Zrútený stan na festivale Pohoda a horiaca stodola. Na Slovensku čakaj extrémne počasie aj dnes (PREDPOVEĎ)

  • Búrky v sobotu opäť vyčíňali
  • Na východe horela stodola
  • Lokálne lejaky ešte neskončili
Na snímke blesk a mapa hydrometeorologických výstrah Slovenska.
Ilustračné foto TASR/Stephan Schulz/dpa, Reprofoto: SHMÚ
  • Búrky v sobotu opäť vyčíňali
  • Na východe horela stodola
  • Lokálne lejaky ešte neskončili

Slovensko v posledných dňoch trápili silné búrky. Mnoho miest zostalo pod vodou, krúpy poničili obydlia, autá či dokonca aj cesty. Pre silnú supercelu dokonca tento víkend zrušili aj obľúbený slovenský hudobný festival Pohoda. Silný vietor tam totiž zrútil stan, čoho následkom boli zranení návštevníci podujatia.

Zlepšenie počasia ale nečakaj, meteorológovia stále upozorňujú na výskyt búrok. SHMÚ vydal výstrahy aj na nedeľu.

Horúčavy aj búrky

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu by si sa mal mať na pozore pred búrkami aj dnes. Výstrahy prvého stupňa stále platia vo viacerých krajoch. Na pozore by si sa mal mať v Banskobystrickom, Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Vyhlásené sú ústavom až do 8.00 hod nasledujúceho dňa.

Nepodceňuj ale ani vysoké teploty. V Banskobystrickom, Košickom a Nitrianskom kraji vyhlásili výstrahy druhého stupňa. Menšie, ale stále nebezpečné riziko prehriatia tvojho organizmu bude v nedeľu aj v Trnavskom a Prešovskom kraji, kde platí výstraha prvého stupňa. Upokojiť by sa teploty mali až okolo 19.00 hod, kedy výstrahám končí platnosť.

Portál iMeteo píše, že na východnom Slovensku priniesli nočné a ranné búrky úhrny zrážok do 40 mm. Dopĺňajú, že počas nich udrelo takmer 18 000 bleskov. Počasie a radar na dnes predpovedá malú oblačnosť až polooblačno. Miestami pri prechodnej veľkej oblačnosti, zväčša na severe, očakávajú znovu prehánky či búrky, a to aj silné.

Denné teploty budú opäť vysoké a to od 28 až 32 °C na severe po 33 až 36 °C na juhu. Minimálne nočné teploty jemne poklesnú a dosiahnu hodnoty 22 až 15 °C. Silný vietor by mal nastať iba pri búrkach.

Portál dodáva, že výrazné zmeny ťa nečakajú ani zajtra. Obloha bude znovu jasné až polooblačná. Viac sa zatiahne v Podtatranskej oblasti či na Gemeri, kde rátajte miestami s prehánkami alebo aj intenzívnymi búrkami. Maximálne denné teploty vystúpia na juhu až k 36, výnimočne 37 °C, na severe to pôjde na hodnoty 28 až 31 °C. Minimálne nočné teploty na úrovni 18 až 25 °C. Iba slabý vietor či bezvetrie, silnejší vietor len pri búrkach.

Supercela aj požiar stodoly

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Zdroje: Archív Startitup, SHMÚ, iMeteo, Počasie a radar, iMeteo, TASR

Najnovšie videá

Trendové videá