Prezident Pellegrini podpísal lex atentát: Pre zhromaždenia nastávajú prísne pravidlá

  • Zakáže sa rušiť výkon práva pokojne sa zhromažďovať
  • Zákaz zhromaždení bude po novom platiť aj v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR
Na snímke prezident Peter Pellegrini
Prezident Peter Pellegrini TASR/Jaroslav Novák
  • Zakáže sa rušiť výkon práva pokojne sa zhromažďovať
  • Zákaz zhromaždení bude po novom platiť aj v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR

Na Slovensku budú nové dôvody na zákaz zhromaždení. Najvyšší ústavní činitelia budú mať nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť podľa stanovených podmienok.

Vyplýva to z lex atentát, čiže zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR, ktorý ešte v pondelok (8. 7.) podpísal prezident Peter Pellegrini. Kancelária prezidenta SR o tom informuje na svojom webe. Parlament o zákone rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má nadobudnúť účinnosť od 15. júla.

Kedy budú zhromaždenia zakázané?

Zakáže sa rušiť výkon práva pokojne sa zhromažďovať. Zhromaždenie sa po novom zakáže, ak sa má konať v blízkosti obydlia osoby, ktorej zamestnanie, povolanie alebo funkcia priamo súvisia s účelom zhromaždenia a zvolávateľ nesúhlasil so zmenou miesta.

Zhromaždenie v oblasti určenej prevažne na bývanie, ktorá nie je námestím, parkom, trhoviskom alebo iným podobným miestom, nebude povolené, ak by mohlo zasiahnuť do práva na súkromie alebo rušiť pokojné užívanie obydlia väčšieho počtu osôb.

Nový zákon zavádza zákaz zhromaždení v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. Ak hrozí, že zhromaždenie sa stretne s účastníkmi iného podujatia a môže to narušiť pokojný priebeh, bude zakázané.

Tiež sa to týka situácií, kedy zvolávatelia nedosiahli dohodu o čase alebo mieste konania, a keď verejný poriadok nejde zabezpečiť menej invazívnymi opatreniami. Policajný zbor je povinný informovať obec o presných dôvodoch na zákaz zhromaždenia.

Nárok na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“

Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér budú mať nárok na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“. Podmienka vzniku práva na tzv. doživotnú rentu bude závislá od dĺžky funkčného obdobia prezidenta.

Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dvakrát dlhšie ako prezident, budú mať nárok na doživotný plat.

Robert Fico
zdroj: TASR/Jakub Kotian

Ubytovanie pre troch najvyšších ústavných činiteľov má zabezpečovať rezort vnútra. Pripraviť sa má zoznam konkrétnych nehnuteľností vhodných na ubytovanie ústavných činiteľov, ktoré budú vyhovovať z hľadiska bezpečnosti.

„Ak ministerstvo vnútra vyhodnotí, že z ubytovaní, ktoré prichádzajú do úvahy, nejaké konkrétne vyhovuje bezpečnostným požiadavkám, bude ústavný činiteľ z dôvodu ochrany povinný takéto ubytovanie využívať,“ píše sa v schválenom materiáli.

Dve výnimky pre právo na doživotný plat

Právo na doživotný plat by sa malo realizovať s dvomi výnimkami. Prvou je prípad, ak osoba začne vykonávať inú ústavnú funkciu. Vtedy sa súbeh rieši pozastavením vyplácania doživotného platu počas tohto výkonu.

V druhom prípade ide o odsúdenie za úmyselný trestný čin, čo vedie k zániku práva na doživotný plat kvôli závažnosti konania.

Ďalej sa bude poskytovať ochrana aj všetkým predsedom politických strán a hnutí, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NR SR, pokiaľ sú poslancami a pokiaľ sa im neposkytuje ochrana z dôvodu výkonu inej funkcie ústavného činiteľa.

Generálny prokurátor a predseda Ústavného súdu SR tiež budú mať zabezpečenú ochranu. Do 12. septembra má minister vnútra analyzovať súčasné postupy pri ochrane ústavných činiteľov a určených objektov. Taktiež má pripraviť návrhy opatrení na zlepšenie poskytovania ochrany.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá