Fico zverejnil nové video: Na Slovensku dôjde k ďalšiemu atentátu, varuje

  • Robert Fico na svojom profile na Facebooku zverejnil video
  • Hovorí v ňom, že môže dôjsť k ďalšiemu atentátu
  • Na vine je vraj opozícia
robert fico video
Predseda vlády SR Robert Fico Reprofoto: Facebook/Robert Fico
  • Robert Fico na svojom profile na Facebooku zverejnil video
  • Hovorí v ňom, že môže dôjsť k ďalšiemu atentátu
  • Na vine je vraj opozícia

Predseda vlády SR Robert Fico tvrdí, že na Slovensku môže dôjsť k ďalšiemu atentátu. Povedal to na videu na sociálnej sieti Facebook. Dôvodom by malo byť podľa Fica to, že opozícia po jeho vystúpení na cyrilo-metodských oslavách „šíri nenávisť“.

Napriek závažnosti tohto tvrdenia sa Fico zdržal bližšej špecifikácie konkrétnych nenávistných vyjadrení, ktoré by podľa neho mohli viesť k ďalšiemu atentátu.

Vo videu tiež tvrdí, že strelec, ktorý premiéra postrelil v Handlovej, bol opozičným aktivistom. „Existujú desiatky dôkazov,“ tvrdí predseda vlády. O konkrétnych dôkazoch však nehovoril.

Fico ďalej hovorí, že opoziční politici dúfali, že atentát bude viesť k pádu súčasnej vlády a predčasným voľbám. Samotného atentátnika označil za „úbohého človiečika, ktorému odpustil“. „Vďaka vám sedí vo väzbe,“ adresoval premiér opozičným stranám.

Ficov príhovor

Premiér vo svojom prvom verejnom vystúpení po atentáte na hrade Devín uviedol, že „nezmyselné progresívne a liberálne ideológie“ sa šíria „ako rakovina“. Tie podľa neho ohrozujú krajinu a treba im postaviť hrádzu.

„Sú to ideológie, ktoré poškodzujú túto krajinu, sú to ideológie, ktoré vznikli možno len predvčerom,“ rečnil počas osláv príchodu svätých Cyrila a Metoda na Slovensko.

„Ak budeme naďalej ohrozovaní ideológiami, ktoré vznikajú zo dňa na deň, ktoré sa šíria ako jed, ktoré sú v príkrom rozpore s tým, čo máme v Ústave SR, možno budeme musieť hľadať zhodu na slovenskej politickej scéne v ďalších krokoch k úprave Ústavy SR, kedy by sme túto hrádzu proti liberálnym a progresivistickým ideológiám postavili ešte silnejšiu,“ skonštatoval.

V tom istom príhovore premiér vyjadril obdiv maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi za jeho návštevy Kyjeva a Moskvy. Fico podotkol, že ak by mu to umožňoval jeho zdravotný stav, k Orbánovi by sa pripojil.

„Pokiaľ neurobíme niečo v najbližších dňoch a mesiacoch, situácia, ktorá sa vyvíja na Ukrajine, sa môže vymknúť z rúk a môžeme byť svedkami nekontrolovaného vojnového konfliktu,“ dodal.

Od atentátu prešli už skoro dva mesiace

Atentát na premiéra sa odohral 15. mája. Strelec, 71-ročný Juraj C. z Levíc, bývalý člen súkromnej bezpečnostnej služby a spisovateľ, otvoril paľbu krátko po 14:30 hodine, keď premiér vyšiel medzi ľudí pred dom kultúry v Handlovej, kde sa konalo rokovanie vlády.

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka konal páchateľ z politických dôvodov a rozhodnutie padlo krátko po prezidentských voľbách. Cintula, ktorý mal zbraň v legálnej držbe, údajne nesúhlasil s politikou vlády a kritizoval postup voči RTVS a odvolanie generálneho riaditeľa Jaroslava Mazáka.

Krátke video, na ktorom strelec vysvetľuje svoje motívy, sa objavilo na sieti Telegram. „Nesúhlasím s politikou vlády. Sú likvidované masmédiá, prečo je RTVS napádaná? Mazák je prečo vyhodený z funkcie?“ zaznelo na videu, ktorého pozadie a spôsob úniku informácií nie sú jasné. Facebooková stránka Hoaxy a podvody však naznačila, že mohlo ísť o únik zo štátnych zložiek.

Zdroje: Facebook/Robert Fico, TASR, Archív Startitup

Najnovšie videá

Trendové videá