Suveníry z dovolenky ťa môžu stáť tisíce eur. Za konkrétne „darčeky“ dostaneš pokutu 3 319 eur

  • Niektoré predmety si zo zahraničia doniesť nemôžeš
  • Rizikové sú rastliny či niektoré tradičné výrobky
  • Pokuta môže presiahnuť 3 000 eur
suveníry
Ilustračná fotografia Archív Canva
  • Niektoré predmety si zo zahraničia doniesť nemôžeš
  • Rizikové sú rastliny či niektoré tradičné výrobky
  • Pokuta môže presiahnuť 3 000 eur

Ak si plánuješ priniesť z dovolenky nejaký suvenír, dvakrát sa zamysli nad tým, čo si do batožiny zabalíš. Finančná správa (FS) upozorňuje, že dovoz predmetov vyrobených z chránených druhov živočíchov a rastlín môže viesť k vysokým pokutám, ba dokonca aj k trestnému stíhaniu. Informuje o tom agentúra SITA.

„Suvenír z dovolenky je pre mnohých cestovateľov samozrejmosťou, netreba však zabúdať, že niektoré upomienkové predmety môžu byť vyrobené z chránených druhov rastlín a živočíchov,“ uvádza FS. Často sa v batožine cestujúcich objavujú koraly, výrobky z krokodílej alebo hadej kože či produkty tradičnej čínskej medicíny.

Podľa závažnosti prečinu môže byť cestovateľom uložená pokuta až do výšky 3 319,39 eur. V prípade závažného porušenia colných predpisov hrozí aj trest odňatia slobody až na osem rokov.

Rastliny aj bežné suveníry

Chránené druhy rastlín a živočíchov sú súčasťou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Tento dohovor, prijatý v roku 1973, má za cieľ ochranu ohrozených druhov pred vyhynutím vplyvom nelegálneho obchodovania. Viac než 37-tisíc druhov je pod dohľadom, pričom obchod s takmer 1 100 z nich je úplne zakázaný.

Cestovatelia by mali byť tiež obozretní pri nákupe suvenírov ako slonovina z Afriky a Ázie či dažďové palice vyrobené z chráneného kaktusu v Južnej Amerike. Tradičná čínska medicína často obsahuje časti tiel ohrozených živočíchov, napríklad nosorožcov, kobier či tigrov. Pri dovoze týchto exotických predmetov je nevyhnutné mať oficiálne sprievodné doklady.

Rastliny a rastlinné produkty sú takisto obľúbenými suvenírmi, no ich dovoz môže narušiť biodiverzitu krajiny. Európska únia v roku 2019 vydala nariadenie o zdraví rastlín, ktoré chráni pred zavlečením nepôvodných druhov škodcov a chorôb do EÚ.

„Podľa nariadenia EÚ nie je povolené doviezť na územie EÚ žiadnu rastlinu alebo rastlinný materiál, pokiaľ nie sú sprevádzané rastlinolekárskym osvedčením, tzv. fytocertifikátom, ktorý vydáva národná organizácia ochrany rastlín – fytoinšpekcia – v danej krajine pôvodu,“ vysvetľuje riaditeľ odboru rastlinnej výroby Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Juraj Pénzeš. Výnimkou sú len banány, kokosy, ananásy, duriany a datle.

Príslušníci Finančnej správy majú právo zhabať rastlinné produkty bez osvedčenia a následne ich zničiť. Dovolenkári riskujú nielen stratu tovaru, ale aj vysoké pokuty.

„Nelegálny dovoz rastlín sa vďaka osvete každoročne znižuje, avšak aj naďalej evidujeme niekoľko prípadov ročne, najmä v rámci poštovej prepravy,“ hovorí vedúca oddelenia zákazov a obmedzení Finančného riaditeľstva SR Zuzana Delaneuville.

Niektoré rastliny sa do EÚ nedajú doviezť ani s osvedčením. Tento zákaz sa vzťahuje najmä na rastliny určené na výsadbu alebo pestovanie. Zoznam týchto rastlín je pravidelne aktualizovaný. Medzi nimi sú avokádo, hurmikaki, čerimoja či rastliny viniča okrem plodov.

Dôležitosť ochrany rastlín zdôrazňuje aj aktuálna kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín a Európskej komisie #PlantHealth4Life, ktorá cestovateľom odporúča: „Radšej si rastlinu na pamiatku odfoťte, ale neberte si ju domov.“

Zdroj: SITA

Najnovšie videá

Trendové videá