Ikonické kúpalisko v Bratislave po rokoch otvorili: Krásny výhľad na hrad a letné kino

  • Dočkali sme sa otvorenia legendárneho kúpaliska Mičurin
  • Ponúka jedinečné osvieženie a nostalgické spomienky na detstvo
kúpalisko Mičurin
reprofoto/Facebook/Bratislava hlavné mesto SR/Marek Velček
  • Dočkali sme sa otvorenia legendárneho kúpaliska Mičurin
  • Ponúka jedinečné osvieženie a nostalgické spomienky na detstvo

Obyvatelia Bratislavy a jej návštevníci sa dočkali otvorenia legendárneho kúpaliska Mičurin. Tento zelený areál, nachádzajúci sa na Búdkovej 2, ponúka nielen osvieženie v horúcich letných dňoch, ale aj jedinečný výhľad na hlavné mesto.

Otváracie hodiny sú cez víkendy od 9.00 do 19.00 a od pondelka do piatku od 10.00 do 19.00. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť čakaniu, je možnosť zakúpiť si lístky online na stránke kupaliska.bratislava.sk.

Mičurin, so svojou bohatou históriou a významom, je dnes dokonca národnou kultúrnou pamiatkou. Kúpalisko je obklopené zeleňou a starobylými stromami, ktoré poskytujú príjemný tieň aj počas letných horúčav.

V minulosti bol tento areál známy nielen svojím sezónnym bazénom, ale aj širokou škálou voľnočasových aktivít pre deti. Je tiež pravdou, že toto kúpalisko v mnohých vyvoláva nostalgické spomienky:

„Toto miesto má svoje čaro, moje spomienky na detstvo ich len umocňujú. Mala som to tam veľmi rada. Najradšej som chodila do Ekoiuventy, paradoxne existencia bazénu mi ako dieťaťu nejako unikla. Teší ma, že priestory, sú späť v rukách mesta prístupné pre verejnosť,“ píše Katarina.

„Tu som sa prvý raz topila, keď mi do bazéna spadla šľapka a ja som ju chcela vybrať a nejaký dobrák ma sotil a ja som spanikárila. Všetko dopadlo dobre. A ešte sme chodili cez plot na ovocie, to bol adrenalín aj nás raz chytili a všetko ovocie spod trička muselo von. Super detstvo,“ napísala Ružena.

Mnohí si dodnes pamätajú na roky, ktoré tu strávili nielen na kúpalisku, jedinom v Starom Meste, ale aj v skleníkoch, dielňach či v budove niekdajšieho Domu mládeže.

Areál Ekoiuventy, prezývaný Mičurin, totiž v minulosti zabezpečoval pre deti množstvo voľnočasových aktivít, prírodovedeckých krúžkov a sezónny bazén bol len drobnou súčasťou veľkej skladačky.

„Od 90-tych rokov bol priestor využívaný čoraz menej, z areálu mizli aktivity, skleníky pustli, časť stavby začalo využívať ministerstvo školstva ako svoj archív a priestor tak stratil svoj dych. Bazén bol dlhé roky vypustený a celý areál chradol. Bratislavčanky a Bratislavčania však na tento priestor nezabudli,“ objasňuje magistrát mesta.

Zaujímali sa oň tak pamiatkarky a pamiatkari, ako aj komunity, či občianske združenie Hrad – Slavín a aj vďaka ich pričineniu bol Mičurin v roku 2016 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Mesto získalo Mičurin v roku 2023 do svojho vlastníctva zámenou pozemkov od rezortu školstva.

„Veríme, že Mičurin, unikátny bratislavský priestor s bohatou históriou, má mať aj svoju budúcnosť. Tak ako sme sľúbili, pre túto sezónu sprístupňujeme bazén so STaRZ Bratislava a @bkis.sk tu organizuje letné kino (už túto stredu 10. júla o 20.00), no a postupne budeme revitalizovať celý areál a vytvoríme tak opäť kvalitný, verejný, viacúčelový priestor, ktorý bude okrem slnenia a plávania slúžiť aj na spoločenské, kultúrne a komunitné akcie pre všetkých.“

Bratislavčania sa tak dočkali obnovy jedného zo svojich obľúbených miest, ktoré je ideálne na trávenie letných dní.

Zdroj: Bratislava hlavné mesto SR

Najnovšie videá

Trendové videá