Vitamín, ktorý Slováci milujú, nemusí byť vždy prospešný. Vedci odhalili, kto ho skutočne potrebuje

  • Získať ho môžeš aj z bežných potravín, ktoré máš doma
  • Niektorým skupinám ľudí môže v tele prirodzene chýbať
Na snímke chlebíčky s tatarákom, rybami a pomazánkami a vitamín D v cukríkoch.
Ilustračné foto Unsplash/Victoria Shes, Maria Kozyr
  • Získať ho môžeš aj z bežných potravín, ktoré máš doma
  • Niektorým skupinám ľudí môže v tele prirodzene chýbať

Je všeobecne známe, že vitamíny sú pre tvoj organizmus potrebné. V poslednej dobe sa ti ale môže zdať, že to na teba vyskakuje z každej chladničky. Všade sa píše o tom, že každý by mal užívať dostatok vitamínu D, pretože ťa chráni pred celým radom chorôb, od problémov s kosťami až po srdcové choroby a rakovinu. Zdá sa ale, že nové štúdie mnohé z týchto tvrdení vyvrátili, píše portál Knowable Magazine.

Vitamín D má stále svoju dôležitú úlohu. Môže byť kľúčom k náprave nedostatkov, hoci v prípade ľudí, ktorí ho už majú dostatok, je nepravdepodobné, že uvidia výhody užívania veľkých dávok. Odborníci sa začali obávať predávkovania nadšencov rôznych náprav vo viere, že čím viac, tým lepšie. Alebo naopak, niektorí ľudia s nedostatkom tohto vitamínu sa im úplne vyhýbajú.

Roger Bouillon, endokrinológ z KU Leuven v Belgicku, hovorí, že je to tak pri väčšinu vecí. „Potrebujete optimálne množstvo. Nie príliš málo, nie príliš veľa,“ skonštatoval. Aké je teda ideálne množstvo? Brať ho či nebrať? Tu je to, čo vieme.

Pôvod vitamínu

Dôležitosť vitamínu D vyšla najavo na začiatku priemyselnej revolúcie na konci 18. storočia, keď sa ľudia v severných oblastiach tlačili v tmavých, znečistených mestách a trávili viac času prácou v uzavretých priestoroch. U väčšiny detí v mestách ako Boston sa vyvinula rachitída, pri ktorej kosti mäknú, slabnú a často sa deformujú, píše portál.

Vedci nakoniec zistili, že vystavenie slnečnému žiareniu túto chorobu vylieči a zabráni jej. Neskôr ale tiež prišla na to, že UV svetlo zo slnka naštartuje reakciu, pri ktorej sa generuje vitamín D. Vitamín sa premieňa na aktívnu formu v obličkách a potom je transportovaný do čreva, kde stimuluje bunky k transportu vápnika do kostí a do krvného obehu.

„Najdôležitejšia vec, ktorú vitamín D robí, je vstrebávanie vápnika v čreve,“ hovorí Sylvia Christakos, biochemička z Rutgers New Jersey Medical School.

Čo spôsobuje jeho nedostatok

Nedostatok vitamínu D môže tiež spôsobiť mäknutie kostí dospelých nazývané osteomalácia a zvýšiť riziko osteoporózy. Pri tejto chorobe kosti slabnú, lámu a sú náchylnejšie na zlomeniny. Hoci odborníci diskutujú o tom, čo presne predstavuje jeho nedostatok, súhlasia, že hladiny v krvi by nemali klesnúť pod 12 nanogramov na mililiter. Len tak predídeš vážnemu nedostatku.

Takéto vážne nedostatky – a ochorenia kostí, ktoré spôsobujú – sú stále rozšírené po celom svete. Prekvapivo viac ako 30 percent ľudí v niektorých slnečných krajinách Blízkeho východu trpí vážnym nedostatkom. To možno čiastočne pripísať tradičnému oblečeniu zakrývajúcemu kožu. Naproti tomu vo Fínsku, sú vážne nedostatky relatívne zriedkavé, a to vďaka vládnej politike obohacovania mliečnych výrobkov extra vitamínom D.

Od roku 2010 Národná akadémia medicíny odporúča relatívne skromné ​​denné dávky. Tie predstavujú 400 medzinárodných jednotiek (IU) pre dojčatá, 600 IU pre každého do 70 rokov a 800 IU pre starších ľudí. Tieto dávky sú navrhnuté tak, aby dosiahli úrovne 20 nanogramov na mililiter. To je viac ako dosť na to, aby sa predišlo vážnym nedostatkom.

Väčšina ľudí by mala byť schopná dostať tieto dávky krátkym vystavením slnku. Hovorí to John Christopher Gallagher, endokrinológ z Creighton University v Omahe v Nebraske. Meranie produkcie vitamínu D v pokožke nie je exaktná veda. Odborníci tvrdia, že päť až desať minút denného vystavenia sa slnku bez opaľovacieho krému len na tvári, krku, rukách a pažiach by malo v slnečnejších mesiacoch stačiť, dokonca aj v miernych oblastiach.

