PREDPOVEĎ: Slováci, pripravte sa. V týchto okresoch platí výstraha, valia sa na nás ničivé javy

  • Búrky na Slovensku neutíchajú
  • A to aj napriek tomu, že dnes na takmer celom území platia výstrahy pred horúčavami
Búrky na Slovensku, horúčavy na Slovensku, nebezpečné počasie, predpoveď počasie na dnes
Ilustračné foto Archív Canva
  • Búrky na Slovensku neutíchajú
  • A to aj napriek tomu, že dnes na takmer celom území platia výstrahy pred horúčavami

Len v štyroch slovenských okresoch počas dnešného dňa neplatí výstraha pred vysokými teplotami. To však neznamená, že by sme sa mali pripraviť na pokojný slnečný deň. Do našej oblasti totiž prichádzajú silné búrky, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné.

Podľa iMeteo dnes totiž na Slovensku hrozia prívalové zrážky, krúpy či silný nárazový vietor. V súčasnosti k nám prúdi veľmi teplý vzduch, ktorý mohol včera lámať historické rekordy, informovali sme. Ani dnes sa nemá nijako výrazne ochladiť a na väčšine územia treba počítať s teplotami od 30 do 35 stupňov Celzia.

V Žilinskom kraji, na Spiši a Horehroní však teploty tridsiatku zrejme nepresiahnu, rátaj s 25 a 30 stupňami. Výstrahy pred horúčavami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) takmer pre celé Slovensko. Netýka sa to jedine okresov Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Ilava a Púchov. V okresoch Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky pritom platí výstraha druhého stupňa.

Ako k nám však prúdi teplý vzduch, zároveň sa nad Slovenskom vlní studený front. To znamená, že ani dnes nemožno vylúčiť silné vetry, ktoré u nás už včera lámali stromy. Vo Vranove nad Topľou dokonca bojovali s downburstom, píše iMeteo.

Búrky na Slovensku

Meteorológovia teda upozorňujú, že aj dnešné búrky majú potenciál napáchať materiálne škody, pričom začať môžu už čoskoro. V noci bičovali najmä Banskobystrický kraj či východ krajiny a po upokojení situácie opäť udrú v horských oblastiach.

Už pred 12:00 hod sa očakávajú prvé intenzívne búrky v okolí Nízkych aj Vysokých Tatier. No na horách to neskončí. Okolo poludnia treba počítať s formovaním a nárastom silného dažďa, prehánok či ďalších javov prakticky v celej východnej polovici krajiny.

V strede Slovenska sa bude bojovať hlavne so stacionárnymi búrkami a prívalovými zrážkami. Východ zažije silnejšie prejavy, možno aj poryvy vetra a platí tiež vysoké riziko krupobitia. Sever a západ krajiny sa dnes búrlivého počasia obávať nemusí – keď áno, tak len výnimočne. Ak sa ale zdržiavaš v horských oblastiach, meteorológovia ti odporúčajú radšej sledovať radary.

Záver pracovného týždňa

Štvrtok už prinesie isté zmeny, hlási Počasie & radar. Nad strednou Európou sa bude nachádzať oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Vo Vysokých aj Nízkych Tatrách či celkovo na severe krajiny by malo byť prevažne polooblačno. Búrky sa už očakávajú iba ojedinele, a aj to skôr slabšie. Teploty pritom môžu miestami na juhu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia a bude tu aj dusno.

Podobná predpoveď platí aj na piatok – malá oblačnosť a ojedinelé prehánky. Cez deň zažijeme 24 až 28 stupňov na severe či 28 až 34 na juhu. Dobrou správou je, že štvrtkové dusno pominie a bude k nám prúdiť o poznanie suchší vzduch, píše portál.

Zdroje: iMeteo, SHMÚ, Počasie & radar

Najnovšie videá

Trendové videá