Až 85 000 slovenských dôchodcov si môže kráľovsky polepšiť. Tomáš chce rokovať za „zatvorenými dverami“

  • Andrej Danko chce, aby sa s minimálnou mzdou zvýšili aj minimálne dôchodky
  • Minister Tomáš o tom rokovať bude, no bez opozície
Minimálne dôchodky, Erik Tomáš a dôchodkyňa
Erik Tomáš, ilustračné foto TASR/Daniel Stehlík, Archív Canva
  • Andrej Danko chce, aby sa s minimálnou mzdou zvýšili aj minimálne dôchodky
  • Minister Tomáš o tom rokovať bude, no bez opozície

Šéf SNS Andrej Danko vedie od minulého týždňa spor s ministrom práce Erikom Tomášom za Hlas. Ako sme ťa informovali, vláda chce zvyšovať minimálnu mzdu, no podľa podpredsedu parlamentu Danka by sa mali zvýšiť aj minimálne dôchodky. To by štát vyšlo o desiatky miliónov eur naviac. V súčasnosti sú však slovenské financie v skutočne zlom stave.

Ako ale píše agentúra TASR, Tomáš je s Dankom pripravený diskutovať. Rozhovory sa však majú diať len v rámci koalície a bez prítomnosti opozičných strán. Okrem toho majú mať už vopred určené podmienky.

V diskusnej relácii TA3 minister práce odmietol, že by sa zmeny v dôchodkoch mali automaticky spájať s vyššou minimálnou mzdou. 

„Som pripravený sa rozprávať o minimálnych dôchodkoch, o nastavení nejakého možno vyššieho koeficientu, aby aj minimálne dôchodky ešte rástli vyšším tempom, ale poďme si to odborne vydiskutovať za zatvorenými dverami a nedávajme si verejné podmienky,“ cituje Tomáša TASR.

Pripomenul, že v minulom volebnom období, keď SNS nebola v parlamente, presadzoval Hlas-SD mimoriadnu valorizáciu dôchodkov aj rozmrazenie minimálnych dôchodkov.

Andrej Danko navrhuje, aby sa najnižšia možná penzia zvýšila o vyše 74 eur. Dosiahla by 471,90 eura, čím by si výrazne polepšilo viac ako 85-tisíc Slovákov. 

Opozičný poslanec Marián Viskupič za SaS ale varoval, že radikálne zvýšenie minimálnej mzdy so sebou nesie viaceré riziká. „Treba dávať veľký pozor, aby bola primeraná schopnostiam ekonomiky,“ povedal.

Vláda by podľa neho mala počúvať nielen odborárov, ale aj zamestnávateľov. Pri raste minimálnych dôchodkov poslanec pripomenul finančnú situáciu Sociálnej poisťovne (SP).

„Tento rok bude mať Sociálna poisťovňa deficit 2,5 miliardy eur, to je obrovská suma,“ zdôraznil. Pripomenul, že ešte pred tromi rokmi hospodárila SP s takmer vyrovnaným rozpočtom. „Krajina si nemôže požičať 2,5 miliardy ročne na to, aby vyplácala dôchodky,“ dodal.

V istých bodoch sa zhodujú

Politici sa napriek ostatným názorovým rozdielom zhodli na správnosti opatrení v oblasti zamestnávania, ktoré v uplynulom týždni predstavil Erik Tomáš. Malo by ísť o krátenie, alebo odobratie dávok v hmotnej núdzi tým, ktorí bez dôvodu odmietnu pracovnú ponuku.

Tomáš pripomenul, že už v súčasnosti tento princíp funguje v súvislosti s verejnoprospešnými prácami. „Ak takýto človek odmietne legitímnu a primeranú pracovnú ponuku, tak v takom prípade, prečo by mu mal štát dávať tú dávku v hmotnej núdzi?“

„Toto je veľmi dobrá iniciatíva, veľmi dobré riešenie od pána ministra a ja mu držím palce, aby sa to z legislatívneho zámeru dostalo cez celý legislatívny proces štandardný až do úspešného zákona,“ povedal Viskupič.

Politici sa zhodli aj na tom, že bude treba vyriešiť veľa sporných bodov, napríklad exekúcie, ktoré odrádzajú ľudí od legálneho zamestnania.

„Práve minister práce sa má chytiť tejto témy a pokúsiť sa niečo z nej urobiť. Preto som predstavil legislatívny zámer, aby sa o tom diskutovalo odborne, politicky aj laicky a dúfam, že z toho vyjde presne zákon, ktorého cieľom bude reálne zamestnať ľudí v reálnom zamestnaní,“ dodal Tomáš.

Zdroje: TASR, archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá