Obľúbený nápoj Slovákov raketovo stúpne na cene. V ohrození je 6 dôležitých komodít

  • Nariadenie by malo vstúpiť do platnosti koncom roka
  • Vzťahuje sa na hovädzí dobytok, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo
Na snímke žena s kávou
Ilustračná fotografia Canva/bokan76
  • Nariadenie by malo vstúpiť do platnosti koncom roka
  • Vzťahuje sa na hovädzí dobytok, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo

Predseda predstavenstva talianskej kávovej spoločnosti Lavazza, Giuseppe Lavazza, v týchto dňoch varoval, že chystané nariadenie EÚ o odlesňovaní povedie k výraznému nárastu cien kávy v Európe. Zároveň by mohlo zničiť živobytie tisícok farmárov po celom svete.

Lavazza pre britský denník The Telegraph uviedol, že nariadenie, ktoré má za cieľ chrániť lesy pred odlesňovaním, síce má dobrý zámer, ale v praxi povedie k zníženiu dostupnosti kávy a jej prudkému zdraženiu. Dôvodom je, že veľká časť kávy pestovanej na svete pochádza z oblastí, ktoré by boli nariadením ovplyvnené. Informáciu priniesla tlačová agentúra TASR. 

Nariadenie sa vzťahuje všeobecne na hovädzí dobytok, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo.

Ide o obrovskú byrokratickú záťaž, tvrdí Lavazza 

Nariadenie EÚ o odlesňovaní by malo vstúpiť do platnosti koncom tohto roka a jeho cieľom je zabrániť firmám dovážať také tovary a suroviny, ktoré prispievajú odlesňovaniu, prípadne degradácii lesov. Nové nariadenie sa vzťahuje na hovädzí dobytok, kakao, kávu, palmový olej, sóju a drevo.

Podľa Lavazzu však nariadenie predstavuje obrovskú byrokratickú záťaž, s ktorou si mnohí farmári z chudobnejších krajín neporadia. Výsledkom bude omnoho menší počet fariem, z ktorých budú môcť európske podniky dovážať. Pre Európu to bude znamenať zúženie možnosti výberu a omnoho drahšiu kávu, než napríklad v Británii, ktorá v dôsledku odchodu z EÚ nebude musieť toto pravidlo uplatňovať.

„Bude to znamenať výrazné obmedzenie,“ povedal Lavazza novinárom počas tenisového turnaja vo Wimbledone. Ako dodal, osobne si myslí, že napríklad v strednej Amerike bude nariadenie spĺňať iba málo farmárov.

Hroziť budú pokuty 

Podnikom alebo obchodníkom, ktorí pravidlá porušia, budú hroziť pokuty vo výške 4 % z ich celkového ročného obratu v EÚ. V prípade firmy Lavazza to predstavuje približne 120 miliónov eur.

V súčasnosti má Lavazza pražiarne takmer výlučne v Európe, odkiaľ svoju kávu vyváža do celého sveta. Vzhľadom na nové pravidlá Giuseppe Lavazza naznačil, že nevylučuje otvorenie nových pražiarní mimo EÚ. „Možno v Británii, ak Briti nezavedú podobné pravidlá. Ďalšou možnosťou sú Spojené štáty alebo Čína,“ dodal.

Brusel však obavy podnikov odmieta. Naopak, tvrdí, že regulácia je v prospech výrobcov kávy. Ako povedal hovorca Európskej komisie, je to odlesňovanie, ktoré ohrozuje firmy vrátane podnikov v oblasti produkcie kávy.

Stúpla aj cena kávy Robusta 

Ceny kávy Robusta, obľúbenej odrody používanej najmä v instantných kávach a kávových zmesiach, tento týždeň prudko vzrástli a dosiahli nový rekord. Na burze v Londýne sa za tonu Robusty obchodovalo za takmer 4 670 USD. TASR o tom informuje na základe správy serveru livemint.com.

Cena kávy rastie posledného 1,5 roka, keďže kľúčovým producentom ako Vietnam sa nedarí držať krok s rastúcim dopytom. Záujem o kávu Robusta zvyšuje aj fakt, že je lacnejšia než Arabica. Jej najväčší producent Vietnam znížil za 1. polrok tohto roka vývoz kávy o viac než desatinu. Podľa údajov colnej správy exportoval Vietnam za šesť mesiacov roka 893 820 ton kávy, čo medziročne predstavuje pokles o 11,4 %.

Pestovatelia kávy vo Vietname čelia tento rok vážnym problémom. Extrémne sucho, najhoršie za takmer 10 rokov, zdecimovalo úrodu a negatívne ovplyvnilo aj očakávania na tú nasledujúcu, ktorá sa začne zberať v novembri.

Napriek rastúcim cenám káva stále láka spotrebiteľov. Medzinárodná organizácia pre kávu (ICO) odhaduje, že v sezóne 2023/2024 vzrastie spotreba tejto komodity o 2,2 %. V nasledujúcej sezóne by mal rast pokračovať, aj keď miernejším tempom okolo 1,25 %.

Zdroj: TASR

Najnovšie videá

Trendové videá