SCHVÁLENÉ: Slovákov čaká úžasná zmena. Pri kúpe diaľničnej známky narazíš na veľkú novinku

  • Jednodňová diaľničná známka je hotová vec
  • Čakalo sa na ňu dlhšie, než sa predpokladalo
  • Vieme, aká je jej cena
Diaľničná známka cena, jednodňová diaľničná známka, diaľnice na Slovensku
Ilustračné foto Archív Canva, Reprofoto: NDS
  • Jednodňová diaľničná známka je hotová vec
  • Čakalo sa na ňu dlhšie, než sa predpokladalo
  • Vieme, aká je jej cena

Je to tu. Na jednorazovú cestu po slovenskej diaľnici si už nemusíš kupovať 10-dňovú diaľničnú známku. Vláda totiž oficiálne schválila nástup aj cenu nového oprávnenia. Jednodňová diaľničná známka bude stáť 5,40 eura a kúpiť si ju budeš môcť od začiatku augusta.

Ako píše TASR, vyplýva to z novely nariadenia o výške úhrady diaľničnej známky za užívanie vymedzených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest. Tie vláda schválila v stredu 10. júla.

Ako sme už avizovali, nariadením sa zároveň ruší málo využívaná celoročná diaľničná známka. Tá platila do konca kalendárneho roka, no okrem nej existovala aj možnosť zakúpiť si 365-dňovú známku. Väčšina ľudí si však známky nekupovala prvého januára, a preto ročné oprávnenie nevyužívala.

Okrem jednodňovej a 365-dňovej zostávajú v platnosti aj mesačná a desaťdňová známka.

„Účelom návrhu nariadenia vlády je ustanoviť výšku úhrady diaľničnej známky s jednodňovou platnosťou, ako aj vykonať legislatívnotechnické úpravy v súvislosti s navrhovaným zrušením diaľničnej známky za kalendárny rok a v súvislosti s terminologickým zosúladením so zákonom o pozemných komunikáciách,“ spresnilo Ministerstvo dopravy SR. Nariadenie nadobudne účinnosť 1. augusta.

Ceny za diaľnice

Ako sme ťa už informovali, zavedenie jednodňovej známky bude podľa ministerstva dopravy stáť najviac 850-tisíc eur. Odhadujú to na základe skúsenosti, keď sa pred približne troma rokmi zavádzala 365-dňová známka. Náklady na jej implementáciu do systému vyšli na 862-tisíc eur. Pôvodne mala byť dostupná od prvého júla, legislatíva sa však nakoniec odložila o jeden mesiac.

Jednodňová známka ťa teda vyjde 5,40 eura, no ako sú na tom ostatné? Pri využívaní služby Elektronická diaľničná známka si Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pýta pri vozidlách do 3,5 tony nasledujúce poplatky:

Jednodňová diaľničná známka: 5,40 eura

10-dňová diaľničná známka: 12 eur

30-dňová diaľničná známka: 17 eur

365-dňová diaľničná známka: 60 eur

Ďalšie zmeny

Návrh zákona ale nehovoril oba o jednodňovej diaľničnej známke. Jeho cieľom boli popri zavedení možnosti úhrady jednodňovej diaľničnej známky aj úpravy v zákone o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií.

Týkať sa to má konkrétne priestupkov. Ako vodičovi ti môže hroziť pokuta vo výške stopäťdesiatnásobku neuhradeného mýta, najviac však do výšky 1 050 eur.

Dopravcovia smú využívať aj európske mýto. V blokovom konaní vodičom v prípade priestupku hrozí pokuta vo výške stonásobku neuhradeného mýta. Výsledná suma sa zaokrúhli na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 700 eur.

Ak sa výška neuhradeného mýta určiť nedá, uloží sa pokuta vo výške 700 eur. Za správny delikt sa zas uloží pokuta vo výške od 1 050 eur do 10 000 eur.

Jazda pre vodičov na českých diaľniciach bude o niečo drahšia. Vodiči si tu už taktiež môžu zakúpiť aj jednodňovú diaľničnú známku, ktorej platnosť trvá do polnoci dňa, kedy si ju zakúpili. Za novinku vodiči zaplatia 200 českých korún, čo je 7,90 eura.

Zdroje: TASR, NDS

Najnovšie videá

Trendové videá