TOP obľúbené značky áut Slovákov odhalené. Jednému druhu vozidiel sa vyhýbame (REBRÍČEK)

  • O nové automobily je stále záujem
  • Vedie značka Škoda
auto
Ilustračná fotografia Archív Canva
  • O nové automobily je stále záujem
  • Vedie značka Škoda

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) zverejnil štatistiky za prvý polrok 2024, ktoré hovoria o miernom, ale solídnou raste trhu s novými osobnými autami na Slovensku. Počas prvých šiestich mesiacov sa zaregistrovalo celkovo 47 000 vozidiel, čo predstavuje nárast o 3,71 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Informuje o tom portál autonoviny.sk.

Jún 2024 bol obzvlášť silný, s nárastom o 5 % oproti júnu 2023. Tento rast je o to potešiteľnejší, že v celej Európe automobilový priemysel stále bojuje so stagnáciou trhu.

Podiel elektrifikovaných vozidiel (PHEV + BEV) na slovenskom trhu síce v porovnaní s minulým rokom mierne klesol z 5,2 na 4,9 %, no v rámci tejto kategórie zaznamenali nárast popularity plne elektrické modely (BEV) oproti plug-in hybridom.

Dôvodom je pravdepodobne rozširujúca sa ponuka plne elektrických áut na trhu a neustále sa zlepšujúce parametre dojazdov a nabíjania. Napriek tomuto miernemu rastu trhový podiel čistých elektromobilov v porovnaní so spaľovacími vozidlami stále predstavuje len 2,39 %.

Vedie Škoda a Toyota

Na Slovensku bolo v máji tohto roka zaregistrovaných 7 294 nových áut, čo medziročne predstavuje pokles o 9,27 %. Registrácie malých úžitkových automobilov dosiahli počet 868 vozidiel, čo oproti rovnakému mesiacu minulého roka s počtom vozidiel 879 predstavuje pokles o 1,25 %. V stredu o tom informoval viceprezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Pavol Prepiak. Informuje o tom aj tlačová agentúra TASR. 

V kategórii osobných automobilov viedla značka Škoda s podielom 20,78 %. Druhým najčastejším výrobcom bola Toyota s 12,12 %. Treťou bola značka Volkswagen s podielom 10,56 %. V kategórii malých úžitkových vozidiel bola na prvom mieste Toyota s 20,16 %.

Registrácie nákladných automobilov do 12 ton zaznamenali v máji 24 vozidiel, čo predstavuje oproti vlaňajšku pokles o 25 %. Počet nových registrovaných nákladných vozidiel nad 12 ton v kategórii N3 bol 238, oproti vlaňajšku tak prišlo k poklesu o 10,53 %.

Prepiak spresnil, že v kategóriách autobusov M2 a M3 sa v máji registrovalo 30 autobusov, čo v porovnaní s rokom 2023 predstavuje nárast o 7,14 %.

Rebríček najpredávanejších áut

Slovenský rebríček najpredávanejších áut za prvý polrok 2024 jasne ukazuje dominanciu značky Škoda. V prvej desiatke sa umiestnili hneď štyri modely tejto značky: Octavia (1. miesto), Fabia (3. miesto), Kamiq (7. miesto) a Karoq (8. miesto). Škoda Scala sa umiestnila na 9. mieste.

Ako informuje portál autonoviny.sk, druhé miesto v rebríčku obsadila kórejská značka Hyundai s modelom i30. Ďalšie modely Hyundai a Kia sa rozkladajú naprieč celou tabuľkou: Kia Ceed (4. miesto), Kia Sportage (5. miesto) a Hyundai Tucson (13. miesto).

Daciu do top 10 prebojoval model Duster, ktorý sa umiestnil na peknom 6. mieste. Značka Toyota sa v porovnaní s minulým rokom prepadla a v TOP 10 sa umiestnila len na poslednom mieste s modelom Corolla. Ďalší populárny model Toyota RAV4 skončil až na 14. mieste.

Prekvapením rebríčka je 15. miesto značky Suzuki, ktorá dosahuje tento výsledok napriek tomu, že svoje portfólio obmieňa len zriedkavo. Zaujímavosťou je, že v rebríčku sa umiestnil len jeden model značky Volkswagen, a to populárny crossover T-Cross na 11. mieste. Tento rebríček odráža aktuálne trendy na slovenskom trhu s autami a ukazuje, že Škoda si stále drží silnú pozíciu. Hyundai a Kia sa stávajú čoraz vážnejšími konkurentmi a značky ako Toyota či Volkswagen strácajú pôdu pod nohami.

Ako sú na tom jazdené autá?

Už začiatkom roka dosiahli ceny jazdených áut na Slovensku svoje maximum a postupne klesajú. V júni tohto roka sa cena najčastejšie dostala na 8.900 eur, čo je pokles oproti januáru o 900 eur. Informovala o tom vo štvrtok skupina Aures Holdings.

„Hoci ekonomická situácia nielen na Slovensku, ale ani v Európe nie je zďaleka stabilizovaná, sekundárny automobilový trh sa postupne dostáva z krízy, a to aj napriek miernemu poklesu v ponuke, ktorý pozorujeme posledný polrok. Ceny ojazdených áut postupne klesajú vďaka poklesu cien hlavne u najžiadanejších áut, ako je napríklad Škoda Octavia alebo aj Enyaq,“ uviedol spoločný generálny riaditeľ skupiny Petr Vaněček.

Analýza skupiny ukázala, že poklesli aj ceny drahších modelov áut. Napríklad BMW X5 bolo možné zohnať najčastejšie o 300 eur lacnejšie ako v januári, konkrétne za 12.000 eur. „Najdrahšia Škoda Octavia bola tento rok v apríli, keď stála najčastejšie 8.150 eur. V júni cena klesla už na necelých 7.990 eur,“ dodal Vaněček.

Taktiež poklesli ceny elektromobilov a hybridov, ktoré svoje maximum dosiahli vo februári. Elektromobily vtedy stáli 36.700 eur a hybridy 26.300 eur, zatiaľ čo v júni už bola stredná hodnota ceny pri elektromobiloch 29.995 eur a pri hybridoch 24.175 eur.

Pokles ceny týchto vozidiel podľa analýzy súvisí prevažne s rastúcou ponukou. „Napríklad Tesla Model 3 a BMW i3, ktoré sú medzi Slovákmi najvyhľadávanejšími modelmi elektrických áut, od začiatku januára zlacneli, a to Tesla Model 3 o 4.240 eur a BMW i30 o 1.200 eur,“ uzavrel Vaněček.

Zdroje: TASR, autonoviny.sk 

Najnovšie videá

Trendové videá