111 bômb, 4 000 striel a „mlynčeky na mäso“ za 1 deň. Rusi spustili novú ofenzívu, Kyjev priznáva stratu pozícií

  • Rusi naďalej tlačia na Ukrajincov a nehľadia pritom na spotrebu munície a ľudské životy
  • Táto taktika prináša úspechy, priznávajú samotní Ukrajinci
Ruská ofenzíva
TASR/AP, Russian Defense Ministry Press Service
  • Rusi naďalej tlačia na Ukrajincov a nehľadia pritom na spotrebu munície a ľudské životy
  • Táto taktika prináša úspechy, priznávajú samotní Ukrajinci

Podľa expertov sa ruský prezident Vladimir Putin spolieha na to, že časom ukrajinských obrancov unaví a opotrebuje. Neváha preto do boja vrhať muníciu vo veľkom počte či obetovať životy tisícok ruských mužov.

To, že takáto taktika pozostávajúca z menších úspechov, ktoré sa postupne kumulujú, môže fungovať, ukazujú aj správy z frontu.

Kyjev priznáva, že súčasná situácia je zložitá. Rusi pokračujú v spustených ofenzívach a lokálne pribudli aj nové.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj viní z tejto situácie pomalú pomoc od spojencov.

„Toto nie je patová situácia, ale problematická situácia,“ povedal Zelenskyj v rozhovore pre Bloomberg. „Problém sa dá vyriešiť, ak existujú nástroje a túžba. Máme túžbu, ale nástroje nedorazili. Máme brigády bez zbraní,“ dodal.

Prezident upresnil, že Ukrajina má 14 brigád, ktoré nemajú adekvátne zbrane. Podľa ukrajinského prezidenta prichádza západná pomoc príliš pomaly.

Rusi postupujú hlavne v Charkovskej a Doneckej oblasti

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskyj naznačil, že za problémom sú aj slabo vycvičené ukrajinské posily. Zelenskyj však tvrdí, že situácia s vojakmi je oveľa lepšia ako pred troma mesiacmi.

Politico uvádza, že ruské sily naďalej tlačia a postupujú hlavne v okolí Charkovskej a Doneckej oblasti. Rusi v druhej menovanej oblasti spustili novú ofenzívu v meste Toreck a v jeho okolí.

Veľký tlak je vytváraný aj na mesto Časiv Jar, pričom Ukrajinci potvrdili, že sa sťahujú z jeho časti. Rusko tak malo získať kontrolu nad štvrťou Novyj, ktorá leží západne od umelo vybudovaného Kanála Severný Donec – Donbas prechádzajúceho východnou časťou mesta, uvádza TASR.

„Po prieniku nepriateľa do štvrte ležiacej na kanáli bolo jej udržiavanie nepraktické, pretože by to ohrozovalo životy a zdravie našich vojakov, keďže pozície našich obrancov boli zničené,“ uviedol vo štvrtok hovorca ukrajinskej armády Nazar Vološyn, pričom priznal, že Rusi dobyli pozície Ukrajincov.

Rusko, Ukrajina
zdroj: TARS/AP, Ukraine's 24th Mechanised Brigade

„Velenie sa rozhodlo stiahnuť na lepšie chránené a pripravené pozície, ale ani tam nepriateľ svoje aktívne bojové operácie nezastavil,“ dodal.

Dobytie Časiv jar by predstavovalo pre Ukrajinu značný problém, pretože mesto sa nachádza na vyvýšenine, ktorej ovládnutie by mohlo otvoriť cestu k civilným centrám v Doneckej oblasti.

K ústupu zrejme prispelo aj neúnavné letecké bombardovanie a ruské delostrelectvo. Ukrajinci tvrdia, že za deň Rusi na ukrajinské pozície vypustili 111 leteckých púm a vyše 4 000 kusov delostreleckej munície.

Rusi sa pokúšajú mesto dobyť už viac ako pol roka.

Rusi chcú Ukrajincov vyčerpať

Moskovským silám ale nepomáha len prevaha v podobe munície. Postup sa im darí aj vďaka bezohľadnému využívaniu ľudských zdrojov. Pri útokoch, ktoré Ukrajinci prezývajú ako „mäsové“, umiera množstvo ruských vojakov.

Túto taktiku „vynašiel“ už nebohý vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý posielal väzňov v takzvaných „ľudských vlnách“ na ukrajinské pozície.

Prigožin, ktorý rozpútal vojenský puč voči vedeniu ministerstva obrany a za záhadných okolností zahynul pri leteckom incidente, tu síce nie je, ale túto taktiku využívajú Rusi doteraz.

„Rusi používajú tieto jednotky vo väčšine prípadov len na to, aby videli, kde sa nachádza naše palebné vybavenie, a aby neustále vyčerpávali naše jednotky,“ povedal pre BBC podplukovník Anton Bajev z brigády Chartia ukrajinskej Národnej gardy.

„Naši chlapci stoja na pozíciách a bojujú, a keď na vás za deň prídu štyri alebo päť vĺn nepriateľa, ktoré musíte bez konca ničiť, je to veľmi ťažké – nielen fyzicky, ale aj psychicky,“ dodal.

Najväčšie straty od začiatku vojny 

Ide o mimoriadne krvavú taktiku, pričom západné odhady hovoria, že denne sa obete pohybujú v rozmedzí 1 200 ruských vojakov, ktorí sú buď zranení, alebo zabití. Takéto straty mali Rusi dosahovať každý deň v máji aj v júni, pričom sú najvyššie od začiatku vojny.

Západní predstavitelia si myslia, že Rusko si vzhľadom na veľkosť populácie, ktorá je trikrát väčšia ako populácia Ukrajiny, môže dovoliť takúto stratégiu. Vojaci, ktorých posielajú Rusi do ľudských vĺn, nebývajú len väzni, ale aj ľudia, ktorí sa nechali zverbovať za štedrú finančnú odmenu, či branci.

„Bohužiaľ, je tu veľa Rusov. A pokúšajú sa vykonávať túto rolovaciu operáciu centimeter po centimetri, meter po metri, 100 m za deň, 200 m za deň. A žiaľ, je to pre nich úspešné,“ uviedol Ivan Stupak, ktorý v minulosti pôsobil v ukrajinskej spravodajskej službe.

Ukrajinci tvrdia, že povolenie používať strely dlhého doletu na ciele v Rusku už ukazujú prvé výsledky. Západ ale obviňujú z prílišnej opatrnosti, ktorá stojí Ukrajincov životy i územie.

Zdroje: Bloomberg, TASR, Politico, BBC

Najnovšie videá

Trendové videá