Pozor, Slovenskom sa v piatok a sobotu preženie nebezpečný jav. Výstrahy platia pre takmer celé územie

  • Piatok budú úradovať horúčavy
  • Opäť očakávaj aj búrky
  • Kde sa pripraviť na búrlivé počasie
Na snímke mapa Slovenska s výstrahami od SHMÚ a teplomer ukazujúci 36 stupňov celzia.
Ilustračné foto Reprofoto: SHMÚ, TASR/Jaroslav Novák
  • Piatok budú úradovať horúčavy
  • Opäť očakávaj aj búrky
  • Kde sa pripraviť na búrlivé počasie

Posledný deň tohto týždňa bude skutočne letný. Nielenže sa ortuť teplomera vyšplhá poriadne vysoko, môžeš natrafiť aj na nefalšovanú letnú búrku. Mal by si byť ale dostatočne ostražitý, SHMÚ na dnešný deň vydal výstrahy druhého stupňa. Na ostražitosť upozorňuje aj portál iMeteo, ktorý píše, že búrky by mohli byť poriadne intenzívne.

Pozor na horúčavy

Na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) môžeš vidieť, že výstrahy platia plošne pre celé Slovensko. Bez nebezpečných javov má byť v piatok len päť okresov. Celý zvyšok mapy svieti na žlto, juh sa sfarbuje až do oranžova. Tieto farby znamenajú jediné – výstrahy prvého a druhého stupňa.

Pred vysokými teplotami varujú meteorológovia takmer vo všetkých krajoch. Pre Bratislavský, Trenčiansky a Prešovský platí výstraha 1. stupňa, pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Trnavský až 2. stupňa. Extrémnych horúčav sa nemusíš obávať, len ak žiješ v Žilinskom kraji, tam totiž SHMÚ nevydal teplotnú výstrahu.

Podľa predpovede sa dnes teploty sa budú šplhať k 37 °C. Miestami môže teplota vyskočiť ešte vyššie. Ako píše iMeteo, v dôsledku blížiacich sa búrok na pocitovej teplote nepridá ani dusno. Kvôli nemu sa totiž bude zdať, že je ešte teplejšie.

Počasie a radar špecifikuje, že obloha bude skôr polooblačná. Na severe podľa portálu teploty vystúpia na 29 až 32 °C, na juhu, najmä však na Podunajskej nížine na 32 až 35 °C, ojedinele 36 °C. Ani v noci si od horúčav po väčšine neoddýchneš. Minimálne nočné teploty dosiahnu totiž až 26 až 17 °C. Nižšie môžu byť v prípade výskytu búrky.

Potrápia nás búrky

Okrem teplotných výstrah vydali slovenskí meteorológovia aj upozornenia pred ďalším nebezpečným javom. Nie je ním nič iné ako búrky. Výstraha 1. stupňa platí pre všetky kraje okrem jedného. Ak bývaš v Košickom kraji, výstrah sa báť nemusíš. To ale neznamená, že sa tam búrka nemôže vyskytnúť. Výstrahy pred búrkami začínajú platiť v piatok 12. júla a vyhlásené sú až do soboty 13. júla do 2:00 v noci.

iMeteo vysvetľuje, že vlhký vzduch sa bude pomerne ľahko labilizovať, čo bude priať tvorbe lokálne aj silných búrok. Prvé dorazili už skoro ráno a následne sa pohybovali smerom k severovýchodu predovšetkým cez Trnavský a Trenčiansky kraj.

Predpokladajú, že ďalšie búrky sa budú tvoriť popoludní na severnom a strednom Slovensku, najskôr v okolí hôr. Konkretizujú, že by malo ísť skôr o orografické búrky, ktoré však opäť prinesú množstvo vody. Ďalšia vlna búrok sa očakáva na západnom Slovensku vo večerných hodinách. Dopĺňajú, že opäť hrozia aj lokálne prívalové povodne.

Odborníci varujú

Zatiaľ čo na Slovensku sa trápime posledné týždne s lokálnymi povodňami či búrkami, Američania sa musia vysporiadať s horšími javmi. Vyčíňal tam totiž hurikán Beryl, ktorý poničil veľké časti Karibiku, Mexika aj USA. Zabíjal ľudí a hneď na začiatku hurikánovej sezóny prekonal rekord z roku 2005, keď vietor dosiahol rýchlosť 265 kilometrov za hodinu. Meteorológovia sa už teraz boja, čo bude nasledovať, píše iMeteo.

V prípade hurikánu Beryl totiž namerali rýchlosť vetra až 257 kilometrov za hodinu, a navyše sa tak v rámci letnej hurikánovej sezóny stalo až o 14 dní neskôr. Jeho vyčíňania sa boja aj odborníci.

„Keď sú búrky v tropickom Atlantiku a východnom Karibiku silné, býva to predzvesťou veľmi rušnej sezóny,“ povedal pre spravodajský web CNN odborník na hurikány a vedec Coloradskej štátnej univerzity Phil Klotzbach. „Táto aktivita je pravdepodobne varovným signálom,“ dodal.

Portál pripomína, že sezóna hurikánov v Atlantiku oficiálne začína 1. júla, ale prvé silnejšie hurikány sa objavujú v polovici augusta a vrcholia v septembri. Dôležité je ale to, že hurikán Beryl bol silný úž koncom júla, čo vyvoláva obavy, čo môže predviesť ešte do konca tohto leta. Minulý mesiac využil totiž teplé vody, čím sa stal najskoršie zaznamenaným hurikánom piatej kategórie v danom mieste.

Zdroje: iMeteo, SHMÚ, Počasie a radar, iMeteo, CNN

Najnovšie videá

Trendové videá