištiach, zastávkach MHD a to až do vzdialenosti štyri metre od vymedzenej plochy nástupíšť. Kto tento zákaz poruší, dopúšťa sa priestupku, za ktorý môže mestská polícia uložiť blokovú pokutu do výšky 33 eur,“ pripomína hovorkyňa bratislavskej mestskej polície Ľubomíra Miklovičová pre portál Bratislava 24.

V súvislosti s ochranou nefajčiarov je mestská polícia oprávnená monitorovať dodržiavanie zákazu fajčiť na zastávkach MHD a na miestach, kde platia všeobecne záväzné nariadenia zakazujúce fajčenie.

„V hlavnom meste platí všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, ktoré zakazuje fajčiť v Medickej aj v Grassalkovichovej záhrade,“ dodáva Miklovičová.

Policajná hovorkyňa uvádza, že mestskí policajti denne monitorujú dodržiavanie zákona o ochrane nefajčiarov.

Zdroje: ADAC, dzienik.pl, Nemocnica Zvolen, Bratislava 24, Autobild, minv.sk

Najnovšie videá

Trendové videá