Putin varuje NATO: Silná podpora Ukrajinu môže znamenať jadrový konflikt s Ruskom

  • Putin varuje NATO, že prílišná podpora Ukrajiny môže viesť k jadrovému konfliktu
  • Moskva vykonala jadrové cvičenia a upozorňuje na vážne dôsledky eskalácie
Putin nuclear
SITA/AP, Sergei Guneyev, Russian Defense Ministry Press Service
  • Putin varuje NATO, že prílišná podpora Ukrajiny môže viesť k jadrovému konfliktu
  • Moskva vykonala jadrové cvičenia a upozorňuje na vážne dôsledky eskalácie

Posolstvo prezidenta Vladimira Putina NATO bolo jasné: Neprežeňte to s vojenskou podporou pre Ukrajinu, inak riskujete konflikt s Ruskom, ktorý by mohol rýchlo prejsť do jadrovej fázy.

Putin vyhlásil, že nepotrebuje jadrové zbrane na dosiahnutie svojich cieľov. Zároveň však zdôraznil, že Západ by nemal predpokladať, že Rusko ich nikdy nepoužije, informuje portál AP News.

Putinova jadrová doktrína

Putin v júni vyhlásil, že ruská jadrová doktrína počíta s použitím atómových zbraní v prípade ohrozenia suverenity a územnej integrity Ruska.

Moskva vykonala cvičenia s taktickými jadrovými zbraňami na juhu Ruska a v Bielorusku, kde boli niektoré z nich nasadené v roku 2023.

Tieto cvičenia boli odpoveďou na úvahy Západu o nasadení vojsk NATO na Ukrajinu a povolení Kyjevu používať zbrane s dlhším dosahom na obmedzené útoky na ruské územie, píše portál ABC News.

Russia_Military_98314-a39c988064314376990136ea773d7698 (1)
zdroj: SITA/AP, Russian Ministry Press Service

Odkedy Rusko 24. februára 2022 začalo inváziu, Putin opakovane odkazoval na jadrovú silu Ruska, aby odradil Západ od zásahov.

Spojené štáty a NATO kritizovali túto jadrovú rétoriku, ale nevideli žiadne zmeny v jadrovom postoji Ruska, ktoré by si vyžadovali odpoveď.

Po počiatočných neúspechoch na Ukrajine Putin vyhlásil, že Moskva je pripravená použiť „všetky prostriedky“ na ochranu ruského územia. Neskôr zmiernil svoju rétoriku po tom, čo ukrajinská protiofenzíva v roku 2023 nesplnila svoje ciele.

Ruské úspechy a varovania

Súčasné vojenské úspechy Ruska umožnili Putinovi vyhlásiť, že Moskva nepotrebuje jadrové zbrane na víťazstvo na Ukrajine.

Zároveň však varoval, že údery Ukrajiny na ruské územie pomocou zbraní dodaných Západom by znamenali veľkú eskaláciu, pretože by zahŕňali západnú vojenskú a spravodajskú podporu.

Putin vyzval členov NATO, aby si uvedomili, s čím sa zahrávajú a varoval, že spoľahnutie sa na ochranu USA by mohlo byť mylné.

Od začiatku vojny niektorí ruskí jastrabi žiadajú revíziu jadrovej doktríny, ktorá hovorí, že Moskva môže použiť jadrové zbrane v reakcii na jadrový útok alebo útok konvenčnými zbraňami, ktorý ohrozuje „samotnú existenciu“ ruského štátu.

Zastávajú názor, že táto hranica je príliš vysoká, čo Západu umožňuje veriť, že Kremeľ nikdy nepoužije svoj jadrový arzenál.

Eskalačné kroky

S ohľadom na umožnenie Ukrajine útočiť na ruské územie Putin pohrozil, že začne dodávať zbrane západným nepriateľom po celom svete.

V júni podpísal dohodu o vzájomnej obrane so Severnou Kóreou a vyhlásil, že Moskva začne vyrábať rakety stredného doletu zakázané počas Studenej vojny.

Tieto rakety sú obzvlášť destabilizujúce, pretože môžu dosiahnuť ciele rýchlejšie ako medzikontinentálne balistické rakety (ICBM), čím zvyšujú riziko globálnej jadrovej vojny v prípade falošného varovania.

Zdroje: AP News, ABC

Najnovšie videá

Trendové videá