Ďalšia „zmena“ v logu STVR: Spravodajská online platforma dnes vyzerá inak

  • Správy STVR menia postupne fotografie loga na stránkach
  • Po novom je zmenené logo aj na ďalšom portáli STVR
budova RTVS - Ďalšia „zmena“ v logu STVR: Spravodajská online platforma dnes vyzerá inak
Na snímke budova slovenského rozhlasu – Ďalšia „zmena“ v logu STVR: Spravodajská online platforma dnes vyzerá inak TASR/Dano Veselský
  • Správy STVR menia postupne fotografie loga na stránkach
  • Po novom je zmenené logo aj na ďalšom portáli STVR

Verejná inštitúcia STVR zažíva na Slovensku v poslednom období chaos. Poslanci totiž schválili novelu, ktorou sa zmenil Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Zákon nadobudol účinnosť v pondelok 1. júla.

Zmeny, ktoré čakajú novú STVR, sleduje celé Slovensko. Tou hlavnou je, že riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. V súčasnosti je dočasným riaditeľom Igor Slanina, ktorý bol menovaný za zástupcu generálneho riaditeľa, ako štatutárny zástupca verejnoprávnej STVR. Vymenoval ho podpredseda parlamentu, ktorý je poverený výkonom právomocí predsedu NR SR, Peter Žiga (Hlas-SD).

Od 1. júla má nového riaditeľa aj Slovenský rozhlas. Doterajší riaditeľ Ľuboš Černák sa vzdal funkcie z osobných dôvodov, na vlastnú žiadosť. O svojom rozhodnutí informoval generálneho riaditeľa verejnoprávneho vysielateľa Ľuboša Machaja, ktorý vedením rozhlasu poveril Romana Bomboša. 

Pozornosť upútala aj „zmena“ loga správ STVR

Nové logá pre verejnoprávnu STVR stáli 9 800 eur. Vyplýva to zo zmluvy o dielo a licenčnej zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv, ktorú uzavrelo MK SR. Zatiaľ nie je známe, ako bude vyzerať oficiálne logo novej STVR, no Slováci si začali všímať nenápadné zmeny, ktoré sa udiali na sociálnej sieti verejnoprávneho vysielateľa. 

Aj napriek tomu, že je fotografia na sociálnej sieti zmenená a „vypadla“ z nej skratka RTVS, názov na Facebooku ostal rovnaký – Správy RTVS.

logo STVR Facebook

Po vymazaní názvu z fotografie zostal názov domény rtvs.sk rovnaký. Nenápadná zmena sa ale počas uplynulých dní udiala aj na webe spravy.rtvs.sk.

Rovnako ako zo sociálnej siete zmizlo označenie „RTVS“ z loga, to isté sa udialo v logu na webe. Podľa služby Waybackmachine, na ktorej je posledný záznam z tohto webu 11.7. o 22.08, bolo v ten deň ešte stále na logu „RTVS“ a stránka vyzerala takto:

stránka RTVS 11.7.
zdroj: Waybackmachine

Dnes už je však v ľavom hornom rohu, podobne ako na sociálnej sieti, vymazaná skratka RTVS.

vizuál webu správy.rtvs

Ministerstvo reaguje

Riaditeľka Odboru komunikácie Ministerstva kultúry (MK) SR Petra Bačinská uviedla, že už bude na novom vedení, či sa stotožní s návrhmi na nové logá, alebo sa budú ešte mierne upravovať. 

Autor pripravil pre rezort kultúry návrhy troch verzií loga. „Vzhľadom na to, že Rada STVR bude známa až po najbližšej jesennej schôdzi Národnej rady SR a generálny riaditeľ až v polovici októbra, Ministerstvo kultúry SR ako autor Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase pristúpilo pre urýchlenie procesov k tomuto kroku,“ ozrejmila Bačinská. Zdôraznila, že sa to nijako nevylučuje s vlastnou právnou subjektivitou STVR.

Autorom návrhov je fotograf a grafický dizajnér Daniel Zachar. Slovenská televízia bude mať samostatné logo a Slovenský rozhlas tiež. Tretí návrh je spoločným logom pre STVR. 

„Zhotoviteľ je povinný dielo vykonať a odovzdať objednávateľovi najneskôr do 30. júna 2024,“ uvádza sa v zmluve. 

Zdroje: Centrálny register zmlúv, TASR, SITA, RTVS, Waybackmachine

Najnovšie videá

Trendové videá