Nedeľa na Slovensko zošle pekelné teplo, búrky a krúpy. SHMÚ vydáva výstrahy pre 8 okresov (PREDPOVEĎ)

  • Nedeľné počasie mnohých nepoteší
  • SHMÚ varuje pred búrkami
  • Niektoré okresy by sa mali pripraviť
Počasie
Ilustračné foto Archív Canva
  • Nedeľné počasie mnohých nepoteší
  • SHMÚ varuje pred búrkami
  • Niektoré okresy by sa mali pripraviť

Slováci si posledné dni užívali slnečný predĺžený víkend. To sa však už čoskoro zmení, pretože predpoveď na nedeľu naznačuje daždivé počasie. Zároveň sa k nám blíži studený front od západu, ktorý so sebou prinesie oblačnosť.

Časť územia Slovenska môžu počas nedele (7. 7.) potrápiť búrky či vysoké teploty. Avizované sú výstrahy prvého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Búrky sa môžu počas nedele vyskytnúť v okresoch Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Čadca a Žilina. Výstrahy sú predbežne vydané v nedeľu od 6.00 do 18.00.

Pozor na vietor aj krúpy

Podľa SHMÚ môžu búrky v týchto oblastiach sprevádzať nárazy vetra do 85 kilometrov za hodinu, krúpy a prudký lejak s intenzitou zrážok do 30 milimetrov v priebehu 30 minút.

Vysoké teploty do 33 stupňov Celzia sa môžu vyskytnúť na väčšine územia Košického kraja, s výnimkou okresov Spišská Nová Ves, Rožňava a Gelnica. Tiež v okresoch Humenné a Vranov nad Topľou. Výstraha by mala platiť v nedeľu od 14.00 do 18.00.

V sobotu do 20.00 môže potrápiť silnejší vietor niektoré oblasti západného Slovenska. Do nedeľného rána naďalej platí prvostupňová výstraha pred vetrom na horách prevažne severného Slovenska.

Očakávaj horúčavy

Ako informuje portál Počasie & Radar, posledný deň predĺženého víkendu bude veľmi teplý na celom území Slovenska. Maximálne denné teploty dosiahnu 26 až 28 °C na severe a 29 až 33 °C na juhu. Spočiatku bude jasno alebo len s malou oblačnosťou, popoludní však najmä na západe a strede pribudne oblačnosti, miestami až na úroveň oblačno.

K tomu sa pridajú prehánky či búrky. Najnižšia nočná teplota bude medzi 21 až 14 °C. Vietor sa opäť vyšantí najmä na západe a severe. Studený front, ktorý sa blíži na naše územie prichádza od našich susedov zo západu. 

Tento front už priniesol búrlivé počasie do južného Nemecka a Česka. Búrky, ktoré aktuálne prechádzajú Českom, zatiaľ neobsahujú nebezpečné sprievodné javy a v noci postupne zoslabnú. Informuje o tom Imeteo.sk. Počas noci meteorológovia očakávajú zrážky v Rakúsku a na východe Moravy, ale tie sa na naše územie nedostanú. Čo nás však čaká, je oblačnosť, ktorá sa dostane až nad západné Slovensko.

Tohtoročné leto prekvapuje vysokými teplotami

Tohtoročný jún na Slovensku bol teplotne nadnormálny až silne nadnormálny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe informoval, že najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu (1991 – 2020) bola 3,0 stupňa Celzia na Lomnickom štíte.

Najnižšia odchýlka teploty vzduchu, 1,0 stupňa Celzia, bola zaznamenaná v Rimavskej Sobote. Najvyššiu priemernú mesačnú teplotu vzduchu 21,9 stupňa Celzia namerali v Hurbanove, zatiaľ čo najnižšiu, 14,8 stupňa Celzia, v obci Vyšná Boca.

Čo sa týka zrážok, na väčšine územia Slovenska bol jún normálny až mimoriadne nadnormálny. V niektorých oblastiach, ako napríklad Hurbanovo a Nitra, bol dokonca rekordne vlhký. Percento mesačného úhrnu zrážok oproti normálu (1991 – 2020) bolo najvyššie v Nitre, dosahujúc 390,9 percenta, a najnižšie v Brezne, kde to bolo 78,1 percenta.

Zdroje: TASR, Imeteo.sk, Počasie & Radar

Najnovšie videá

Trendové videá