Odhalili sadzby trestov po rozhodnutí parlamentu: Za tieto zločiny schytáš len podmienku (TABUĽKA)

  • Nadácia Zastavme korupciu si všimla zaujímavú skutočnosť
  • Ekonomické trestné činy sa zrazu oplatia
Väzenie
TASR/František Iván
  • Nadácia Zastavme korupciu si všimla zaujímavú skutočnosť
  • Ekonomické trestné činy sa zrazu oplatia

Kontroverzná novela Trestného zákona bola ešte pred pár mesiacmi horúcou témou. Odvtedy o nej trochu stíchlo, neznamená to však, že sa neudiali žiadne zmeny. Nadácia Zastavme korupcie varuje, že podľa nových tabuliek sa obrovské podvody oplatia najviac. 

Novela už vstúpila do platnosti a Nadácia Zastavme korupciu si pripravila jednoduchý prehľad o tom, ako sa menia dĺžky trestov. Vyplýva z nej, že tresty najviac klesnú pri ekonomických trestných činoch so škodou veľkého rozsahu. 

Veľké podvody sa oplatia

„Napríklad pri subvenčnom podvode (ulúpená dotácia zo štátneho rozpočtu) 150-tisíc eur bol trest odňatia slobody 10 až 15 rokov. Po zmene sú to 2 až 5,5 roka. Ak páchateľ spôsobí škodu nad 650-tisíc eur, namiesto minimálnych desať rokov bude spodná hranica trestu len tri roky, za čo bude môcť sudca uložiť podmienku. Ak niekto podvádza na daniach a neoprávnene si od štátu vypýta vratku DPH do 19 999 eur, po novom to vôbec nebude trestný čin,“ uvádza nadácia. 

,,Vyzerá to tak, že okrádať štát o spoločné peniaze, ktoré mohli ísť na zdravotníctvo či školstvo, sa po novom skutočne oplatí,” uviedla zas riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková. Rovnako klesnú aj tresty za korupciu a podplácanie. 

„Otázne je, nakoľko sa štátu vôbec oplatí vyšetrovať závažnú ekonomickú trestnú činnosť. Ak zoberiem do úvahy skutočnosť, že štát zaplatí státisíce eur za vyšetrenie jedného prípadu, za znalecké posudky, tlmočnícke úkony, platy policajtov, prokurátorov, sudcov, obhajcov a iných úradníkov, pričom výsledkom bude to, že páchateľ nakoniec dostane podmienku alebo trest domáceho väzenia, čo ho neodradí od páchania ďalšej závažnej trestnej činnosti,“ vysvetľuje Ľubomír Daňko z Nadácie Zastavme korupciu.

Ak si ešte nevieš celkom predstaviť, ako veľmi sa tresty zmenili, pomôže ti pri tom prehľadná tabuľka. 

Nové tresty

PS-ku neprešla novela

Poslanci za PS neuspeli s novelou Trestného zákona. Navrhovali v nej rozšíriť kategóriu osôb pri trestnom čine spáchanom z osobitného motívu. Návrh vo štvrtkovom hlasovaní odmietla Národná rada (NR) SR.

Zmeny navrhované poslancami PS mali umožniť medzi trestné činy spáchané s osobitným motívom zaradiť aj trestné činy spáchané voči osobe alebo skupine osôb na základe toho, že ide o obrancov ľudských práv, ľudí pracujúcich v médiách či iné povolania, pre ktoré sa ľudia stávajú terčom rôznych útokov.

Poslanci potrebu zmien odôvodňovali nárastom útokov voči osobám pracujúcim vo verejnom priestore. „Doplnenie tohto kritéria je v súčasnosti nevyhnutné, keďže dochádza k zvýšenému počtu útokov na ľudí, ktorí aktívne vystupujú vo verejnom priestore a venujú sa ochrane a presadzovaniu ľudských práv, vrátane novinárov, občianskych aktivistov a iných. Tieto osoby sú terčmi útokov práve z dôvodu svojho povolania, respektíve svojej činnosti či afiliácie, a cieľom týchto útokov je ich ‚umlčať‘, zastaviť ich pôsobenie vo verejnom živote či ich zastrašiť,“ uviedli.

Zdroje: Nadácia Zastavme korupciu, Aktuality, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá