Na Prístavnom moste v Bratislave zajtra začína 2-mesačný chaos. Vodičov čaká niekoľko obmedzení

  • Práce na moste sú rozdelené do dvoch etáp
  • Doprava počas prác bude vedená v dvoch jazdných pruhoch okolo pracoviska
auto, bratislava, prístavný most
Bratislava – Prístavný most TASR/Jaroslav Novák
  • Práce na moste sú rozdelené do dvoch etáp
  • Doprava počas prác bude vedená v dvoch jazdných pruhoch okolo pracoviska

Na bratislavskom Prístavnom moste sa má vymeniť mostný záver za novú verziu, ktorá minimalizuje hluk pri prejazde vozidiel. Práce začnú od pondelka (8. 7.) a potrvajú maximálne 48 dní.

Vodiči tak majú počítať aj s dopravnými obmedzeniami. TASR o tom informovali z odboru marketingu a komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS).

„Mostný záver, ktorý je na ľavobrežnej estakáde osadený zhruba štyri desaťročia, v súčasnosti už nespĺňa jeho technické požiadavky na pohybové vlastnosti mosta a hlučnosť,“ uviedol podpredseda predstavenstva a prevádzkový riaditeľ NDS Rastislav Droppa.

Zároveň ak by sa podľa neho výmena pôvodného záveru nerealizovala a porušil by sa, bolo by potrebné dlhodobo znížiť rýchlosť, prekryť záver, prejazd by bol nepohodlný, zdržujúci a neskoršia výmena by si vypýtala vyššiu investíciu.

Práce na moste sú rozdelené do dvoch etáp. „V prvej etape sa vymení mostný záver v ľavom a čiastočne v pravom jazdnom pruhu ľavého pásu, v druhej etape sa bude pracovať v odstavnom a čiastočne v pravom jazdnom pruhu ľavého jazdného pásu,“ ozrejmila NDS. Výmena sa zrealizuje v 5,22. kilometri diaľnice D1 v ľavom jazdnom páse v smere do Petržalky.

Doprava počas prác bude vedená v dvoch jazdných pruhoch okolo pracoviska. V ľavom jazdnom páse smerom do Petržalky bude znížená rýchlosť na maximálne 60 kilometrov za hodinu, v pravom jazdnom páse smerom do Trnavy bude doprava bez rýchlostných obmedzení.

„Mostné závery sú najdôležitejšou súčasťou mostov a estakád. Nachádzajú sa na začiatku a na konci mosta a umožňujú pozdĺžny pohyb nosnej konštrukcie mosta,“ ozrejmila NDS. Podotkla, že najväčšou záťažou pre mostné závery sú prejazdy ťažkých kamiónov.

Most v okrese Michalovce je uzavretý

Most cez kanál pred obcou Veľké Raškovce v okrese Michalovce je uzavretý z dôvodu rekonštrukcie. Uzávera potrvá bez prerušenia do jesene. TASR o tom informovali z komunikačno-marketingového oddelenia Košického samosprávneho kraja (KSK).

Počas stavebných prác je premávka presmerovaná na obchádzkovú trasu dlhú 23 kilometrov, ktorá povedie cez obce Drahňov a Budkovce a následne do obce Dúbravka alebo do obcí Slavkovce a Malé Raškovce.

„Most mal byť pôvodne uzavretý už od apríla, avšak dátum uzávery posunuli prívalové dažde a pritekajúca voda z polí, pre ktoré nebolo možné začať stavebné práce,“ doplnili z KSK.

Most, postavený takmer pred polstoročím, potrebuje komplexnú rekonštrukciu. Poškodené a skorodované má nosníky, nefunkčnú hydroizoláciu aj poškodenú vozovku. Dodávateľ počas prác vybúra celý mostný zvršok, osadí nové nosníky, upraví nosnú konštrukciu a vybuduje chýbajúce opevnenie koryta. Podľa zmluvy s dodávateľom by mala byť rekonštrukcia ukončená na jeseň.

Košický samosprávny kraj financuje rekonštrukciu sumou takmer 238 000 eur zo svojho rozpočtu.

Mimoriadna situácia

V súvislosti s havarijným stavom mosta cez potok Kapanoš v časti Severná vyhlásila Vyšná Šebastová (okres Prešov) v obci mimoriadnu situáciu. Informuje o tom na svojej webstránke.

Z dôvodu, že pri prejazde ťažšieho dopravného prostriedku hrozí prepadnutie cesty, čo by mohlo zásadným spôsobom ovplyvniť fungovanie života ľudí a ich základných životných potrieb, znemožniť prejazd autobusovej dopravy, ohroziť prejazdnosť základným záchranným zložkám integrovaného záchranného systému (IZS), dostupnosť zdravotníckej služby a podobne, bola v utorok o 10.00 vyhlásená mimoriadna situácia.

„V najbližších dňoch sa začne s kompletnou rekonštrukciou mosta, ktorá obmedzí najmä nákladnú dopravu a dopravu spojmi MHD. Počas stavebných prác budú mať autobusy MHD zastávku len pri vjazde do Severnej, ostatné zastávky v časti Severná nebudú môcť obsluhovať,“ dopĺňa obec a dodáva, že o začiatku tohto režimu bude verejnosť informovať.

Obyvateľov obec zároveň upozorňuje, aby pri objednávaní vývozu žúmp žiadali o fekálne vozidlo s maximálnou kapacitou päť kubických metrov, väčšie vozidlo totiž cez most neprejde. Osobná doprava bude usmernená dopravným značením.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá