Na Slovensku úradujú mimoriadne silné búrky. Vo viacerých mestách hrozia intenzívne povodne

  • Búrky sú sprevádzané intenzívnymi prívalovými zrážkami a krúpami
  • V niektorých obciach prívalové povodne
Blesky a ľudia odpratávajú po dažďoch blato z cesty.
Ilustračné foto Freepik/@wirestock, TASR/Henrich Mišovič
  • Búrky sú sprevádzané intenzívnymi prívalovými zrážkami a krúpami
  • V niektorých obciach prívalové povodne

Dnes popoludní začali na Slovensku prvé búrky. Odvtedy zasahujú stred a východ krajiny silnými bleskami, krupobitím a lejakmi, ktoré môžu spôsobiť veľké škody.

Ako informuje iMeteo.sk, od poludnia detektory na Slovensku zaznamenali už 14 454 bleskov. Krupobitie zasiahlo Detvu a Žiarsku kotlinu.

Najväčšie nebezpečenstvo je na juhovýchode Slovenska, kde zaznamenali vysoké množstvo zrážok. Vydali tam 3. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami.

V ohrození sú najmä tieto okresy

Silné búrky dnes prinášajú prívalové dažde a krúpy. V niektorých oblastiach platí až 3. stupeň výstrahy pred prívalovými povodňami, ktorý potrvá do večera.

Ohrozené sú najmä okresy Gelnica, Prešov a Košice okolie – Bodva a Hornád.

Kvôli očakávaným prívalovým dažďom predpokladajú meteorológovia rýchly nárast hladín na malých tokoch, čo môže spôsobiť povodne aj mimo hlavných tokov.

Stanice na Hornáde v obci Švedlári (okolie Košíc) namerali za 2 hodiny 56,4 mm zrážok, v obci Ždaňa dokonca 57,8 mm za poslednú hodinu.

Dolný Kubín pod vodou

Problémy so zatopením sa objavili aj na Orave. Ako ďalej iMeteo.sk informuje, v Dolnom Kubíne voda zaplavila cestu, ktorá je aktuálne neprejazdná.

Voda zaplavila cestu pod železničným mostom v Dolnom Kubíne na Orave. Zrážky sú tu rovnako silné ako na juhovýchode Slovenska.

blesky
zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Za jednu hodinu tu napadlo viac ako 25 mm zrážok, podľa amatérskych zrážkomerov dokonca vyše 30 mm.

Momentálne je cesta neprejazdná a voda siaha autám až po okná. Ak šoféruješ, buď opatrný a tomuto miestu sa radšej vyhni.

Zrušené vlaky

Záplavy spôsobili problémy nielen na cestách, ale aj v železničnej doprave. V okrese Košice-okolie a Gelnica ovplyvnili v pondelok popoludní horúčavy a následné búrky vlakovú dopravu. Tieto informácie poskytla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky, Vladimíra Bahýlová.

Od 16.00 h je podľa jej slov prerušená doprava v úseku Moldava nad Bodvou – Turňa nad Bodvou. Dôvodom je vybočenie koľaje. „Koľaj sa rozišla z dôvodu vysokých horúčav,“ spresnila.

V rovnakom čase podľa jej slov došlo aj k prerušeniu dopravy v úseku Mníšek nad Hnilcom – Švedlár. V tomto prípade je dôvodom zaplavenie trate po búrke.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informovala na sociálnej sieti, že kvôli počasiu zrušili osobný vlak v úseku Nálepkovo – Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorý mal doraziť o 17.51 h.

Nadnormálny až silne nadnormálny mesiac

Tohtoročný jún bol na Slovensku teplotne nadnormálny až silne nadnormálny. Najvyššia odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu (1991 – 2020) dosiahla 3,0 stupňa Celzia na Lomnickom štíte, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Najnižšiu odchýlku teploty, 1,0 stupňa Celzia, zaznamenali v Rimavskej Sobote. Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 21,9 stupňa Celzia v Hurbanove a najnižšia 14,8 stupňa Celzia vo Vyšnej Boci.

Na väčšine územia Slovenska bol jún zrážkovo normálny až mimoriadne nadnormálny. Niektoré miesta, ako Hurbanovo a Nitra, zaznamenali rekordnú vlhkosť. „Percento normálu 1991 – 2020 mesačného úhrnu zrážok bolo najvyššie 390,9 percenta v Nitre a najnižšie 78,1 percenta v Brezne,“ informoval SHMÚ.

Zdroje: iMeteo.sk, iMeteo.sk 1, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá