Obrovský prelom v podpore Ukrajiny: Zničujúce rakety Storm Shadow by mohli útočiť priamo na ruskom území

  • Používanie rakiet Storm Shadow v Rusku už nemusí byť nereálne
  • Britský premiér Keir Starmer oznámil, že to Ukrajine povolí
Rakety Storm Shadow a Keir Starmer. Storm Shadow v Rusku
Rakety Storm Shadow a Keir Starmer Wikimedia Commons/Davidsmith2014, TASR/AP, Alastair Grant
  • Používanie rakiet Storm Shadow v Rusku už nemusí byť nereálne
  • Britský premiér Keir Starmer oznámil, že to Ukrajine povolí

Keď Spojené štáty americké v apríli schválili dlho diskutovaný balíček pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan vo výške 61 miliárd dolárov, motivovali aj ďalších spojencov Kyjeva. Nasledovali napríklad Spojené kráľovstvo a Francúzsko, ktoré okrem iného prispeli raketami dlhého doletu Storm Shadow známymi tiež pod menom SCALP. A Ukrajina zrejme dostane povolenie časť z nich využiť aj na útoky vo vnútri Ruska.

Ako informuje agentúra Bloomberg, oznámil to nový britský premiér Keir Starmer. Ukrajina podľa jeho slov bude môcť použiť britské rakety Storm Shadow na zasiahnutie vojenských cieľov na ruskom území. Labouristická strana zvíťazila vo všeobecných voľbách v krajine 4. júla.

Starmer po piatich dňoch od volieb v utorok neskoro večer potvrdil, že bude pokračovať v predchádzajúcej politike Spojeného kráľovstva vo vzťahu k vojne. Podľa portálu Newsweek však zavádza zmenu počas jeho cesty do Washingtonu, DC na samit NATO.

To, ako Kyjev rakety využije, je už podľa neho na tamojšej vláde. Podmienkou je jedine ich používanie v súlade s medzinárodným humanitárnym právom, podotkol podľa agentúry Bloomberg. Rakety Storm Shadow byť sa ale podľa neho mali používať na obranné účely.

Ukrajina o to žiadala dlhodobo

V tejto súvislosti sa Startitup koncom mája spojil so slovenským generálporučíkom Pavlom Mackom, ktorý sa vyjadril, že Kyjev potrebuje prejsť do aktívnej obrany.

„To znamená, že sa nesnažíte zachytiť každý projektil, každú bombu, ktorú Rusi zhodia. Snažíte sa zničiť tie taktické letecké základne a odpaľovacie zariadenia, z ktorých (Rusko) strieľa rakety alebo štartuje lietadlá zhadzujúce bomby.“

Na to, aby mohla Ukrajina takúto taktiku skutočne zaviesť, potrebovala jednu veľmi významnú a zásadnú zmenu. Nariadenia z Bieleho domu a kabinetu prezidenta USA Joea Bidena totiž obrancom z Kyjeva od začiatku vojny bránili použiť americké zbrane na ruskom území.

To sa zmenilo 31. mája, keď USA Ukrajine umožnili útočiť aj v Rusku, no len v blízkosti mesta Charkov, ktoré leží neďaleko severovýchodných ukrajinských hraníc, podotýka. Ako sme ťa informovali, v Charkovskej oblasti Rusko podniklo rozsiahle vojenské akcie a nálety aj priamo na druhé najväčšie mesto Ukrajiny – s populáciou 1,4 milióna ľudí približne trikrát väčšie než Bratislava.

Storm Shadow

Starmer však takéto podmienky podľa dostupných informácií neuviedol. Storm Shadow dokážu presne zasiahnuť cieľ vzdialený až 250 kilometrov. Sú jedným z najvýznamnejších prostriedkov na Ukrajine, pokiaľ ide o údery hlboko za zbraňové línie, hovorí analytik Keir Giles.

TASR píše, že keď Kyjev dostane oficiálne od Londýna „zelenú“ používať tieto zbrane aj za svojimi hranicami, Rusko bude reagovať. Vyhlásil to v hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

V reakcii pre novinárov uviedol, že Kremeľ zatiaľ nevidel uvedené Starmerove vyjadrenia. „Ak to tak je, je to, samozrejme, ďalší nezodpovedný krok… smerom k zvyšovaniu napätia a vážnej eskalácii situácie,“ rečnil.

Zdroje: Bloomberg, Newsweek, TASR, Archív SIU

Najnovšie videá

Trendové videá