Pohodu 2024 musíme ukončiť, oznámili organizátori festivalu

  • Mesto Trenčín poskytlo tým, ktorí sa nemajú kam schovať športovú halu
  • V panike sme masovo utekali zo stanu, ktorý evakuovali, píše jedna z účastníčok
pohoda koniec
TASR/Jaroslav Novák
  • Mesto Trenčín poskytlo tým, ktorí sa nemajú kam schovať športovú halu
  • V panike sme masovo utekali zo stanu, ktorý evakuovali, píše jedna z účastníčok

Pohoda 2024 končí.

Konečné stanovisko festivalu:

Po dôslednom zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb sme sa rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončiť.

Na základe dostupných informácií by kontrola všetkých stavieb nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín, čo znemožňuje pokračovať v programe festivalu.

Bezpečnosť našich hostí je ale prioritou, a preto veríme, že naše rozhodnutie, ktoré sme spravili s veľkou ľútosťou, všetci pochopia.

Predpokladáme, že v priebehu krátkeho času budeme schopní poskytnúť informácie o extrémnom počasí, ktoré zasiahlo náš festival a následkoch, ktoré toto zanechalo na festivalových stavbách.

Všetci, ktorí majú stany v stanovom mestečku, môžu ostať spať na festivale do zajtrajšieho dňa do 12.00. Srdce areálu ostane zatvorené. Zabezpečíme základný sortiment nápojov a jedál v stanových táboroch.

Do 16.00 nechávame otvorené festivalové parkovisko a karavan parking. O ďalších krokoch vás budeme priebežne informovať.

Pád stanu

Na festivale padol veľký stan SĽSP. Pád konštrukcie je zachytený aj na videu: 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

Prvá reakcia Pohody na aktuálnu situáciu:

Na základe informácií od záchranných zložiek, ktoré máme k dispozícii, bolo z areálu odvezených 8 účastníkov v dôsledku zranení po narušení festivalových stavieb. Zatiaľ nám nebolo oznámené ani jedno ťažké zranenie.

V súčasnosti zisťujeme, v akom časovom horizonte bude možné skontrolovať bezpečnosť a neporušenosť festivalových stavieb. Predpokladáme, že do hodiny budeme schopní zodpovedne vyhlásiť, či bude možné pokračovať vo festivale, teda či budeme schopní predovšetkým zaručiť pre našich hostí bezpečné pokračovanie alebo či bude treba festival ukončiť.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

Poprosíme našich návštevníkov a návštevníčky, ktorí sa zdržiavajú v srdci areálu, aby túto časť opustili, presunuli sa do stanových mestečiek alebo do evakuačného centra, ktoré sme zriadili v mestskej športovej hale na Sihoti. K hale premáva už v týchto chvíľach kyvadlová doprava.

V hale je zabezpečený základný servis. Keď si chcete overiť informácie o situácii, prosíme, volajte na našu krízovú infolinku +421 800 500 090.

Ďakujeme všetkým, ktorí pomáhali riešiť priebeh a následky vzniknutej situácie.

Odkaz primátora Trenčína

„Festival POHODA je prerušený. Z Operačného strediska záchrannej zdravotníckej služby je hlásených 10 ľahko zranených osôb, ktoré sú mimo ohrozenia života. Po obhliadke zasiahnutých miest nie sú žiadne informácie o úmrtiach,“ napísal primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Správca športovej haly v spolupráci s nami pripravil halu pre ľudí, ktorí budú chcieť prespať a momentálne nemajú kam ísť alebo chcú na noc zostať v Trenčíne. V spolupráci s POHODOU zabezpečujeme do haly pitnú vodu, hygienické potreby a všetko potrebné, čo bude treba.“

„Naši mestskí policajti a policajtky sú v teréne a pomáhajú kolegom a kolegyniam zo štátnej polície riadiť dopravu. V tejto chvíli nie je nutné vyhlasovať v meste mimoriadnu situáciu a podnikať nejaké ďalšie kroky. Som na mieste, aby sme boli k dispozícii, keď bude treba ďalšiu pomoc zo strany mesta.“

Organizátori nariadili, aby sa ľudia schovali v autách a ich stanoch.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

 

Na miesto neustále prichádzajú sanitky. Smeruje sem aj záchranná helikoptéra. 

poh3
zdroj: Startitup

Návštevníkom bolo nariadené, aby sa nedotýkali kovových konštrukcií. 

poh2
zdroj: Startitup

Podľa ľudí, ktorí sú na mieste, sa zdá, že na letisko v Trenčíne smeruje ďalšia vlna búrky.

Organizátori vyzývajú návštevníkov k maximálnej opatrnosti. 

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa STARTITUP (@startitup_sk)

Denníka N informuje, že pod zdevastovaným stanom Slovenskej sporiteľne malo byť 8 až 10 ranených ľudí.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ODZADU SK (@odzadu.sk)

„Stan Aktuality.sk, kde sa konali diskusie, je vážne poškodený. Vyzerá to tak, že sa uvoľnila aj vrchná plachta. Počet zranených zostáva otázny, organizátori to nepopreli ani nepotvrdili. Zdá sa, že v celom areáli vypli elektrinu. Všetky objekty sú ponorené v tme. Všetky rodiny s deťmi pustili organizátori počas búrky do letiskovej veže, aby sa ukryli. Postupne sa vracajú podľa svedkov do Family parku, balia si veci a odchádzajú z festivalového areálu,“ informujú Aktuality.sk

„Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR má zatiaľ informácie o niekoľko ľahko zranených osobách po búrke. Zásah podľa OS ZZS stále prebieha,“ informuje TASR.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Jaroslav Novák (@nvk_jaroslav_novak)

„Dúfam, že ste všetci v poriadku. Obávam sa, že je po Pohode. Viacero zranených ľudí, všade sanitky, tri veľké poškodené stany. Asi bude lepšie ešte teraz prečkať dážď v stane alebo aute,“ napísal na sociálnej sieti bývalý poslanec Martin Poliačik. 

„Pohodu zasiahla búrka. Padol stan a zatiaľ vieme o niekoľkých zranených. Dúfam, že to nebude vážne a že vy ostatní ste v poriadku. Medzi ľuďmi zavládla naozaj veľká súdržnosť a mnohí si pomáhali skryť sa pred búrkou. Dávajte si na seba pozor,“ píše na sociálnej sieti poslanec Branislav Gröhling.

Reakcia polície 

„Ak odchádzate z Pohody, zachovajte pokoj. Po silnej búrke sa niektorí účastníci festivalu Pohody rozhodli opustiť areál letiska v Trenčíne. Žiadame všetkých odchádzajúcich, aby zachovali pokoj. Buďte trpezliví a ohľaduplní voči ostatným,“ oznámila Polícia. 

„Hliadky dopravnej aj poriadkovej polície sú na cestách v okolí festivalu a riadia dopravu v problémových úsekoch, aby ste postupne mohli bezpečne odísť. Rešpektujte pokyny polície.“

Správu aktualizujeme. 

Zdroje: Startitup, Denník N, Aktuality.sk. , TASR

Najnovšie videá

Trendové videá