Odborníčka na spánok radí, ako sa dobre vyspať, aj keď vonku udreli extrémne horúčavy (TIPY)

  • Nemôžeš zaspať kvôli vysokým teplotám?
  • Tieto postupy zaručene zlepšia tvoj spánok
spánok, žena
Freepik/@marymarkevich
  • Nemôžeš zaspať kvôli vysokým teplotám?
  • Tieto postupy zaručene zlepšia tvoj spánok

Slovensko zažíva v posledných dňoch extrémne horúčavy, ktoré nás vyčerpávajú nielen po fyzickej stránke, ale i psychickej. Ako uvádza The New York Times, vysoké teploty narušujú prirodzené termoregulačné procesy tela, čo môže viesť k nepokojným nociam a nedostatočnému odpočinku.

Výskumy naznačujú, že ideálna teplota pre spánok sa pohybuje medzi 18 a 20 stupňami Celzia. Nižšie teploty okolia vysielajú telu signál, že je čas na odpočinok. Avšak, počas extrémnych horúčav môže byť udržanie takejto teploty veľmi náročné.

Zvýšená teplota bráni telu dosiahnuť hlboký spánok, čo má za následok nedostatočnú regeneráciu a pocit celkovej únavy. Tento nedostatok kvalitného spánku môže následne ovplyvniť pracovný výkon, koncentráciu a celkovú náladu.

Kombinácia fyzického vyčerpania a psychického napätia spôsobeného horúčavami tak predstavuje významnú záťaž pre náš organizmus. Ak chceš minimalizovať negatívne vplyvy horúčav na spánok, je dôležité dodržiavať niekoľko zásad.

Tipy na zlepšenie spánku počas horúcich dní

Čerstvý vzduch

Podľa odborníčky na spánok, Christabel Majendie, je otváranie okien vo večerných hodinách, keď je vonku chladnejší vzduch, efektívnym spôsobom, ako si vytvoriť ideálne podmienky pre lepší spánok. Ak je to možné, nechaj okná otvorené aj počas noci, aby si zabezpečil dostatočnú cirkuláciu vzduchu.

Bližšie pri zemi

Ako uvádza Healthline, umiestnenie tradičných japonských futonov priamo na podlahu nie je náhodné. Tento prístup vychádza z toho, že vzduch pri zemi je chladnejší, čo pomáha udržiavať telo v optimálnej teplote, najmä počas horúcich letných nocí. Existujú rôzne možnosti, od nízkych drevených rámov až po klasické futony.

spanie na zemi
zdroj: Freepik

Ventilátor

Namiesto intenzívneho používania klimatizácie, ktorá môže zvyšovať náklady na energiu a negatívne ovplyvňovať životné prostredie, Majendie odporúča využívať ventilátor. Ide o energeticky efektívnejšiu alternatívu, ktorá však vyžaduje správne umiestnenie a údržbu. Uisti sa, že ventilátor nie je nasmerovaný priamo na tvár a nezabudni ho pravidelne čistiť od prachu.

Prírodné materiály

Majendie tiež odporúča minimalizovať množstvo posteľnej bielizne a používať produkty vyrobené z prírodných vlákien, ako je bavlna alebo ľan. Prirodzená priedušnosť bavlny a ľanu pomáha udržať optimálnu teplotu tela a môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality spánku. Takisto spánok bez oblečenia môže byť efektívnym spôsobom, ako sa schladiť počas horúcich nocí.

Ranné cvičenie

Cvičenie je skvelé pre zdravie, ale jeho načasovanie môže výrazne ovplyvniť kvalitu spánku. Intenzívne cvičenie zvyšuje telesnú teplotu a hladiny stresových hormónov, ako sú adrenalín a kortizol, čo môže byť kontraproduktívne, keď sa snažíš relaxovať a pripraviť na oddych. Najlepšie je cvičiť v skorých ranných hodinách, aby malo telo dostatok času na ochladenie a uvoľnenie pred odpočinkom.

Zdroje: The New York Times, Healthline

Najnovšie videá

Trendové videá