Obyčajné ovocie môže spomaliť starnutie. Zázračnú látku Slováci vyhadzujú (NOVÝ VÝSKUM)

  • Vedci objavili prírodnú látku, ktorá môže spomaliť proces ochabovania svalov
  • Táto látka sa vo vysokom množstve nachádza v šupke obľúbeného ovocia
Žena si v zrkadle prezerá svoju pleť a stôl plný ovocia.
Ilustračné foto Freepik/@Drazen Zigic, Freepik/@freepik
  • Vedci objavili prírodnú látku, ktorá môže spomaliť proces ochabovania svalov
  • Táto látka sa vo vysokom množstve nachádza v šupke obľúbeného ovocia

Ako starneme, mnohí z nás sa stretávajú s nepríjemným ochabovaním svalov. Vedci však objavili prírodnú látku, ktorá môže tento proces výrazne spomaliť. Tento objav zverejnili v prestížnom magazíne Cell Metabolism.

Ide o kyselinu ursolovú, ktorá sa nachádza v šupkách jabĺk. Výskumy ukázali, že pomáha zlepšiť stav svalov a môže mať pozitívny vplyv aj na celkové zdravie. 

Vedci objavili, že kyselina ursolová má vynikajúce vlastnosti na terapiu proti starnutiu, hlavne pri ochabovaní svalov. Nachádza sa vo veľkom množstve v šupkách jabĺk.

„Ochabovanie a odbúravanie svalovej hmoty je jedným z najčastejších príznakov starnutia. Tento proces predlžuje doby hospitalizácie starších pacientov, spomaľuje rekonvalescenciu a v niektorých prípadoch úplne zabráni pacientom dostať sa z nemocnice domov. Presný dôvod týchto zmien nie je úplne jasný, a preto doposiaľ neexistoval žiadny účinný liek,“ vysvetľujú vedci.

Zníženie oxidačného stresu v tele

Keď konzumuješ ovocie a zeleninu, dodávaš telu veľa antioxidantov. Tie pomáhajú znižovať oxidačný stres, ktorý vzniká, keď je v tele príliš veľa voľných radikálov. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré potrebujú elektróny a môžu poškodiť DNA, bielkoviny a tuky v tele. Antioxidanty im tieto elektróny poskytujú a tým ich neutralizujú.

Ak je však voľných radikálov príliš veľa, môže to viesť k zápalom a rôznym chronickým ochoreniam, ako sú diabetes 2. typu, vysoký krvný tlak, srdcové choroby, neurodegeneratívne choroby ako Alzheimerova a Parkinsonova choroba a rakovina.

Preto je dôležité jesť potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú napríklad jablká a ich šupka.

Kyselinu testovali najskôr na myšiach

Vedci sa rozhodli tiež zistiť, čo sa deje v starnúcich svaloch. Objavili 63 génov, ktoré sa menia počas diéty, a ďalších 29 génov, ktoré sa menia pri hladovaní alebo zranení chrbtice. Skúmali, ako tieto gény reagujú na viac než 1 300 látok, a našli kyselinu ursolovú, ktorá dokáže obnovovať svaly.

„Kyselina ursolová je veľmi zaujímavá,“ hovoria vedci. „Stačí jesť jablká.“

Kyselinu testovali najskôr na myšiach a potom aj na ľuďoch. Oba testy ukázali nárast svalov. Okrem toho zlepšila inzulínovú signalizáciu, znížila krvný cukor a triglyceridy.

Bohatý zdroj vitamínov

Mnohí ľudia majú najradšej dužinu jabĺk, ale práve šupka obsahuje množstvo silných antioxidantov a živín s významnými zdravotnými výhodami. Výskumy ukazujú, že strava bohatá na ovocie a zeleninu môže znížiť riziko chronických ochorení. Tieto potraviny obsahujú fytochemikálie ako polyfenoly, flavonoidy a karotenoidy.

Ruka, ktoré berie dózičku s jahodami.
zdroj: Freepik/@freepik

Ako informuje portál Layer Origin, jablká sú bohatým zdrojom týchto látok a ich konzumácia je spojená s nižším výskytom rakoviny, srdcových chorôb, astmy a cukrovky. Šupka jabĺk obsahuje vyššiu hladinu polyfenolov než dužina. Štúdia na myšiach ukázala, že jablčné polyfenoly, najmä zo šupiek, majú významné kardioprotektívne účinky.

Preto nabudúce zváž, či vyhodíš jablkovú šupku. Môžeš prísť o bohatý zdroj vitamínov A, C a K, vápnika, draslíka, vlákniny a betakaroténu. Šupky jabĺk obsahujú tiež päť hlavných polyfenolových skupín, ktoré podporujú zdravie.

Pomáha aj pri astme

Astma postihuje viac ako 300 miliónov ľudí po celom svete. Existuje však niekoľko výskumov, ktoré ukazujú, že konzumácia jabĺk môže znížiť jej riziko. Štúdia z roku 2015 našla súvislosť medzi jedením jabĺk a nižším rizikom astmy.

Zistili tiež, že konzumácia červeného vína, bohatého na flavonoidy, má podobný efekt. Tieto flavonoidy môžu mať ochranný účinok proti astme, čo naznačuje, že strava bohatá na tieto látky môže byť prospešná.

Rakovina je ďalšia vážna choroba, ktorá je hlavnou príčinou úmrtí na celom svete. Vedci z Cornell University v roku 2007 zistili, že jablková šupka obsahuje triterpenoidy, zlúčeniny, ktoré môžu zastaviť alebo zabiť rakovinové bunky.

Tieto látky účinkujú proti rakovinovým bunkám v pečeni, hrubom čreve a prsníkoch. Jablká sa v tomto výskume umiestnili na treťom mieste v schopnosti zastaviť rast rakovinových buniek, hneď po brusniciach a citrónoch.

Zdroje: IOWA Graduate College, Layer Origin, Cell Metabolism, NCBI, NCBI 1

Najnovšie videá

Trendové videá