Aké oblasti vitamín ovplyvňuje

Zistenia o výhodách vitamínu D na prevenciu rakoviny sú nejasné, ale určite má niečo dočinenia z jeho nedostatkom, píše Mayo Clinic na svojom webe. Dodávajú, že je potrebných viac štúdií, aby sa zistilo, či suplementácia vitamínu D môže znížiť riziko určitých druhov rakoviny.

Výskum tiež ukazuje, že nízke hladiny tejto látky v krvi sú spojené s kognitívnym poklesom. Na určenie prínosov suplementácie vitamínu D pre kognitívne zdravie je však opäť potrebných viac štúdií. Doplnky vitamínu D sa môžu použiť na pomoc pri liečbe dedičných porúch vyplývajúcich z neschopnosti absorbovať alebo spracovať tento vitamín.

Ďalšia štúdia zas podľa portálu naznačuje, že dlhodobé dopĺňanie vitamínu D znižuje riziko roztrúsenej sklerózy. Náhrady vitamínu sa tiež používajú na liečbu dospelých so závažným nedostatkom vitamínu D, ktorý vedie k strate obsahu minerálov v kostiach, bolestiam kostí, svalovej slabosti a mäkkým kostiam (osteomalácia).

Žena po cvičení
zdroj: Freepik/Pressfoto

Experti tiež hovoria, že ľudia, ktorí vo svojej strave prijímajú dostatok vitamínu D a vápnika, môžu spomaliť stratu minerálov v kostiach, pomáhajú predchádzať osteoporóze a redukujú zlomeniny kostí. Aplikácia vitamínu D alebo lokálneho prípravku, ktorý obsahuje zlúčeninu vitamínu D nazývanú kalcipotrién, na kožu môže u niektorých ľudí dokonca liečiť psoriázu. Pomôcť môže aj deťom, aby predišli rachitíde. Tá sa totiž vyvíja hlavne u detí s nedostatkom vitamínu D.

Sú vyššie dávky prospešné?

Niekoľko nedávnych štúdií naznačilo, že niektoré skupiny ľudí môžu mať prospech z vyšších dávok. Endokrinológ Joann Manson hovorí, že tieto možné prínosy musia byť potvrdené v ďalších štúdiách. On sám uskutočnil jeden z výskumov s názvom VITAL, ktorá skúmala takmer 26 000 dospelých v USA. Päť rokov skúmali doplnky 2 000 IU vitamínu D, ako aj omega-3 mastných kyselín.

V tejto štúdii účastníci nemali nižšie riziko vzniku rakoviny, ale mali o 25 percent nižšiu šancu, že metastázuje alebo sa stane smrteľnou. Manson hovorí, že je možné, že vitamín D znižuje pravdepodobnosť metastázovania. VITAL tiež dokázal, že vysoké dávky vitamínu D znížili pravdepodobnosť vzniku určitých autoimunitných stavov, ako je reumatoidná artritída, psoriáza a lupus.

Vedec poznamenáva, že tieto výhody sa zdajú byť najviditeľnejšie medzi ľuďmi so zdravou hmotnosťou v porovnaní s účastníkmi s nadváhou alebo obezitou. Varuje však, že na pochopenie týchto pozorovaní a potvrdenie pozorovaných výhod väčších dávok je potrebný ďalší výskum.

Lekári v klinickej praxi majú, samozrejme, voľnosť pri predpisovaní vyšších dávok určitým ľuďom, ako to uznajú za vhodné. Platí to napríklad pri pacientoch s osteoporózou alebo ľuďom s ochoreniami, ktoré bránia vstrebávaniu vitamínu D prostredníctvom stravy, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

Nachádza sa aj v rôznych jedlách

Nemusíš ho získavať len zo slnka či nejakých výživových doplnkov. Existuje viacero jedál, ktoré ho obsahujú, čo znamená, že nemusíš byť odkázaný na náhrady stravy. Nižšie nájdeš niektoré z nich podľa portálu Healthline.

Aké jedlá obsahujú vitamín D

  • Losos – obľúbená ryba, ktorú môžeš konzumovať údenú či tepelne upravenú s rôznymi druhmi príloh.
  • Pstruh dúhový – platí to isté, čo v prípade lososa. Máš na výber grilovanie či pečenie a so šalátmi alebo zemiakmi vie byť veľmi chutný.
  • Huby – pridať ich môžeš do rizota, k mäsu alebo ich len tak ugrilovať, čím ti budú slúžiť ako príloha.
  • Vaječné žĺtka – spôsobov na prípravu vajíčok je mnoho. Môžeš si spraviť praženicu, omeletu či ich pridať do Ceasar šalátu. Ponuka je skutočne široká.
  • Tuniak v plechovke – rýchle a jednoduché. Môžeš ho pridať do šalátu alebo zjesť len tak s hriankami či uvarenými cestovinami.
  • Sardinky – opäť ryby, ktoré sa dajú konzumovať len tak samotné, prípadne z nich vieš spraviť chutnú nátierku.
  • Švajčiarske syry – pochúťka, ktorou môžeš pri večernom sledovaní filmu nahradiť napríklad nezdravé chipsy.
  • Olej z tresčej pečene – nie je síce veľmi chutný, ale obsahuje veľké množstvo vitamínu D.
Zdroje: Knowable Magazine, Mayo Clinic, Healthline

Najnovšie videá

Trendové videá